«Να προχωρήσει σε δημοκρατική μετάβαση ή να φύγει» προέτρεψαν την Τετάρτη τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ οι ΗΠΑ, μετά από την ανακοίνωσή τους για επιβολή κυρώσεων που αφορούν ειδικά το ρόλο του προέδρου στην αιματηρή καταστολή της εξέγερσης των πολιτών της Συρίας.

Ads

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ θέτουν στο στόχαστρο τον ίδιο τον σύρο πρόεδρο, με εντολή του πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Εκ νέου κυρώσεις κατά της Συρίας επέβαλε σήμερα και η Ελβετία. Οι κυρώσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, σε πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων 13 προσωπικοτήτων του καθεστώτος της Δαμασκού. Αντίστοιχα μέτρα επιβλήθηκαν στις αρχές Μαΐου και από την Ε.Ε.

Οι νέες κυρώσεις της Ελβετίας περιλαμβάνουν εμπάργκο σε στρατιωτικά υλικά και σε υλικά ή εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική άσκηση πιέσεων, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελβετικού υπουργείου Οικονομίας.

Ads

«Περιλαμβάνουν επίσης οικονομικές κυρώσεις και απαγορεύσεις μετακίνησης κατά 13 προσωπικοτήτων του καθεστώτος της Δαμασκού», αναφέρεται από τις ελβετικές αρχές.

Οι οικονομικές κυρώσεις αφορούν τον Άλι Μαμλούκ, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας, τον Μοχάμαντ Ιμπραήμ αλ-Σάαρ, υπουργό Εσωτερικών, τον Μοχάμαντ Μπιμπ Ζεϊτούν επικεφαλής της πολιτικής ασφαλείας και άλλους «για την εμπλοκή τους στην καταστολή των διαδηλώσεων».

Οικονομικές κυρώσεις επιβλήθηκαν και κατά του Μάχερ αλ Άσαντ, επικεφαλής της 4ης στρατιωτικής μεραρχίας, που η Ελβετία θεωρεί τον ισχυρό άνδρα της ρεπουμπλικανικής φρουράς και κύριο εμπνευστή της καταστολής των διαδηλώσεων. Το όνομα του προέδρου Άσαντ δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 13 προσωπικοτήτων.

Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων οργανώσεων της Συρίας, τουλάχιστον 700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τους τελευταίους δύο μήνες στη χώρα στις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμενων του καθεστώτος Άσαντ που βρίσκεται στην εξουσία επί 11 χρόνια.