Υπό αμφισβήτηση έθεσε την κυριαρχία του Φαρμακονησίου και του Αγαθονησίου, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με τα όσα γράφει ο αμερικανός πρέσβης της Άγκυρας σε απόρρητο τηλεγράφημα του 2009 που διέρευσε από το Wikileaks. «Yποστήριξε ότι η κυριαρχία αυτών των «βράχων» (Φαρµακονήσι και Αγαθονήσι) ήταν υπό αµφισβήτηση, όπως τα Ίµια, και οι Έλληνες επιλέγουν συγκεκριµένα θέµατα για να κινητοποιήσουν τις ΗΠΑ, αντί να ασχοληθούν µε συνολικό τρόπο για τα θέµατα του Αιγαίου» αναφέρεται στο τηλεγράφημα.
Ads
Όπως αναφέρουν τα “Νέα”, την ίδια ώρα σύμφωνα με άλλα τηλεγραφήματα, η Ουάσιγκτον αναγνώριζε ότι τα νησιά αποτελούν κυρίαρχο ελληνικό έδαφος αλλά από τη μια πλευρά διαβεβαίωνε την Αθήνα για το δίκαιο των θέσεων της αλλά την καλούσε να μην απαντά προκλητικά στις τουρκικές υπερπτήσεις. Παράλληλα καλούσε την Τουρκία να παύσει τις υπερπτήσεις καθώς ενίσχυαν τα ελληνικά επιχειρήματα.
Στις αρχές του Μαΐου του 2009, τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τζέιμς Τζέφρι, συναντίεται με τον στρατηγό Χασάν Ισγκίζ και του αναφέρει ότι αρκετά επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς για το καθεστώς στο Αιγαίο έχουν βάση. Ωστόσο, αναφέρει ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας του Αγαθονησίου και του Φαρμακονησίου, τα οποία κατοικούνται δεν εξυπηρετεί την Τουρκία και οι υπερπτήσεις πάνω από αυτά καταλήγουν ενταντίων των στόχων της. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο αμερικανός πρεσβευτής πιέζει το στρατηγό να σταματήσει τις υπερπτήσεις και να συνεργαστεί με την Ελλάδα. «Ο Ισγκίζ έλαβε υπ’ όψιν του τα σηµεία αυτά, αλλά ούτε επιβεβαίωσε ότι οι υπερπτήσεις έχουν συµβεί, ούτε συµφώνησε να βάλει τέλος σε αυτές» σχολιάζει ο αµερικανός πρεσβευτής.
Το ίδιο θέµα θέτει ο Τζέφρι και στον τούρκο ΥΦΥΠΕΞ Ερτουγρούλ Απακάν, ο οποίος υποστήριξε ότι θα εξετάσει τον “ισχυρισμό” περί υπερπτήσεων. Μάλιστα, εκφράζει την οργή του για το γεγονός ότι το ελληνικό δικαστήριο καταδίκασε ερήµην του τον τούρκο πιλότο για τη σύγκρουση τουρκικού µε ελληνικό πολεµικό αεροσκάφος που είχε ως αποτέλεσµα τον θάνατο έλληνα πιλότου, Κώστα Ηλιάκη το 2006. Ο τούρκος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι «τα ίχνη του ραντάρ και άλλα στοιχεία δείχνουν ότι το ελληνικό αεροσκάφος χτύπησε το τουρκικό F16 από πίσω» και ότι η δίκη ήταν «αναξιόπιστη». Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρεσβευτής επισημαίνει ότι “μπορεί να έχει δίκιο”. Επιπλέον, σύμφωνα με το τηλεγράφημα ο αμερικανός πρεσβευτής αναφέρεται στη συνάντηση του με τον αναπληρωτή διευθυντή των Αεροναυτικών Υποθέσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ Μπασάτ Οζτούρκ. Εκείνος υποστηρίζει επίσης ότι δεν έχει πληροφόρηση για τις υπερπτήσεις και δεσμεύεται να το ερευνήσει. Επίσης επαναφέρει, σύμφωνα με τον αμερικανό πρεσβευτή την την ιδέα της υιοθέτησης «κώδικα συµπεριφοράς» πάνω από το Αιγαίο υποστηρίζοντας ότι οι αναχαιτίσεις είναι πιο επικίνδυνες από τις υπερπτήσεις, γιατί ενέχουν τον κίνδυνο ατυχήµατος.
Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρεσβευτής, υποστηρίζει ότι ενώ οι Έλληνες διαμαρτύρονται για τις υπερπτήσεις, οι Τούρκοι κάνουν το ίδιο για τις αναχαιτήσεις. «Σχεδόν κάθε φορά που ένα τουρκικό F16 πετά πάνω από το Αιγαίο, ανεξάρτητα από το ίχνος του, αναχαιτίζεται από ελληνικό F16. Όταν το τουρκικό αεροσκάφος αναχαιτίζεται, κάνει µανούβρες µάχης και σε αυτό το σηµείο δεν µπορεί πια να θεωρηθεί υπεύθυνο για το αν υπερίπταται ελληνικού εδάφους» υποστηρίζει ο Τζέφρι.
Τον Ιούνιο του 2009, η Χίλαρι Κλίντον στέλνει εµπιστευτικό τηλεγράφηµα σε Αθήνα και Άγκυρα, δίνοντας οδηγίες να επιδοθούν παράλληλα διαβήµατα στις δύο πρωτεύουσες, τα οποία θα καλούν τους Τούρκους να σταµατήσουν τις υπερπτήσεις των «κατοικηµένων νησιών των Δωδεκανήσων» και τους Έλληνες να µην τηρούν αµυντική στάση, η οποία «µπορεί να εκληφθεί ως προκλητική και να αυξήσει την πιθανότητα ενός ατυχήµατος». Οι Αµερικανοί δεν µπορούν να βοηθήσουν αν η Ελλάδα «συµπεριφέρεται µε προκλητικά επιθετικό τρόπο, όπως µε το να επιλέγει για στρατιωτικές ασκήσεις νησιά, τα οποία βάσει συνθηκών είναι αποστρατικοποιηµένα» τονίζεται στο τηλεγράφημα προς την Αθήνα, ενώ από την Άγκυρα ζητείται να παύσουν οι υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι και το Φαρµακονήσι.
Σύμφωνα με άλλο τηλεγράφημα, στο οποίο αναφέρονται τα “Νέα”, ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, τονίζει στην τότε ΥΠΕΞ, Ντόρα Μπακογιάννη ότι οι δυο πλευρές πρέπει να τα βρουν με το διάλογο, στον οποίο οι ΗΠΑ θα έχουν υποστηρικτικό ρόλο και επισημαίνει ότι η Αθήνα πρέπει να αποφεύγει τις συμπεριφορές στο Αιγαίου που εκλαμβάνονται ως “προκλητικές”. Η Ντόρα Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι οι υπερπτήσεις δεν βοηθούν την Ελλάδα να δείξει ευελιξία και προτείνει ότι µια καλή ιδέα θα ήταν η τουρκική κυβέρνηση να αναθεωρήσει «το αναχρονιστικό casus belli». «Δεν θα πέσω στην παγίδα των Τούρκων που βάζουν ακόµη µια µάρκα στο τραπέζι (τις υπερπτήσεις) και απαιτούν µια ουσιαστική ελληνική παραχώρηση για να αλλάξουν θέση» υπογράμμισε, υποστηρίζοντας ότι πριν υπάρξει πρόοδος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα πρέπει να σταματήσουν οι υπερπτήσεις.
Ο αµερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα, µιλάει στον τούρκο ΥΠΕΞ για την ανάγκη να σταµατήσουν οι υπερπτήσεις στοΑγαθονήσι και το Φαρµακονήσι. Ο Νταβούτογλου, γράφει ο ΤζέιµςΤζέφρι σε απόρρητο τηλεγράφηµα, «αντέδρασε αρχικά, υποστηρίζοντας ότι η κυριαρχία αυτών των “βράχων” ήταν υπό αµφισβήτηση, όπως τα Ίµια, και οι Έλληνες επέλεγαν συγκεκριµένα θέµατα για να κινητοποιήσουν τις ΗΠΑ, αντί να ασχοληθούν µε συνολικό τρόπο µε το σύνολο των θεµάτων του Αιγαίου». «Τα νησιά είναι κατοικηµένα και το να προβάλλετε επιχειρήµατα επί της κυριαρχίας τους µέσω των υπερπτήσεων πολεµικών αεροσκαφών σε χαµηλό ύψος δεν είναι σωστό» απαντά, σύμφωνα με τον ίδιο, ο αμερικανός πρεσβευτής.
Ο Νταβούτογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κάνει περισσότερες υπερπτήσεις από τους Τούρκους, αλλά ο Τζέφρι του υπενθύµισε ότι οι υπερπτήσεις των Ελλήνων δεν συνοδεύονται από διεκδικήσεις επί της τουρκικής κυριαρχίας. «Σε αυτό το σηµείο, ο Νταβούτογλου άλλαξε συµπεριφορά και είπε ότι είχε παραγγείλει και περίµενε έναν απολογισµό όλων των υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο» γράφει ο Αµερικανός. Ο τούρκος ΥΠΕΞ επέκρινε την Ντόρα Μπακογιάννη καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο δεν θα έκανε τολμηρά βήματα και υποστήριξε ότι της πρότεινε να ταξιδέψουν χωριστά, εκείνος στην Κύπρο κι εκείνη στα Κατεχόµενα, για να διακηρύξουν από κοινού ότι υποστήριζαν µια λύση στο Κυπριακό.
Σε τηλεγράφημα τον Ιανουάριο του 2009, ο Τζέιµς Τζέφρι αναφέρει: «Δεδοµένου ότι τα νησιά είναι κατοικηµένα, το καθεστώς τους και η ελληνική κυριαρχία είναι αρκετά σαφής, και η έγερση θέµατος κυριαρχίας από την τουρκική πλευρά είναι πολύ αµφισβητήσιµη». Στο ίδιο τηλεγράφηµα καταλήγει ότι οι «ισχυρισµοί» πως µε βάση διάφορες συµφωνίες του 1930 και τη Συνθήκης του Παρισιού το Αιγαίο έχει µοιραστεί ανάµεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία είναι «ασαφείς», ενώ σηµειώνει ότι η Ελλάδα έχει «υπερβολικές διεκδικήσεις επί της υφαλοκρηπίδας, που προκύπτουν από τη Σύµβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας». Καταλήγει ότι η διένεξη για την υφαλοκρηπίδα «αποτελεί έναν πραγµατικό λόγο διεκδίκησης των δικαιωµάτων της Τουρκίας στο Αιγαίο, σε περίπτωση που βρεθεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο».
Τέλος από τηλεγράφημα του Σπέκχαρντ τον Φεβρουάριο του 2009, προκύπτει ότι ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Γράψας, αναφέρει ότι η Τουρκία ήταν«απειλή ασφαλείας» για την Ελλάδα. Οπως τόνισε, «αυτό επηρεάζει τι αγοράζει η Ελλάδα, πώς η Ελλάδα οργανώνει και αναπτύσσει τις δυνάµεις της και αν η Ελλάδα µπορεί να διαθέτει επιπλέον δυνάµειςσε ειρηνευτικέςαποστολές». Ο αμερικανός πρέσβευτής δήλωσε αντίθετος. Ο Γράψας σημείωσε ότι ήθελε να κρατήσει την ένταση με τους Τούρκους σε χαμηλό επίπεδα αλλά «οι Τούρκοι το έκαναν πολύ δύσκολο», σημειώνοντας ότι «οι Τούρκοι φέρονται σαν παιδιά στο Αιγαίο, επιδεικνύοντας πατριωτική υπερβολή» και τονίζοντας ότι ο ίδιος και το ΓΕΕΘΑ ήταν «ώριµοι και θα δρούσαν υπεύθυνα». «Τα µεγάλα θέµατα που µας χωρίζουν είναι “εθνικά” και πρέπει να λυθούν σε πολιτικό επίπεδο» σημείωσε και επισήμανε ότι «στην Τουρκία οι πολιτικοί είναι απρόθυµοι να έρθουν σε αντιπαράθεση µε τον τουρκικό στρατό µε µια τέτοια ατζέντα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >