Την ανάγκη μιας «νέας εθνικής συνεννόησης εντός της χώρας», με σαφή δέσμευση για τη στήριξη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας 2012-2015, υπογράμμισε από το βήμα του Economist ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Νωρίτερα σήμερα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν χαρακτήρισε ως «αναγκαία προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος» την πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθούν οι πολιτικοί αρχηγοί τις επόμενες μέρες για να αναζητήσουν συναίνεση και συνεννόηση.
Ads
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εθνική αναγκαιότητα να αλλάξουμε την Ελλάδα και να δώσουμε το δείγμα της θέλησής μας παντού ώστε οι πάντες να το κατανοούν», ενώ αναφερόμενος στις σημερινές συνθήκες, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν επιτρέπονται «εξωραϊσμοί ούτε και μαγικές συνταγές», αλλά απαιτούνται «σοβαρόττητα, υπευθυνότητα και επιμονή από όλους», την κοινωνία, τους επιχειρηματίες και τις πολιτικές ηγεσίες.
Ο ίδιος εντόπισε «μια μικρή αχτίδα φωτός», μέσα από την «ένδειξη ότι η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση», αφού αναφέρθηκε σε εξελίξεις όπως η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2011, η αύξηση των εξαγωγών ή οι θετικές επιδόσεις σε τουρισμό και ναυτιλία.
«Μην ερμηνεύετε τις δυσκολίες ως δειλία», διαμήνυσε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «αλλάζει τα πάντα» και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο διεθνώς. Ακόμη, υπογράμμισε την ανάγκη για νέα πρόσθετα μέτρα, συγχωνεύσεις ΔΕΚΟ και κρατικών υπηρεσιών, μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα κατά τη διάρκεια της περιόδου ή κατά 20% συνολική μείωση, εξάλειψη του μεριδίου του κράτους, θέσπιση νέων κριτηρίων για τα επιδόματα, πάταξη της φοροδιαφυγής, διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους αλλά και αλλαγές στα φορολογικά μέτρα.
Παράλληλα, απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, θεωρώντας πως «τα κόστη είναι πολύ περισσότερα από τα οφέλη». Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε ως θεμελιώδη στόχο της κυβέρνησης τη «δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος «κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014, και στο 1% του ΑΕΠ το 2015».
Λίγη ώρα πριν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να καλέσει τον Αντώνη Σαμαρά και του υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς τις επόμενες μέρες για να αναζητήσουν συναίνεση και συνεννόηση. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, επισήμανε «ότι τις επόμενες μέρες, με την εξειδίκευση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας, που θα έχει πενταετή προοπτική, θα κληθούν τα κόμματα και οι φορείς για να γίνει συζήτηση με στόχο να υπάρξει ένας άξονας πάνω στην οποία θα επιδιωχθεί να διαμορφωθεί εθνική συνεννόηση». Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο και επανέλαβε ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα γίνει με την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής (151 ψήφοι).
Παράλληλα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «η ΝΔ περιμένει τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς έχει καθορίσει που συμφωνεί και πού όχι. Η μπάλα είναι στα πόδια του κ. Παπανδρέου». Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που τόνισε ότι «συμφωνία με την Ευρώπη για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους υπάρχει και λέμε ναι. Σε στήριξη όμως σε αποδεδειγμένα λάθος συνταγή, λέμε όχι. Για παράδειγμα, αν ένα μέτρο, όποιος κι αν το προτείνει, είναι καλό για την πατρίδα, έχουμε υποχρέωση να το στηρίξουμε. Ένα κακό μέτρο όμως, δεν έχουμε υποχρέωση να το στηρίξουμε».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >