Σε συμβιβαστική λύση αναφορικά με τον πολυσυζητημένο κανονισμό για να τεθεί υπό έλεγχο μία χρηματιστηριακή πρακτική, που σταθερά τροφοδοτεί τον πανικό στις χρηματαγορές, κατέληξαν οι υπουργοί των Οικονομικών της Ε.Ε. Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει με τη σειρά του τον κανονισμό.

Ads

Τον Μάρτιο το ίδιο θεσμικό όργανο απέτυχε να καταλήξει στην τελική διατύπωση του κανονισμού. Η ουγγρική προεδρία της Ε.Ε. ήθελε η ρύθμιση να επιτευχθεί μέσα στο τρέχον εξάμηνο (λήγει την 30ή Ιουνίου κι από 1ης Ιουλίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ η Πολωνία).

Γνωστή ως naked short selling, αυτή η πρακτική συνίσταται στο ότι χρηματιστές υπόσχονται να πωλήσουν στο μέλλον αξία(-ες) στο χρηματιστήριο που δεν κατέχουν, ποντάροντας στο ότι στο μεσοδιάστημα έως την ημερομηνία της πραγματικής μεταβίβασης η αξία της (τους) θα μειωθεί, οπότε βέβαια κερδίζουν.

Ο κανονισμός έχει στο στόχαστρο του και τα Credit Default Swaps, τα CDS, τα «ασφάλιστρα κινδύνου»: ένα χρηματιστηριακό «παράγωγο προϊόν», που ασφαλίζει τα κρατικά χρέη για την περίπτωση χρεοστασίου. Οι πολέμιοι του προϊόντος αναφέρουν ότι με την υπερβολική του χρήση, αυξάνεται σημαντικά η πίεση στα κράτη με δημοσιονομική δυσχέρεια.

Ειδική ρύθμιση για τα «ασφάλιστρα κινδύνου»

Μεταξύ άλλων, ο παραπάνω κανονισμός έχει ως στόχο η νεοσύστατη Ευρωπαϊκή Αρχή για τα Χρεόγραφα και τις Χρηματαγορές, η ESMA, να εγγυάται ότι θα είναι περιορισμένες, ή και εντελώς απαγορευμένες, οι λεγόμενες «γυμνές πωλήσεις» (υποτιμητική κερδοσκοπία) κατά τις χρονικές περιόδους μεγάλης οικονομικής αστάθειας.

Ads

Ενστάσεις εξέφρασε αμέσως η βρετανική κυβέρνηση, που επιχειρηματολόγησε ότι η ESMA δεν μπορεί να «οπλιστεί» με τέτοιες εξουσίες.

Όπως προτείνεται τώρα, ο κανονισμός από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, η ESMA θα παρεμβαίνει, μόνον όταν θα καλείται γι’ αυτό από «αρμόδιες στο πλαίσιο ανταγωνισμού χρηματιστηριακές αρχές – κι ειδικά στις περιπτώσεις των συναλλαγών στα χρηματιστήρια της ΕΕ με “ασφάλιστρα κινδύνου”».