«Η εν γένει κατάσταση βίας και ανομίας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη στάση της αστυνομίας», τόνισε ο δήμαρχος Αθηνών Γιώργος Καμίνης στην ομιλία του στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, το οποίο απασχόλησε η έκρηξη της βίας στο κέντρο της Αθήνας. Την ίδια ώρα, έξω από το δημαρχείο λάμβανε χώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ο δήμαρχος Αθηνών συναντήθηκε στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να του παρουσιάσει τις προτάσεις του για το κέντρο της πόλης. Το ίδιο θέμα βρίσκεται και στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου που είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα.

Ads

Ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Αθηνών, αναφερόμενος στη στάση της αστυνομίας, διευκρίνισε πως «από τη μία πλευρά, η απουσία της αποθρασύνει τους εγκληματίες, όπως υποδηλώνει η πρόσφατη εν ψυχρώ δολοφονία του άτυχου οικογενειάρχη, καθώς και η δολοφονία του μετανάστη από το Μπαγκλαντές. Από την άλλη πλευρά, η σπασμωδική απάντηση της αστυνομίας που συχνά εκδηλώνεται με τη μορφή του υπερβολικού ζήλου ανακυκλώνει τη βία, όπως είδαμε με τον αδικαιολόγητο ξυλοδαρμό πολιτών από τις αστυνομικές δυνάμεις στις διαδηλώσεις της περασμένης Τετάρτης».

Ο Γ. Καμίνης καταδίκασε τη βία, «από όπου και αν προέρχεται και σε όποιον και αν ασκείται». Έκανε, επίσης, λόγο για διάχυτη κατάστασης ανομίας με δίκτυα Ελλήνων και αλλοδαπών, που δραστηριοποιούνται στους τομείς των ναρκωτικών και της πορνείας, με οργανωμένα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται επαίτες και άστεγους, με κλίμα φόβου στους κατοίκους, ιδιαίτερα το βράδυ, λόγω περιστατικών ληστείας, που έχουν καταγραφεί.

Ακόμα, μίλησε για «πολιτική βία από ακραίες ομάδες, που έχουν καταστήσει άβατο τον Άγιο Παντελεήμονα και την ευρύτερη περιοχή των Πατησίων» και συγχρόνως επισήμανε ότι η απουσία αστυνομίας αποθρασύνει τους εγκληματίες. Κατηγόρησε επίσης την αστυνομία για «βεντέτα με ακροαριστερές ομάδες και αδράνεια στις επιθέσεις των ακροδεξιών έναντι μεταναστών». Επιπλέον, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι «υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει η πόλη, καθώς κανένας κανόνας κοινωνικής συμβίωσης δεν γίνεται σεβαστός».

Ads

Ο δήμαρχος Αθηνών έκανε λόγο για δέσμη μέτρων, «αντιεγκληματικών μέτρων και μέτρων αποτροπής εισόδου άλλων αλλοδαπών από τα σύνορα και καθόδου τους στην Αθήνα». Μεταξύ των μέτρων, που πρότεινε, ήταν και η συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με κοινότητες νόμιμων μεταναστών, μικτά κλιμάκια Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛ.ΑΣ, πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του δημοτικού αστυνομικού γειτονιάς, αποτροπή εισόδου άλλων αλλοδαπών, διαχωρισμό των ατόμων που αιτούνται άσυλο από τους υπόλοιπους, οι οποίοι όπως σημείωσε «θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους».

Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη καταγραφής των αλλοδαπών, που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, στην ανάγκη διαμόρφωσης χώρων κράτησης εκτός Αθηνών, στην υποχρέωση των εισαγγελικών αρχών να εξετάζουν εκμισθώσεις, που γίνονται από Έλληνες σε παράνομους αλλοδαπούς, στην ανάγκη ελέγχου των εγκαταλειμμένων κτιρίων και σφραγίσματος.

Μίλησε επίσης για θετικά κίνητρα για την επανακατοίκηση του κέντρου της πόλης, φέροντας ως παράδειγμα την απαλλαγή από δημοτικά τέλη, τα φορολογικά κίνητρα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθαρισμό και ηλεκτροφωτισμό με έμφαση στις υποβαθμισμένες περιοχές, αποκέντρωση των κοινωνικών υπηρεσιών με δημιουργία κέντρων ημερήσιας φιλοξενίας και στέγασης στη θέση των μόνιμων ξενώνων αστέγων, στην αποκέντρωση του ΟΚΑΝΑ και την ανάπτυξη του τουρισμού στην πόλη με τη δημιουργία Δημοτικής Επιτροπής για την τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας.

Επίσης, αναφέρθηκε και σε νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα των δημόσιων συναθροίσεων, διευκρινίζοντας ότι έως το φθινόπωρο, Επιτροπή, που έχει ήδη συσταθεί, πρόκειται να καταθέσει προσχέδιο στη Βουλή.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δήμο, Νικήτας Κακλαμάνης, εξέφρασε τη συμφωνία του σε αρκετά σημεία της εισήγησης του δημάρχου και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί εκτενέστερα στη συζήτηση, που θα γίνει την Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την κατάσταση στην πόλη.

Ο Νίκος Σοφιανός επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απέδωσε ευθύνες και στις δύο κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων, ανέχθηκαν και υπέθαλψαν την κατάσταση, ευθύνονται για την γκετοποίηση και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα». Κάλεσε σε ανυπακοή στον κανονισμό Δουβλίνο 2 και αναρωτήθηκε «αν υπάρχει σχεδιασμός ή είναι τυχαία η συνοχή και η συνέχεια των γεγονότων των τελευταίων ημερών», γεγονότα στα οποία συμπεριέλαβε την αστυνομική επέμβαση στο πανεργατικό συλλαλητήριο της περασμένης Τετάρτης και την επίθεση κουκουλοφόρων στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων.

Ο Γιώργος Αμυράς από την παράταξη «Επιμένουμε Αθήνα» πρότεινε, μεταξύ άλλων, «μαζικές απελάσεις μέχρι να αδειάσει η πόλη από τα κάθε καρυδιάς καρύδια, οργανωμένη και συστηματική δίωξη από την αστυνομία και τη δημοτική αστυνομία Ελλήνων και ξένων μαφιόζων, που ελέγχουν τις αποθήκες λαθραίων, το εμπόριο ναρκωτικών, την πορνεία, την επαγγελματική επαιτεία και την καταναγκαστική και λαθραία εργασία, άσυλο στους αποδεδειγμένα κυνηγημένους και σε κίνδυνο πρόσφυγες».

Η Ελένη Πορτάλιου έκανε λόγο για «καπηλεία της μνήμης του δολοφονηθέντος Μανόλη Καντάρη, από τη Χρυσή Αυγή», προσθέτοντας ότι η τελευταία «έχει εξαπολύσει πογκρόμ με την ανοχή της αστυνομίας» και ότι «έχει καταστεί “κράτος εν κράτει” στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας». Η κ. Πορτάλιου εστίασε στην ανάγκη δημιουργίας δημοκρατικού μετώπου «για να σταματήσει η καταστολή και η ναζιστική δράση». Υποστήριξε ότι το μεγάλο πρόβλημα στο κέντρο είναι η γενικευμένη φτώχεια και ανεργία, που γεννούν την παραβατικότητα, και εξέφρασε την αντίθεση της «Ανοιχτής Πόλης» «στα αστυνομικά πογκρόμ εναντίον των μεταναστών χωρίς χαρτιά» και γενικότερα των μέτρων, που προτείνει η παράταξη Καμίνη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο κέντρο της πόλης.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος από τη «Χρυσή Αυγή» κατήγγειλε «το αστυνομικό κράτος, που εμποδίζει τον κόσμο να έρθει και να διαμαρτυρηθεί μπροστά στο δημαρχείο» και έκανε λόγο για σαράντα προσαγωγές, ισχυριζόμενος ότι «ο μόνος λόγος ήταν ότι κρατούσαν την ελληνική σημαία».

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την παράταξη «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις γειτονιές της Αθήνας» έκανε λόγο για «όργιο προπαγάνδας από τα ΜΜΕ, που επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τον λαό για τα πραγματικά προβλήματα που είναι η χρεοκοπία της χώρας και η κατάρρευση του Μνημονίου» και πρόβλεψε ότι «η κατάσταση, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις γειτονιές του Αγίου Παντελεήμονα και της Πλατείας Αττικής, θα γενικευτεί, καθώς ο κόσμος υποφέρει από τη λιτότητα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Μετά το τέλος της συζήτησης του θέματος, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς των ημερών, στην οποία μετείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου.