«‘Είμαι Χριστιανοδημοκράτης και καθολικός, αλλά όταν είναι σημαντικό, λέω και ψέματα’. Ο Jean-Claude Juncker, Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και Πρόεδρος του Eurogroup, το παραδέχθηκε δημοσίως, τον περασμένο μήνα, σε ένα συνέδριο: διαδίδει συστηματικά ψέματα για το ευρώ, για να προστατεύσει το νόμισμα». «Ένα ψεματάκι για το καλό του ευρώ» φέρει τον τίτλο η συγκεκριμένη ανάλυση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Volkskrant.

Ads

Κι αν το κάνει ο Juncker, θα πρέπει να τον ακολουθεί και ο εκπρόσωπος του. Έτσι, ο πιστός υπάλληλος είπε την περασμένη Παρασκευή: ‘Αρνούμαι με έμφαση ότι λαμβάνει χώρα μια συνάντηση κάποιων Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. Όλες αυτές οι ιστορίες είναι τελείως ανοησίες’.

Την ίδια ώρα, οι Υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ελλάδας συζητούσαν μαζί με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, τον Επίτροπο Olli Rehn και τον οικοδεσπότη Juncker, σχετικά με ένα νέο σχέδιο διαχείρισης κρίσης για την Ελλάδα.

Το να λες ψέματα για το ευρώ, δεν είναι βέβαια χαρακτηριστικό μόνο του Λουξεμβούργου.

Ads

Πάρτε για παράδειγμα τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος μέχρι τις αρχές του 2010 επέμενε ότι η χώρα του δε θα πτωχεύσει και ότι δε θα χρειαστεί καμία οικονομική βοήθεια από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Το Μάιο του 2010, η Αθήνα δανείστηκε τελικά 110 δις ευρώ από το ΔΝΤ και την ΕΕ, για να μπορέσει να πληρώσει τα χρέη της.

Ακόμη πιο πρόσφατη στη μνήμη είναι η βίαιη διάψευση του πορτογάλου Πρωθυπουργού José Sοcrates για την προσφυγή στο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης.

Αν και ανήθικα και, σύμφωνα με τον Juncker, μη χριστιανικά, τα ψέματα αυτών των πρωθυπουργών είναι κατανοητά. Μια χώρα που οικονομικά βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου, δεν πρόκειται να το διατυμπανίσει κιόλας. Κάθε φήμη σχετικά με την αδυναμία αποπληρωμής των χρεών σπρώχνει το επιτόκιο δανεισμού ακόμη ψηλότερα. Και, όταν πρόκειται για μια χώρα που ανήκει στην ευρωζώνη, ολόκληρη η ζώνη τίθεται σε κίνδυνο.

Στη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου, όπου ο Juncker παραδέχθηκε τα ψέματά του, ο ίδιος παρουσίασε τον εαυτό του ως ένθερμο υποστηρικτή των συναντήσεων ‘σε σκοτεινά, κρυφά δωμάτια’. Μόνο κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με αυτόν, μπορούν να ετοιμαστούν σχέδια διάσωσης. ‘Κάθε πιθανή λύση τροφοδοτεί τις οικονομικές αγορές με φημολογία. Και τότε, διογκώνουμε ακόμη περισσότερο τη δυστυχία των ανθρώπων που προσπαθούμε να προστατεύσουμε’.

Με λίγα λόγια, ένα ψεματάκι για το καλό του ευρώ. Και το ότι αυτό προκαλεί κριτική, ο Juncker το θεωρεί σίγουρο. ‘Αποδέχομαι ότι με απορρίπτουν ως ανεπαρκή δημοκρατικό. Η νομισματική ένωση της Ε.Ε. είναι πιο σημαντική για μένα’.

Το πρόβλημα είναι ότι, εξαιτίας αυτών των ψευδών, οι ίδιες οι οικονομικές αγορές – αλλά και ο ευρωπαίος πολίτης- δίνουν ολοένα και λιγότερο βάση σε όσα λέει ο Juncker και οι ομόλογοί του.

Μετά τη συνάντηση στο κάστρο του Λουξεμβούργου, ο Juncker επέμεινε ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που θα οδηγούσε τράπεζες και συνταξιοδοτικά ταμεία σε όλη την Ευρώπη να χάσουν δεκάδες δις ευρώ. Αλλά ποιος πιστεύει πια τα λόγια του;

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Παπανδρέου αρνήθηκε το Σάββατο- κι όχι για πρώτη φορά- ότι η χώρα του σκέφτεται να φύγει από την ευρωζώνη. Αυτές οι ιστορίες «φθάνουν στα όρια της εγκληματικότητας», είπε ο Πρωθυπουργός που πριν από ένα χρόνο ορκιζόταν ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

Τα ψέματα ή ο θάνατος του ευρώ, αυτό είναι το δίλημμα στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί οι πολιτικοί της Ε.Ε. Και ο μόνος τρόπος να ξεφύγουν είναι να ζυγίζουν τα λόγια τους. Η εμπιστοσύνη στο νόμισμα μπορεί να εξαφανιστεί με την ίδια ταχύτητα που οι οικονομικές αγορές κάνουν τις συναλλαγές τους: σε ελάχιστα δευτερόλεπτα».