Τη «θετική πλευρά» της συνάντησης του Λουξεμβούργου επισημαίνουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times της Τρίτης: ότι για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση χρέους στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις της προετοιμάζονται για δράση, πριν τους προλάβουν τα γεγονότα.

Ads

Τόσο η χώρα μας όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν τη λύση του προβλήματος, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, απ’ τη στιγμή συνεχίζεται ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τις αγορές κι εφόσον η Αθήνα δεν πετύχει τους στόχους του μνημονίου. Θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή κάποιο εναλλακτικό σχέδιο, καθώς είναι μάλλον βέβαιο πως η χώρα δεν θα κατορθώσει να στραφεί στις αγορές για χρηματοδότηση το 2012.

Σύντομα, θα μπορούσε να τεθεί υπό αξιολόγηση μια αναδιοργάνωση του πακέτου δανεισμού, σημειώνουν οι Financial Times. Ωστόσο αυτό θα εξαντλούσε ακόμα περισσότερο την υπομονή του κοινού, όπως υποστηρίζουν. Μέχρι σήμερα, στην Ευρώπη πιστεύεται ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα ρευστότητας και όχι φερεγγυότητας. Αν συνεχίσουμε έτσι, όμως, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών θα πρέπει να ξέρουν ότι «θα μετατραπούν στους μοναδικούς πιστωτές της Ελλάδας εφόσον χρειαστεί».

Επομένως η ΕΕ –συνεχίζει το άρθρο– θα πρέπει να αποφασίσει ποια από τις επιλογές έχει το μεγαλύτερο κόστος: Το χάος που θα προκληθεί από μία αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θα συνεπάγεται κατάρρευση των τραπεζών ή η μεγαλύτερη έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος. Εάν επιλεγεί το δεύτερο, η αναδιάρθρωση θα είναι αναγκαία, όσο ιδιώτες επενδυτές έχουν ακόμα στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα. Εάν επιλεγεί το πρώτο, τότε τα πακέτα δανεισμού θα πρέπει να ανανεώνονται με τρόπο που να ενθαρρύνουν τις αγορές να ξανανοίξουν για την Ελλάδα.

Ads

Οι Financial Times θέτουν δύο όρους για να συμβούν τα παραπάνω: Αφενός, να καθησυχαστούν οι φόβοι αναφορικά με τα προβλήματα ρευστότητας. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός στήριξης θα πρέπει να δανείσει την Ελλάδα και θα είναι ικανός να επέμβει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Και Αφετέρου, η Ελλάδα θα πρέπει να προσπαθήσει κι άλλο να διασώσει την αξιοπιστία της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση έκανε καλή δουλειά μειώνοντας το έλλειμμα από το 15,4% του ΑΕΠ στο 10,5%, όμως αυτό δεν αρκεί. Η χώρα απέχει παρασάγγας από τη σταθερότητα στα δημοσιονομικά της και κάθε παρέκκλιση από το μνημόνιο γίνεται αντιληπτή ως έλλειψη θέλησης για την εφαρμογή του. Δεν υπάρχει αρκετή αποφασιστικότητα, καθώς οι νόμοι μπορεί μεν να ψηφίζονται, αλλά μένουν ανεφάρμοστοι. Επιπλέον, είναι απογοητευτικό το επίπεδο συγκέντρωσης εσόδων από τη φορολόγηση και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Τέλος, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις και εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας.

Ο συντάκτης ολοκληρώνει το άρθρο του σχολιάζοντας ότι, με τη θέληση της Ευρώπης, η ελληνική φερεγγυότητα παραμένει εντός ορίων. Όμως αυτό δεν θα συμβαίνει για πολύ ακόμα. Η Αθήνα έχασε χρόνο και οι πιστωτές είναι υπερβολικά αυταρχικοί. Τα παραμύθια μπορεί να έφεραν αποτελέσματα για την Ελλάδα στο παρελθόν όμως όχι τώρα. Πλέον, η Ευρώπη θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι, αν η Αθήνα δεν παίξει το ρόλο της, εκείνη διατίθεται να σταματήσει τη χρηματοδότηση και να την αφήσει την Αθήνα να καταρρεύσει.