Η εξέλιξη των οικονομικών της Ελλάδας εξακολουθούν να παραμένουν στο επίκεντρο, ειδικά μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Standard&Poor’s. Και ενώ τα τελευταία σενάρια κάνουν λόγο για νέο δάνειο, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν δηλώνει πως τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν οι συζητήσεις και θα ληφθούν αποφάσεις για την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας το 2012, ενώ ο πρωθυπουργός είχε το μεσημέρι της Δευτέρας τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Ads
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, κάθε συζήτηση για παροχή νέων δανείων διάσωσης στην Ελλάδα είναι πρόωρη. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί οποιοδήποτε ποσό για την χρηματοδότηση της Ελλάδας το 2012».
Ο Όλι Ρεν προέβλεψε ακόμη ότι «σύντομα» θα μειωθούν τα επιτόκια του ευρωπαϊκού δανεισμού στην Ιρλανδία, που συμφωνήθηκε πέρυσι, κάτι το οποίο εδώ και μήνες ζητά το Δουβλίνο. «Εδώ και καιρό η Επιτροπή προτείνει να μειωθούν τα επιτόκια γιά τα ευρωπαϊκά δάνεια προς την Ιρλανδία, ώστε η Ιρλανδία να βοηθηθεί να σηκώσει το βάρος του χρέους της, όπως ακριβώς η Ελλάδα κι η Πορτογαλία», τόνισε ο επίτροπος Όλι Ρεν, δίνοντας σήμερα συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Το θέμα αναμένεται να συζητήσουν στη σύνοδό τους, την ερχόμενη Δευτέρα, οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης.
Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η διεθνής κοινότητα «θα συνεχίσει να βοηθά» την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει πιέσεις λόγω του χρέους της. Σχετικά με τη συζήτηση περί νέου σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, η Κριστίν Καγκάρντ απάντησε: «έχουμε βοηθήσει την Ελλάδα επί ένα χρόνο (και) θα συνεχίσουμε».
«Ο οίκος αξιολόγησης S&P εντείνει τις πιέσεις στην Ελλάδα», γράφει η βελγική εφημερίδα De Standaard, επισημαίνοντας ότι αιτία της νέας υποβάθμισης είναι η αίσθηση ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προχωρήσει εν ευθέτω χρόνω σε μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους της. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η S&P έφερε τα ελληνικά ομόλογα στο ίδιο επίπεδο με την Μπουρκίνα Φάσο και την Μοζαμβίκη και πως πρόκειται για την έκτη υποβάθμιση του ίδιου οίκου σε διάστημα 14 μηνών, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα μεν ελληνικά ομόλογα να έχουν περιέλθει πλέον σε πλήρη ανυποληψία και η δε Ελλάδα να αποτελεί πλέον ένα «βαρίδι» για την ευρωζώνη.
Καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους που έχει θέσει, παρατηρεί το δημοσίευμα, η χώρα χρειάζεται νέα οικονομική βοήθεια προκειμένου να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες. Σύμφωνα με την De Standaard, παρόλο που η μορφή που θα λάβει η νέα αυτή οικονομική βοήθεια παραμένει άγνωστη, ο οίκος αξιολόγησης προεξοφλεί ότι θα προκριθεί τελικά η λύση μιας ήπιας αναδιάρθρωσης, μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ομολογιακών οφειλών.
Άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας επικρίνει τη μυστικοπάθεια και την κρυψίνοια της συνόδου του Λουξεμβούργου, καθώς «η τακτική αυτή μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές αναταράξεις στις αγορές, οι οποίες έχουν γίνει ιδιαίτερα ευάλωτες σε παρόμοιες πληροφορίες όπως μας έχει διδάξει και η εμπειρία με την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση. Αποτέλεσμα της στάσης αυτής ήταν το ευρώ να γνωρίσει την μεγαλύτερη πτώση του έναντι του αμερικανικού δολαρίου τη χρονιά που διανύουμε. Και τούτο διότι όλοι συνήγαγαν ότι μια συνάντηση μεταξύ χωρών όπως η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία , η Ιταλία και το Λουξεμβούργο που περιβάλλεται μάλιστα με τόση μυστικοπάθεια, δεν μπορεί παρά να σηματοδοτεί μια σοβαρή όσο και ανησυχητική εξέλιξη».
Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε εκ νέου η αυστριακή κυβέρνηση, με τον καγκελάριο της Αυστρίας και αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Βέρνερ Φάιμαν να τονίζει πως δεν γίνεται λόγος για τέτοιες λύσεις, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και άλλων, «ακόμη πιο ακραίων επιλογών».
Ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίου, Ε. Μυτιληναίος χαρακτήρισε καταστροφικό το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, ενώ δήλωσε παράλληλα ότι οι καταθέσεις του ομίλου είναι κατατεθειμένες σε ελληνικές τράπεζες και εξέφρασε ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Μέρκελ
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία το μεσημέρι της Τρίτης με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα και την πορεία της οικονομίας, στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στο Βερολίνο η κ. Μέρκελ, παρέπεμψε στα αποτελέσματα των ελέγχων που διεξάγουν οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Αθήνα, απ’ όπου θα εξαρτηθεί αν το Βερολίνο θα δώσει ή όχι τη συγκατάθεσή του για βελτίωση των όρων της οικονομικής βοήθειας που ήδη λαμβάνει η Ελλάδα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >