Eντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για το θέμα του επίμαχου δημοσιεύματος του Spiegel την περασμένη Παρασκευή, έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου. Η κ. Ράικου ζητεί από τον εισαγγελέα που θα διενεργήσει την έρευνα, να εξετάσει αν προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της διασποράς ψευδών ειδήσεων με στόχο τον πανικό των πολιτών και την απώλεια εμπιστοσύνης στο κοινό νόμισμα.
Ads
Στο μεταξύ, στον απόηχο του επίμαχου δημοσιεύματος από το Spiegel, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρούντερλε εξέφρασε την πεποίθηση -σύμφωνα με το Reuters- πως η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα οδηγούσε σε μία αποδυναμωμένη Ευρώπη. «Αντίθετα, στόχος μας πρέπει να είναι να ενδυναμώσουμε την Ευρώπη», συμπλήρωσε, προσθέτοντας πως η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Και η γερμανική κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε πως η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «δεν υπήρξε ποτέ, ούτε βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε η γερμανική κυβέρνηση, προσθέτοντας τη φωνή της στις διαψεύσεις των τελευταίων ημερών. Σχετικά με τη σύσκεψη του Λουξεμβούργου, ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως επρόκειτο για «μία ανταλλαγή ιδεών, τίποτε παραπάνω».
«Είναι εντελώς γελοίες», ανέφερε χαρακτηριστικά -στο CNBC- για τις συζητήσεις περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο Kαρλ Βάινμπεργκ, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους: «Η αναδιάρθρωση μπορεί να συμβεί είτε με τον εύκολο είτε με τον δύσκολο τρόπο. Ο εύκολος τρόπος είναι μέσω ενός προγραμματισμένου προγράμματος αναδιάρθρωσης. Ο δύσκολος, είναι αυτό που κάνει τώρα η Ελλάδα».
Από την πλευρά του, πάντως, ο επιφανής οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί -μιλώντας στoν Independent- κάνει λόγο για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας από το Ευρώ έως το 2016, ύστερα από πολιτικές πιέσεις.
Ο Μίχαελ Μάιστερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ΟΝΕ: «Τέτοιου είδους ακραία βήματα θα επιδείνωναν τις συνέπειες της κρίσης χρέους», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός βουλευτής και πρόσθεσε: «Αυτό θα οδηγούσε σε νέα κρίση στην Ελλάδα. Θα είχε συνέπειες τόσο για το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα όσο και για την εξυπηρέτηση του χρέους. Μια νέα κρίση σε μια χώρα όπως την Ελλάδα αναμφίβολα δεν βοηθά. Αφετέρου δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στο χρέος της Ελλάδας, το οποίο υπολογίζεται σε ευρώ».
Ως «τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομική ανοησία», σχολίασε σήμερα το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, Χάραλντ Βάιγκλαιν, η όλη συζήτηση έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων, γεγονός που με τη σειρά του δυσχεραίνει την προσπάθεια της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι τα συγκεκριμένα βήματα της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης, θα συζητηθούν σε μία εβδομάδα στην Ομάδα του Ευρώ και στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το σχόλιο αυτό του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών έρχεται να προστεθεί σε ανάλογη εκτίμηση που κάνει στο σημερινό τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου περιοδικού «Προφίλ», ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, ο οποίος χαρακτήρισε «αδιανόητη από οικονομική και τεχνική άποψη» την έξοδο μίας χώρας από την Ευρωζώνη.
Στη Βουλή το θέμα της έκτακτης συνάντησης
Το θέμα φέρνει επίσης στη Βουλή των Ελλήνων ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με ερώτησή του προς το υπουργό Οικονομικών.
Ο κ. Τσίπρας ζητεί την κατάθεση των πρακτικών που τηρήθηκαν στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών παρουσία του προέδρου του Eurogroup, καθώς, όπως τονίζει, είναι φανερό πως η σύσκεψη αφορούσε στην οικονομική κρίση της Ελλάδας και στα νέα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και η τρόικα.
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφορίες, πιθανότερα σενάρια είναι η σύνταξη ενός νέου Μνημονίου και η εκποίηση δημόσιας περιουσίας υπό εποπτεία», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ότι είναι αδιανόητο «τέτοια θέματα που έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία και το μέλλον των επόμενων γενεών να συζητούνται μυστικά, εν αγνοία του λαϊκού παράγοντα και των θεσμών της χώρας». Για τους λόγους αυτούς ζητεί από τον κ. Παπακωνσταντίνου να διευκρινίσει ποιες αποφάσεις ελήφθησαν σχετικά με τη χώρα στην άτυπη συνάντηση.
Για «ανεξήγητη θολούρα, αμετροέπεια και παιδαριώδεις αντιλήψεις» επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. «Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεχάσει τις μεγάλες ιδέες και προοδευτικές αλλαγές που ευαγγελιζόταν η Αριστερά», πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.
Σαφή ενημέρωση για τη μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου ζήτησε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, που δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Δεν δόθηκαν στοιχεία και δεν υπάρχει ενημέρωση». Ο κ. Μιχελάκης επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί όσων φέρονταν να ειπώθηκαν στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.
«Δεν εξεπλάγη» η Αλέκα Παπαρήγα από όσα έγιναν την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο. Όπως δήλωσε η γ.γ. του ΚΚΕ, η συζήτηση που πρέπει να γίνει είναι ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο περισσότερο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >