Στεγαστικό δάνειο στα 26, γάμος στα 27, προαγωγή στα 29 και πρώτο παιδί στα 30. Πρόκειται για μια εξοντωτική λίστα, που πολλοί νέοι άνθρωποι παλεύουν να συμπληρώσουν. Αν κάτι πάει λάθος, δεν αποκλείεται να οδηγηθούν σε μια σοβαρή υπαρξιακή κρίση, πριν καλά κλείσουν τα 35.
Ads
Η λεγόμενη «quarter-life crisis», έρχεται συνήθως στις ηλικίες μεταξύ 25 και 35, όταν οι νέοι ξεκινούν την ενήλικη ζωή τους. Έχουν επιλέξει επαγγελματική καριέρα και πιθανώς βρίσκονται σε σοβαρή σχέση.
Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Oliver Robinson, του πανεπιστημίου Greenwich του Λονδίνου, το πρόβλημα ξεκινά όταν το επάγγελμα ή η σχέση τους, δεν τους ταιριάζει: «Έτσι, σου δημιουργείται ένα συναίσθημα, ότι αυτό που βγάζεις προς τα έξω δεν είναι το ίδιο με αυτό που νιώθεις μέσα σου, μια ανακολουθία μεταξύ της συμπεριφοράς σου και της αίσθησης που έχεις για τον εαυτό σου».
Για να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια της «κρίσης νεαρής ηλικίας», ο Robinson και οι συνεργάτες του μελέτησαν τις περιπτώσεις 50 ατόμων, που δήλωσαν ότι την πέρασαν.
Βρήκαν πως οι εμπειρίες των συνεντευξιαζόμενων μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε τέσσερις φάσεις:
Φάση 1η – Νιώθεις πως έχεις εγκλωβιστεί στης επιλογές ζωής που έχεις κάνει, και πως ζεις τη ζωή σου σε αυτόματο πιλότο.
Φάση 2η – Νιώθεις ότι πρέπει να ξεφύγεις και ότι μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου.
Φάση 3η – Αφήνεις τη δουλειά, τη σχέση ή ό,τι άλλο σε εγκλωβίζει και περνάς κάποιο χρόνο έξω από αυτά, δοκιμάζοντας νέες εμπειρίες για να βρεις τον εαυτό σου.
Φάση 4η – Χτίζεις από την αρχή τη ζωή σου.
Φάση 5η – Αναλαμβάνεις νέες υποχρεώσεις, οι οποίες συμβαδίζουν καλύτερα με τα ενδιαφέροντα και τις φιλοδοξίες σου.
Ο Robinson περιγράφει αυτό το φαινόμενο ως μια «ολική ανάπλαση ζωής» και σύμφωνα με την έρευνα, η διαδικασία αυτή αξίζει απόλυτα: το 80% των συνεντευξιαζόμενων, κοιτάει πίσω και βλέπει την κρίση θετικά.
Επιπλέον, οι άνθρωποι που αναπλάθουν νωρίς τη ζωή τους, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να περάσουν μια κρίση μέσης ηλικίας. «Εάν κρατάς τα προβλήματα για αργότερα, η κατάσταση τότε θα είναι πολύ χειρότερη», λέει ο ψυχολόγος.
Το συμπέρασμα είναι πολύ απλό: Εάν νιώθετε πως η ζωή που κάνετε δεν σας ταιριάζει, αλλάξτε ζωή!
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >