Εικοσιδύο χώρες συμμετέχουν στη Σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, την Πέμπτη στην Ρώμη, με την προσοχή να εστιάζεται στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση, καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο και η ανθρωπιστική κατάσταση κινδυνεύει να επιδεινωθεί. Ελλιμενισμό πλοίου στη Μισράτα ζητά ο ΙΟΜ
Ads
Στο μενού των συνομιλιών για την κρίση στη Λιβύη που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους, είναι κυρίως ο ενδεχόμενος εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και η χρηματοδότησή τους με την αγορά του πετρελαίου, το οποίο προέρχεται από την ανατολική Λιβύη που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους. «Στόχος της συνάντησης αυτής είναι η έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας που θα επιτρέψει στο λιβυκό λαό να επιλέξει ελεύθερα το μέλλον του», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι. «Επίσης θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί μια λύση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και μιας μακροπρόθεσμης υποστήριξης στο λιβυκό λαό», πρόσθεσε.
Στην Ομάδα Επαφής, η οποία συγκροτήθηκε στα τέλη Μαρτίου στο Λονδίνο, συμμετέχουν χώρες της Δύσης όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, αραβικές χώρες, όπως το Κατάρ, η Ιορδανία και το Μαρόκο, και διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος και το ΝΑΤΟ. Η προηγούμενη σύνοδος της Ομάδας Επαφής, η οποία ήταν και η πρώτη, πραγματοποιήθηκε στη Ντόχα, μια από τις τρεις χώρες (μαζί με τη Γαλλία και την Ιταλία) που έχουν αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CΝΤ), ως το μοναδικό νόμιμο αντιπρόσωπο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
Το θέμα των πόρων χρηματοδότησης των αντικαθεστωτικών δυνάμεων θα είναι μια από τις προκλήσεις που η σύνοδος της Ομάδας Επαφής πρέπει να αντιμετωπίσει. Το Κατάρ έχει προτείνει να δοθεί βοήθεια στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις να εκμεταλλευτούν τους πετρελαϊκούς πόρους των περιοχών που ελέγχουν, «ωστόσο υπάρχουν νομικές αβεβαιότητες για το εάν μπορούν νόμιμα να πωλήσουν λιβυκό πετρέλαιο στην αγορά». Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει όσον αφορά τη δυνατότητα που έχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν για ανθρωπιστικούς σκοπούς περιουσιακά στοιχεία του καθεστώτος του Καντάφι τα οποία έχουν παγώσει. «Εάν η πώληση του πετρελαίου είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, θα μπορούσε να δοθεί μια προσωρινή οικονομική βοήθεια στη Βεγγάζη (έδρα των αντικαθεστωτικών δυνάμεων), η οποία να εξοφληθεί κάποια στιγμή για παράδειγμα με πετρέλαιο», τόνισε ευρωπαίος διπλωμάτης.
Η σύνοδος της Ομάδας Επαφής πραγματοποιείται σε μια δύσκολη στιγμή για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, οι οποίες δεν έχουν καταφέρει να εκδιώξουν τον Καντάφι από την εξουσία. Αλλά και η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται. Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, στη Μισράτα, τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη, η πρόσβαση στο νερό έχει γίνει προβληματική και η τροφοδοσία σε φάρμακα και διάφορα είδη έχει διακοπεί.
Συνολικά, 22 χώρες θα πάρουν μέρος στη σύνοδο της Ρώμης. Οι χώρες που συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, επτά διεθνείς οργανισμοί μεταξύ των οποίων η Αφρικανική Ενωση και το CNT. Της συνοδου της Ομάδας Επαφής θα συμπροεδρεύσουν ο Φράνκο Φρατίνι και ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Χαμάντ Μπεν Γιάσεμ Αλ-Θάνι.
Ελλιμενισμό πλοίου στη Μισράτα ζητά ο ΙΟΜ
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) κάλεσε σήμερα το NATO και τις αρχές της Λιβύης να επιτρέψουν σε πλοίο του να ελλιμενιστεί στην Μισράτα για να απομακρύνει 1.000 αποκλεισμένους Αφρικανούς μετανάστες και πολλούς βαριά τραυματισμένους αμάχους.
Το πλοίο Red Star One, που έχει ναυλώσει ο IOM, πλέει ανοικτά της πολιορκούμενης πόλης από τα Σάββατο. Ναρκαλιευτές του NATO ψάχνουν την περιοχή κοντά στο λιμάνι από την Δευτέρα για μια επιπλέουσα νάρκη, κάτι που εμποδίζει την άφιξη προμηθειών και βοήθειας στην πόλη.
«Καλούμε το NATO και τις λιβυκές αρχές να επιτρέψουν στο σκάφος να ελλιμενιστεί ώστε να μπορέσουμε να απομακρύνουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω από το λιμάνι», ανέφερε ο εκπρόσωπος του IOM Τζουμπέ Ομάρι Τζουμπέ σε συνέντευξη Τύπου.
«Επικοινωνήσαμε με το λιμενάρχη στη Μιζουράτα και προσπαθεί να ζητήσει από το NATO να μας επιτρέψει να ελλιμενιστούμε στη Μιζουράτα. Αλλά το NATO, για δικούς τους λόγους, ίσως διότι δεν είναι σίγουροι για την ασφάλεια… δεν έχει δώσει άδεια ακόμα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού.
Βενεζουέλα καλεί ΟΗΕ να καταδικάσει επιδρομή του ΝΑΤΟ
Στο μεταξύ, η Βενεζουέλα αξίωσε από τον ΟΗΕ να καταδικάσει την επιδρομή του ΝΑΤΟ από την οποία βρήκε τον θάνατο ο νεότερος γιός και τρεις εγγονοί του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι ενώ ζήτησε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.
«Η βολιβαριανή κυβέρνηση καλεί τον ΟΗΕ να καταδικάσει αυτήν την πράξη πολέμου και να απευθύνει έκκληση στους λαούς και τις κυβερνήσεις του κόσμου να αξιώσουν τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών», τονίζει στο ανακοινωθέν του το ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας. Όπως προσθέτει το υπουργείο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες εξέφρασε τα συλλυπητήριά του «στους Λίβυους αδελφούς» για το «μιαρό αυτό έγκλημα».
Ο Ούγκο Τσάβες επανέλαβε επίσης την «αλληλεγγύη του στην ηρωική αντίσταση αυτού του θαρραλέου λαού» και επανέφερε την πρότασή του για αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής, μία ιδέα που έχει απορριφθεί από την λιβυκή αντιπολίτευση, ενώ είχε ισχνή ανταπόκριση και στην διεθνή κονίστρα. Και άλλες χώρες της περιοχής, που διοικούνται από αριστερές κυβερνήσεις, έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς, ενώ η Κούβα τους έχει καταδικάσει απερίφραστα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >