Ιδιαίτερα τεταμένο είναι το κλίμα μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, με τους τελευταίους να ανακοινώνουν νέα 10ήμερη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τη μη υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Οι εργαζόμενοι φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι τελικής πτώσεως, αρνούμενοι να «συμμορφωθούν» με το νέο εργασιακό καθεστώς που προτείνει η εταιρία.

Ads

Είχε προηγηθεί 10ήμερη απεργία τον Απρίλιο, με επίκεντρο θέματα ασφαλείας και στελέχωσης των νέων εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ, η οποία όμως κρίθηκε καταχρηστική. Πλέον, η απεργία αφορά κυρίως τη συλλογική σύμβαση εργασίας, με τα προηγούμενα αιτήματα φυσικά να παραμένουν.

Το tvxs.gr επικοινώνησε με το Θωμά Κώτσια, υπεύθυνο Τύπου του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια:

«Καταρχάς, η εταιρία για πρώτη φορά στην ιστορία της έκανε αντιπρόταση. Μια αντιπρόταση περικοπών και πλήρους ανατροπής της σύμβασης», εξηγεί ο κ. Κώτσιας. «Εμείς από την μεριά μας, στείλαμε εξώδικο στην εταιρία, λέγοντας πως παραιτούμαστε από τα αρχικά αιτήματά μας και καλώντας τους σε διάλογο με μοναδικό αίτημα τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό, κατά τα πρότυπα της σύμβασης της ΓΣΕΕ. Περίπου 1,5% δηλαδή, και αυτό ως βάση για διαπραγμάτευση».

Ads

Η εταιρία απάντησε με το πακέτο που είχε αρχικά καταθέσει και το οποίο ουσιαστικά «αποδομεί και ανατρέπει πλήρως τη σύμβασή μας», αναφέρει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, ο οποίος παρουσιάζει τους τρεις άξονες του σχεδίου της διοίκησης, πέρα από το κόστος των περικοπών:

«Πρώτον, θέλει να αλλάξει τη λογική και τη φιλοσοφία της σύμβασης. Να μην παράγει η σύμβαση αυτόματα κάποιες αυξήσεις (π.χ. τριετίες), αλλά να αποφασίζει η διοίκηση αυθαίρετα για όποια αύξηση.

Δεύτερον, θέλει να αυξήσει το χρόνο εργασίας, ενώ οι υπερωρίες είναι ήδη τρομερές, και να κόψει κάποιες άδειες, οι οποίες δίνονται λόγω της φύσης της δουλειάς (πχ, άδεια γήρατος).

Τρίτον, έχει φτιάξει ένα κατασκεύασμα για να φαίνεται πως παίρνουμε 3 μισθούς παραπάνω, χωρίς στην πραγματικότητα να παίρνουμε περισσότερα χρήματα, έτσι ώστε να μας κατηγορήσουν ότι αμειβόμαστε υπερβολικά και να κάνουν περικοπές. Από το 1999 που συγχωνεύτηκαν οι 5 εταιρίες σε μία, δημιούργησαν αυτό το σύστημα πληρωμής, που τα λεφτά μας εμφανίζονται ως πριμ. Εμείς διαφωνούσαμε από τότε με αυτό το καθεστώς, και τώρα το επικαλούνται για να μας κόψουν τους μισθούς».

Ενώ λοιπόν η διοίκηση προβάλλει τους εργαζομένους στα ΕΛΠΕ ως «υψηλόμισθους» που διεκδικούν αυξήσεις ύψους 18%, οι ίδιοι φέρονται να αντιστέκονται στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, και τις περικοπές μισθών και επιδομάτων.

«Όπως σας είπα, εμείς δε ζητάμε τίποτα παραπάνω. Εκείνο που μας οδηγεί σε σύγκρουση είναι η ανατροπή της σύμβασης και η κατάργηση της συλλογικότητάς μας ως σωματείο. Αυτό το πράγμα δε θα το επιτρέψουμε και δεν πρόκειται να περάσει», υπογραμμίζει ο κ. Κώτσιας. «Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε για κάποια προνόμια που προβάλλονται ως ιδιαίτερα, κάτι εκδρομές που έδινε από πολύ παλιά η ΠΕΤΡΟΛΑ και υιοθετούνται μέχρι σήμερα, με απόφαση όμως της διοίκησης. Αυτά είναι το λιγότερο».

«Εμείς παίρνουμε αξιοπρεπείς μισθούς και δεν ντρεπόμαστε να το παραδεχτούμε», συνεχίζει ο κ. Κώτσιας. «Στα διυλιστήρια δουλεύουμε. Εσείς περνάτε απέξω και σας μυρίζει. Προσωπικά, δουλεύω 32 χρόνια στη μονάδα του θειαφιού, με ένα βομβητή για να με προλάβουν πριν πεθάνω από το υδρόθειο και μια μάσκα πάντα στη ζώνη μου. Και δε μιλάω για τους νεκρούς που έχουμε βγάλει από εδώ μέσα».

Παράλληλα, οι αξιοπρεπείς μισθοί των εργαζομένων αντιστοιχούν σε μεγάλο βαθμό στις εξαντλητικές υπερωρίες τις οποίες πραγματοποιούν, τη στιγμή που τα τελευταία 5 χρόνια, ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων έχει αυξηθεί από 50 σε 160.

«Αντιστοιχεί ένας διευθυντής ανά 15 εργαζομένους, χωρίς να υπολογίσουμε τους εξωτερικούς «ειδικούς συμβούλους» και δικηγόρους. Διευθυντές με μισθούς των 200.000, με αυτοκίνητα και με χρυσές κάρτες», εξηγεί ο Θωμάς Κώτσιας, ενώ αναφέρει πως «οι χορηγίες προς τα ΜΜΕ έφτασαν τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2010. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία, γιατί υπάρχουν και δημοσιογράφοι με μισθό από την εταιρία, και δε θα ήθελα να πω ονόματα».

Φυσικά, οι εξελίξεις στο χώρο των Ελληνικών Πετρελαίων δεν μπορούν παρά να εντάσσονται στη γενικότερη διάθεση «αξιοποίησης» των ΔΕΚΟ, σημειώνει ο κ. Κώτσιας:

«Είναι κοινό μυστικό, πως η επίθεση που δεχόμαστε συνδέεται με τα σχέδια για πλήρη ιδιωτικοποίηση της εταιρίας. Επειδή ακριβώς έχουμε κάποιους αξιοπρεπείς μισθούς, δε συμφέρει τα κοράκια που περιμένουν να εκμεταλλευτούν την εταιρία, και θέλουν να κουρέψουν τους μισθούς μας για να προχωρήσουν μετά στην ιδιωτικοποίηση».

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ κατέθεσε χθες αγωγή κατά της απεργίας των εργαζομένων, ζητώντας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική. Η αγωγή θα εξεταστεί από το αρμόδιο δικαστήριο σήμερα, στις 2 μ.μ.