Φρένο βάζουν οι κάτοικοι του Άγιου Ελευθερίου στα σχέδια της Εκκλησίας να κατασκευάσει ίδρυμα για παιδιά με αυτισμό στη γειτονιά τους, στα Κάτω Πατήσια. Οι κάτοικοι αμφισβητούν ότι το οικόπεδο όπου θα χτιστεί το ίδρυμα ανήκει στην Εκκλησία και ότι είναι νόμιμη η απόφαση για αλλαγή χρήσης του, ενώ υποστηρίζουν ότι τα σχέδια της Εκκλησίας προβλέπουν την κατασκευή τριώροφου πάρκινγκ για εμπορική χρήση. Οι κάτοικοι της περιοχής Στέλιος Κουγιουμιτζάκη και Δημήτρης Καραγιάννης εξηγούν στο tvxs.gr τους λόγους της αντίδρασής τους.

Ads

Σε ένα χέρσο οικόπεδο στην οδό Ράμφου στον Άγιο Ελευθέριο, η Αρχιεπισκοπή επιχειρεί εδώ και καιρό να χτίσει κέντρο για την αρωγή και την εκπαίδευση παιδιών με αυτισμό. Υποστηρίζει πως ο συγκεκριμένος χώρος ανήκε στον Άγιο Δημήτριο Ψυρρή πριν από πολλές δεκαετίες, κι έτσι βρίσκεται νόμιμα στη δικαιοδοσία της. Ωστόσο, οι περίοικοι αντιτείνουν ότι η Αρχιεπισκοπή δεν διαθέτει τους αναγκαίους τίτλους κυριότητας, που να αναφέρουν με σαφήνεια ποιος της δώρησε το οικόπεδο. «Είναι η ίδια ιστορία με το Βατοπέδι και βασίζεται σε ένα νόμο του 1957» εξηγεί ο κ. Κουγιουμιτζάκης. «Πρόκειται για ένα οικόπεδο ορφανό που, όπως ισχυρίζεται η Εκκλησία, ένας ευσεβής χριστιανός θα όφειλε να της το παραχωρήσει. Μιλάμε για συγκεκριμένη τακτική».

Στο οικόπεδο επρόκειτο να χτιστεί βρεφονηπιακός σταθμός, για να εξυπηρετήσει τις οικογένειες της περιοχής. Σύμφωνα, όμως, με τους κατοίκους, ο δήμος Αθηναίων –χωρίς την έγκριση του αρμόδιου υπουργείου– επιχείρησε να αλλάξει την αρχική απόφαση για τη χρήση του οικοπέδου, προς όφελος της Αρχιεπισκοπής. «Το 2010 πάρθηκε η απόφαση να δημιουργηθεί βρεφονηπιακός σταθμός, και μάλιστα όχι με χρήματα της εκκλησίας, αλλά με χρηματοδότηση της νομαρχίας Αθηνών», αναφέρει ο κ. Κουγιουμιτζάκης. «Υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση επί νομαρχίας κ. Σγουρού, όπου αποφασίστηκε το έργο να χρηματοδοτηθεί με 4,5 εκατ. ευρώ. Η Εκκλησία, όμως, για να μπορέσει να χτίσει στο οικόπεδο, έβαλε το Δήμο Αθηναίων, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αλλάξει την αρχική χρήση του. Ωστόσο αυτή η πράξη είναι παράνομη, καθώς πρέπει να υπάρξει υπουργική απόφαση για να γίνει δεκτή μία αλλαγή. Δεν μπορεί να κάνει έτσι αυθαίρετα ένας δήμος αλλαγές» προσθέτει.

«Για εμάς, τους κατοίκους, υπάρχει μία παρανομία και γι’ αυτή αντιδρούμε» υπερθεματίζει ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Καραγιάννης, επίσης κάτοικος της περιοχής. «Δεν γίνεται να αλλάξει η αρχική απόφαση, που είχε παρθεί πριν από τριάντα περίπου χρόνια και αφορούσε την αποκλειστική χρήση του χώρου ως βρεφονηπιακού σταθμού».

Ads

Ο κ. Καραγιάννης επισημαίνει πως η Αρχιεπισκοπή σκόπευε να κατασκευαστεί ένα κτήριο με περισσότερους από το επιτρεπτό ορόφους. «Η Εκκλησία ζήτησε να διπλασιαστεί ο συντελεστής δόμησης από το επίπεδο ένα στο επίπεδο δύο, γιατί χρειαζόταν μεγαλύτερο χώρο. Κάτι τέτοιο όμως δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος και δεν προχώρησε. Αυτό έγινε το Φεβρουάριο του 2010. Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, η Αρχιεπισκοπή ανακάλεσε το προηγούμενο έγγραφο και πρότεινε την δημιουργία του κέντρου στον υπάρχοντα χώρο με τον ισχύοντα συντελεστή δόμησης, αλλά και την κατασκευή ενός τριώροφου γκαράζ. Αυτό είναι παράλογο. Είναι πολύ μεγάλη η υπόγεια έκταση για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα».

Ο πολιτικός μηχανικός μίλησε για την ακαταλληλότητα του χώρου, ειδικά όταν υπάρχουν αρκετά άλλα μέρη για να χτιστεί ένα τέτοιο ίδρυμα. «Σε μία τόσο πυκνοκατοικημένη και υποβαθμισμένη περιοχή και με μία απλή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου -χωρίς την επικύρωση του υπουργείου- κάτι τέτοιο είναι παράλογο και παράνομο», δήλωσε.

Η ίδια η Αρχιεπισκοπή υποστηρίζει ότι ο χώρος στάθμευσης του ιδρύματος θα χρησιμεύσει αποκλειστικά για να εξυπηρετείται το προσωπικό που θα απασχολείται στο κέντρο. Επίσης αρνείται την οποιαδήποτε άλλη χρήση και εκμετάλλευση του υπόγειου χώρου στάθμευσης διαψεύδοντας όσους κάνουν λόγο για τριώφορο πάρκινγκ. Όμως οι κάτοικοι εμμένουν στις αντιδράσεις τους.

«Εμείς θέλουμε το υπάρχον πάρκο που βρίσκεται δίπλα στο οικόπεδο, να επεκταθεί ή να δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις. Η περιοχή έχει ανάγκη από πράσινο και είναι μεγάλη ευκαιρία αυτός ο χώρος. Δεν λέμε να μην χτιστεί ούτε τούβλο στο σημείο. Είμαστε σύμφωνοι στην κατασκευή του βρεφονηπιακού σταθμού αλλά χωρίς πάρκινγκ. Βέβαια, όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν διάφορες απόψεις μεταξύ των κατοίκων, δεν είμαστε κανένα κόμμα για να ακολουθούμε μία συγκεκριμένη γραμμή. Η πλειονότητα όμως είναι ενάντια στην τελευταία απόφαση που πάρθηκε για την δημιουργία παιδικού σταθμού για παιδιά με αυτισμό από την Εκκλησία», διευκρινίζει ο κ. Κουγιουμιτζάκης.