Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε να καταλήξει σε κοινή δήλωση αναφορικά με τη βία κατά των διαδηλωτών στη Συρία από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ-Άσαντ. Να συνεχιστούν και σήμερα αναμένεται οι διαδηλώσεις στην πόλη Ντεράα που έχει ήδη πληρώσει βαρύ φόρο αίματος από την άγρια καταστολή του καθεστώτος. Περισσότερα από 200 μέλη του κυβερνώντος κόμματος Μπαάθ υπέβαλλαν μαζικά την παραίτησή τους χθες ενώ πληθαίνουν οι αναφορές για αποσκιρτήσεις από τις τάξεις του στρατού.
Ads
Οι εκπρόσωποι των χωρών που συμμετείχαν σε ανοικτή συνεδρίαση για τη Συρία στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, δήλωσαν πως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και ο Λίβανος αντιτάχθηκαν στη διατύπωση του σχεδίου ψηφίσματος που διανεμήθηκε από τα ευρωπαϊκά κράτη.
Η Γαλλία ζήτησε «δραστικά μέτρα» εάν ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ-Άσαντ απορρίψει τις εκκλήσεις για τον τερματισμό της βίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ειρηνικών διαδηλωτών τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι ΗΠΑ, δήλωσαν πως ο πρόεδρος Ασαντ πρέπει να «αλλάξει την πορεία τώρα και να εισακούσει τις εκκλήσεις του ίδιου του λαού του» για αλλαγή.
Η Ρωσία, μετά το βέτο σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδίκαζε τη βία, επέμεινε ωστόσο ότι η συριακή καταστολή δεν συνιστά απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, λόγοι που θα δικαιολογούσαν μια διεθνή δράση. «Μια πραγματική απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια θα μπορούσε να προέλθει από εξωτερικές παρεμβάσεις» δήλωσε ο Αλέξανδρος Πάνκιν, ο Ρώσος αναπληρωτής πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη. «Οι προσεγγίσεις αυτές οδηγούν σε ένα ατέρμονο κύκλο βίας» ενώ θα μπορούσε να προκαλέσει και εμφύλιο πόλεμο.
Η Κίνα και η Ινδία ζήτησαν πολιτικό διάλογο και ειρηνική επίλυση της κρίσης, χωρίς καμία αναφορά σε καταδίκη της βίας.
Ο Ναουάφ Σαλάμ, απεσταλμένος του Λιβάνου, δήλωσε ότι η χώρα του έχει μια ειδική σχέση με τη Συρία και ότι «οι καρδιές και οι σκέψεις» του λιβανικού λαού είναι με τους Σύρους, ενώ υποστηρίζουν την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον Άσαντ καθώς και τις μεταρρυθμίσεις.
Ο Μπασάρ Ιμπραήμ Αλ-Τζαφαρί, ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του επρόκειτο να προβεί σε έρευνα για τη βία και ότι δεν υπήρχε ανάγκη για μια επιτροπή του ΟΗΕ.
Μεγάλες διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο
Οι «νέοι της επανάστασης στη Συρία» απευθύνουν έκκληση μέσω Facebook για νέες διαδηλώσεις, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ντεράα για αύριο. «Παρασκευή της οργής, η 29η Απριλίου, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ντεράα», αναφέρεται στη σελίδα στο Facebook, η «Συριακή Επανάσταση 2011».
«Προς τους νέους της επανάστασης, αύριο θα είμαστε σε όλα τα μέρη, σε όλους του δρόμους…σε όλες τις πολιορκούμενες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Ντεράα», γράφουν οι διαχειριστές της σελίδας και τονίζουν πως «Δεν θα αφήσουμε την Ντεράα μόνη», αναφέροντας ότι διαδηλώσεις θα γίνουν και στις πόλεις Χομς και Μπανιάς.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη ακουγόταν πυρά όπλων στην μαρτυρική Ντεράα η οποία παραμένει χωρίς νερό, τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρικό ρεύμα. Υπενθυμίζεται πως μόνο το τελευταίο τριήμερο τουλάχιστον 35 ειρηνικοί διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.
«Τα σώματα των μαρτύρων φυλάσσονται σε φορτηγά ψυγεία που κανονικά χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ευπαθών προϊόντων, αλλά δεν μπορούμε να τα μετακινήσουμε γιατί οι στρατιώτες πυροβολούν αμέσως στο ψαχνό. Περιλούζουμε με αλκοόλη τις σωρούς ώστε να περιορίσουμε τη δυσοσμία», αναφέρει κάτοικος της πόλης Ντεραά. Ο αριθμός των θυμάτων στη Συρία μετά από 6 εβδομάδες αναταραχής υπερβαίνει τους 450, σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Με περισσότερα από 200 μέλη του κόμματος Μπαάθ να παραιτούνται ομαδικά μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών στην πόλη, που στοίχισε τη ζωή σε 35 άτομα και οδήγησε στη σύλληψη 500 στελεχών της αντιπολίτευσης, φαίνεται πως η αμφισβήτηση του καθεστώτος αρχίζει να παίρνει διαστάσεις πολιτικής κρίσης και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Όπως αναφέρει διπλωματική πηγή, σημαντικός αριθμός θυμάτων υπάρχει και από την πλευρά του στρατού, καθώς πολλοί στρατιώτες εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες επειδή αρνήθηκαν να πυροβολήσουν κατά του πλήθους των διαδηλωτών. « Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι ο Άσαντ κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων, αλλά αν ξεκινάς να χρησιμοποιείς το στρατό εναντίον του ίδιου σου του λαού, τότε αυτό είναι σημάδι αδυναμίας», επισημαίνει η ίδια διπλωματική πηγή.
Το 1982, ο Χαφέζ αλ-Άσαντ, πατέρας του σημερινού προέδρου είχε καταπνίξει στο αίμα εξέγερση στην πόλη Χαμά, που είχε υποκινηθεί από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, με απολογισμό πάνω από 30.000 νεκρούς. Ελάχιστη υπήρξε εκείνη την εποχή η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.
Εκατοντάδες πολίτες εγκαταλείπουν πεζοί τη χώρα
Εκατοντάδες Σύροι εγκαταλείπουν σήμερα πεζοί τη χώρα τους, κατευθυνόμενοι προς το γειτονικό βόρειο Λίβανο, εξαιτίας των ταραχών που ξέσπασαν στη μεθοριακή συριακή πόλη Ταλ Καλάχ (δυτική Συρία), σύμφωνα με ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.
Οι περισσότεροι από τους Σύρους που διαφεύγουν, είναι γυναίκες και παιδιά. Μεταφέροντας στρώματα και μερικά αγαθά, περπάτησαν μέχρι τα σύνορα με το Λίβανο και πέρασαν στη χώρα από την ανεπίσημη διάβαση που βρίσκεται στη μεθοριακή περιφέρεια του Ουάντι Χάλεντ.
Ο Μαχμούντ Χαζάαλ, πρώην δήμαρχος της λιβανικής πόλης Μκαϊμπλέχ που βρίσκεται στη μεθόριο, δήλωσε ότι περίπου 700 άνθρωποι διέσχισαν τα σύνορα για να καταφύγουν σε συγγενείς τους στο Λίβανο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >