Το πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας Handelsblatt υπογράφει ο Φρίντριχ Μερτς, πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Γερμανίας σχολιάζοντας γιατί η ΕΕ απέτυχε να δώσει λύσεις σε όλες τις τρέχουσες κρίσεις.

Ads

“Δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί το γεγονός ότι η Ευρώπη, ή μάλλον καλύτερα η ΕΕ, είναι βουτηγμένη βαθιά στην κρίση” υποστηρίζει ο κ. Μερτς.

Το μεγαλύτερο έλλειμμα της ΕΕ είναι η δραματική αδυναμία ηγεσίας του πολιτικού της κόσμου. Ιδιαίτερα σε καιρούς με τόσες προκλήσεις, η Ευρώπη θα χρειαζόταν μια Κομισιόν, ικανή να επιδείξει ισχύ και όραμα για την ανάπτυξη του 21ου αιώνα” επισημαίνει, τονίζοντας ότι δυο είναι οι στόχοι οι οποίοι θα έπρεπε να επιτευχθούν τώρα περισσότερο από ποτέ. “Η Ευρώπη χρειάζεται κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή πολιτική ασφαλείας” λέει χαρακτηριστικά.

“Η γερμανική στάση στο Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Λιβύης απλώς αποδυνάμωσε τη συνοχή μεταξύ των Ευρωπαίων και τους δεσμούς Ευρωπαίων και Αμερικανών” υποστηρίζει. Όσον αφορά το ευρώ, εκφράζει την άποψη ότι η Νομισματική Ένωση κινείται στην κατεύθυνση μετατροπής της σε Αναδιανεμητική Ένωση.

Ads

“Οι υπερχρεωμένες χώρες της Νομισματικής Ένωσης, δεν χρειάζονται απλώς δάνεια. Τα οποία το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυξάνουν το χρέος τους ακόμη περισσότερο. Χρειάζονται κυρίως βοήθεια προκειμένου να δημιουργήσουν ανταγωνιστική οικονομία. Ποιος θα δώσει αυτή τη βοήθεια, αν όχι μια ισχυρή Ευρώπη;» σημειώνει.

“Μια ισχυρή Ευρώπη, χρειάζεται μια ισχυρή Κομισιόν. Η Κομισιόν στις Βρυξέλλες όμως θα είναι ισχυρή, μόνον εφόσον επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές της” τονίζει, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι πολλά πολιτικά καθήκοντα πρέπει να παραμείνουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών και να αποτελούν εσωτερικές υποθέσεις, καθώς διαφορετικά αυξάνεται η απογοήτευση και η οργή έναντι των Βρυξελλών.

Ο Μερτς, επισημαίνει ότι δεν πρέπει να υποτιμώνται τα αντί – ευρωπαϊκά αισθήματα σε πολλές χώρες της ΕΕ. “Τα αισθήματα αυτά όμως αποτελούν ευκαιρία ούτως ώστε η Ευρώπη να επαναπροσδιοριστεί εν μέσω κρίσης και να αναλάβει από κοινού σημαντικές δράσεις προκειμένου να επιτευχθούν λύσεις” καταλήγει.