Σήμερα, Τρίτη αναμένεται να αρχίσουν οι καταθέσεις του Βρετανού χρηματιστή Πολ Μος και των άλλων 20-30 στελεχών του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος που σχετίζονται με την διακίνηση του περιβόητου e –mail της 20ης Απριλίου περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εν μέσω των εορτών του Πάσχα. Πάντως, η συζήτηση περι αναδιάρθρωσης συνεχίζεται και σήμερα ακάθεκτη…
Ads
Σήμερα καταθέτει ενώπιον του ανακριτή του Βρετανού χρηματιστή ο οποίος είναι ένας από τους 4-5 υπαλλήλους του ελληνικού «ντεσκ» του τμήματος Διεθνών Αγορών της Citigroup με έδρα στο Λονδίνο, από όπου φέρεται να ξεκίνησε την διαδρομή του το επίμαχο email. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Βήματος, η κατάθεση του Πολ Μος θα δοθεί σε αστυνομικούς της Σκοτλαντ Γιαρντ μετά από συνενόηση του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ με αξιωματικούς της Εuropol στην Ολλανδία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λίγο πριν το επίμαχο e-mail περί αναδιάρθρωσης, είχε σταλεί κι άλλο ηλεκτρονικό μήνυμα με το ίδιο περιεχόμενο όπου αποστολέας εμφανιζόταν ένας άλλος υπάλληλος του ελληνικού γραφείου του Τμήματος Διεθνών Αγορών της Citigroup. Επιπλέον, παρόμοια ηλεκτρονικά μηνύματα φέρεται να έχουν σταλεί από γραφεία του ίδιου επενδυτικού ομίλου στην Σιγκαπούρη. Ακόμη οικονομικοί παράγοντες επεσήμαναν ότι το μεσημέρι της Πέμπτης είχε σταλεί κι άλλο ηλεκτρονικό μήνυμα με παρεμφερές περιεχόμενο κι από αμερικανικό επενδυτικό όμιλο.
Πιθανόν όλα αυτά τα πρόσωπα από το συγκεκριμένο τμήμα της Citigroup στο Λονδίνο να κληθούν να δώσουν αναλυτικές καταθέσεις σχετικά με την προέλευση της πληροφορίας για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Πάσχα και για τον λόγο που προώθησαν το e-mail. Ακόμη καταθέσεις θα κληθούν να δώσουν περίπου 30 άτομα από το ελληνικό πιστωτικό και χρηματιστηριακό σύστημα οι οποίοι –σύμφωνα με νεώτερη αστυνομική έρευνα που επικαλείται το Βήμα- έχουν παραλάβει αλλά και ορισμένοι από αυτούς διακινήσει το ύποπτο email. Το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής θα διερευνήσει αν κάποια από τα άτομα αυτά έχουν υποπέσει στο αδίκημα της «διασποράς ψευδών ειδήσεων».
Διχασμένες οι απόψεις περί αναδιάρθρωσης
Μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτε» για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Έρκι Λικάνεν, μετέδωσε το Ρόιτερς. «Μια υπερχρεωμένη χώρα πρέπει να παράξει ένα δημοσιονομικό (πρωτογενές) πλεόνασμα. Μία αναδιάρθρωση δεν θα αλλάξει τίποτε. Το δεύτερο σημείο είναι η ανάγκη επαναβεβαίωση των δυνάμεων της ανάπτυξης. Και εδώ μια αναδιάρθρωση δεν επυπηρετεί κάτι», πρόσθεσε απαντώντας ερωτήματα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Από την άλλη, την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους της εξέφρασε ο Λαρς Φέλντ, ένας εκ των οικονομικών συμβούλων της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκέλα Μέρκελ. «Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα πετύχει στην στρατηγική που ακολουθεί χωρίς αναδιάρθρωση» δήλωσε κατηγορηματικά στην τηλεόραση του Bloomberg και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αναδιαρθρώσει (το χρέος της) σύντομα αντί για αργότερα».
Ο Robert Barrie, επικεφαλής οικονομικής έρευνας στην Credit Suisse, υποστηρίζει από την πλευρά του πως η προοπτική αναδιάρθρωσης δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα μεγάλο αρνητικό γεγονός από τους επενδυτές, καθώς, όπως τονίζει, ο άμεσος αντίκτυπος μιας αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους της περιφέρειας στους τραπεζικούς κλάδους εκτός της περιοχής, δεν θα είναι και τόσο σημαντικός. Σύμφωνα με τον ίδιον, η έκθεση του «πυρήνα» της Ευρωζώνης στο περιφερειακό χρέος είναι σχετικά μικρή με τη Γερμανία, ωστόσο, να είναι το κράτος που είναι περισσότερο εκτεθειμένο στον κίνδυνο, δεδομένης της έκθεσης του τραπεζικού της συστήματος. Ομως, όπως τονίζει, οι αρχές στο Βερολίνο πιθανώς να εκτιμήσουν ότι το κόστος από την ελληνική αναδιάρθρωση θα είναι χαμηλότερο, τόσο σε πολιτικούς όρους όσο και σε όρους νομισματικής πολιτικής, από το να δώσουν κι άλλα χρήματα στην Ελλάδα ή στους άλλους προβληματικούς της γείτονες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Bloomberg: «Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει ήδη καθυστερήσει»
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει ήδη καθυστερήσει εκτιμά το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg σε σημερινό δημοσίευμά του. Ο Μάθιου Λιν, αρθρογράφος του Bloomberg με ενασχόληση με τα ελληνικά θέματα, αναφέρει πως ένα χρόνο μετά τη διάσωση της Ελλάδας από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη η κατάσταση παραμένει ζοφερή. Όπως τονίζει, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί σε νέα υψηλά επίπεδα και το κόστος της ασφάλισης έναντι κίνδυνου χρεοκοπίας έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ.
«Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε γιορτάσει την επέτειο του πακέτου διάσωσης με διαφορετικό τρόπο – με την αναγγελία ότι θα αποχωριστεί μέρος των χρεών της», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λιν.
Σύμφωνα με τον ίδιο όσο πιο γρήγορα η Ελλάδα επιβάλλει ένα κούρεμα τόσο το καλύτερο για όλους, καθώς η καθυστέρηση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες περικοπές χρέους και σε μεγαλύτερο πόνο. «Και όταν γίνει αποδεκτή η πρώτη πτώχευση στην Ευρωζώνη, τότε θα μπορεί να ξεκινήσει μια λογική συζήτηση για το πώς θα ισχυροποιηθεί το ενιαίο νόμισμα», αναφέρει ο αρθρογράφος του Bloomberg.
Ακόμη, υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας οι τιμές στην αγορά κατέδειξαν ότι οι περισσότεροι επενδυτές έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ελληνική αναδιάρθρωση είναι τελειωμένη υπόθεση. Αναφερόμενος δε σε αξιωματούχους σε Αθήνα και Βρυξέλλες που αρνούνται την αναδιάρθρωση, τονίζοντας πως δεν αποτελεί επιλογή, ο Λυν υποστηρίζει πως «θα πρέπει να σταματήσουν να υποκρίνονται».
Ο Μάθιου Λιν επικαλείται έρευνα που παρουσιάσθηκε προ ημερών στη Royal Economic Society και μελέτα 202 περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων σε 68 έθνη από το 1970 βάσει της οποίας καταδεικνύεται πως οι αναδιαρθρώσεις που γίνονται με υψηλότερες περικοπές αποτίμησης (χαμηλότερα ποσοστά ανάκτησης) συνοδεύονται με σημαντικά υψηλότερα spreads (κόστος δανεισμού) και μεγαλύτερες περιόδους αποκλεισμού των χωρών από τις αγορές κεφαλαίων.
«Η κατάσταση του χρέους στην Ελλάδα επιδεινώνεται. Η καθυστέρηση δεν αποτελεί επιλογή. Θα ήταν καλύτερα να επιβάλει ένα 40% ή 50% απώλεια για τους κατόχους ομολόγων το τρέχον έτος από το 70% ή 80% το 2013», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Λυν.
Η Ελλάδα πρέπει να ανακοινώσει ένα «κούρεμα» χρέους ύψους 50% και να επιβάλει τριετή αναστολή των πληρωμών τόκων για τα δάνεια που θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου. «Με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν η Ελλάδα θα μπορούσε να αρχίσει την αναδιάρθρωση της οικονομίας της», αναφέρει, χαρακτηρίζοντας «χαμένη μάχη» την προσπάθεια της Ευρώπης να διασώσει τη Ελλάδα από την πτώχευση.
Πρώτες επαφές ΟΔΔΗΧ με ιδιώτες επενδυτές
Ενα ανεπίσημο road show έχει ήδη ξεκινήσει από τους συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον συνοδευόταν από τον Πέτρο Χριστοδούλου, γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους), με το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, να κάνει τις πρώτες επαφές με ιδιώτες επενδυτές που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομολογα.
Στα ραντεβού του οικονομικού επιτελείου, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ήταν και επαφές με τη CEN (Clean Economy Network) και την IIF (Institute of International Finance) που αντιπροσωπεύουν εκατοντάδες επενδυτές και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >