Συλλήψεις ακτιβιστών της αντιπολίτευσης και εφόδους σε σπίτια κοντά στην Δαμασκό της Συρίας κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγγέλλουν στελέχη οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς οι κινητοποιήσεις εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίζονται, μετά τις αιματηρές επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών που ζητούν τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Ads

Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και οπλοφόροι πιστοί στο Μπάαθ σκότωσαν τουλάχιστον 112 ανθρώπους τις τελευταίες δύο ημέρες, πυροβολώντας εναντίον διαδηλωτών την Παρασκευή αλλά και εναντίον των παρευρισκόμενων στις κηδείες τους το Σάββατο. Εν τω μεταξύ, στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας ντυμένοι στα πολιτικά και οπλισμένοι με αυτόματα εισέβαλαν σε σπίτια στο προάστιο Χαράστα μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και συνέλαβαν πολλούς ακτιβιστές στην περιοχή της Γούτα, στην παλιά πόλη της Δαμασκού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άσαντ ανακοίνωσε εντός αυτής της εβδομάδας ότι αίρεται ο νόμος που επέβαλλε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε αφότου το Μπάαθ κατέλαβε την εξουσία πριν 48 χρόνια, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους διαδηλωτές και την διεθνή κοινότητα.

Πάντως η αιματηρή καταστολή συνεχίστηκε. Η ΕΕ από την πλευρά της ζητά μεταρρυθμίσεις στη Συρία. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον καταδίκασε τις «αφόρητες» βιαιότητες στη Συρία, κρίνοντας «απαραίτητο» η Δαμασκός να αρχίσει από τώρα «βαθιές πολιτικές μεταρρυθμίσεις». «Η συριακή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει αμέσως να χρησιμοποιεί ωμή βία εναντίον των διαδηλωτών και να σεβαστεί το δικαίωμα τους να διαδηλώνουν» αναφέρει σε ανακοίνωση της.

Ads

Τα φονικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών «είναι αποκρουστικά και απαράδεκτα», αποφάνθηκε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, εκτιμώντας ότι «όλοι οι υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη». Παρά την αναγγελία της άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Συρία, «αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να μετρηθούν παρά μόνο με τις πραγματικές βελτιώσεις στη χώρα» υπογράμμισε. «Καλώ την κυβέρνηση της Συρίας να κάνει βαθιές πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αρχίζοντας με το σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών, και του κράτους δικαίου» σημείωσε η Άστον τονίζοντας «είναι σημαντικό ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν από τώρα, σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».

«Η ΕΕ είναι έτοιμη, όταν αυτό θα αρχίσει, να υποστηρίξει μια γνήσια διαδικασία μεταρρυθμίσεων στη Συρία» δεσμεύτηκε η Άστον, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια διαδικασία δεν θα μπορούσε να καταστεί δυνατή παρά μόνον εάν η Δαμασκός θέσει τέλος στην οποιαδήποτε κατασταλτική βία.

Από την πλευρά του, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Στέβεν Βανάκερε καταδίκασε την «παράλογη χρήση» βίας κατά των διαδηλωτών στη Συρία, και «τον κύκλο της ωμής βίας» που συντηρείται από τη Δαμασκό. «Καταδικάζω τον κύκλο της ωμής βίας που συντηρείται από τις συριακές αρχές» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga, καλώντας σε «ένα πραγματικό διάλογο και μια διαδικασία μεταρρύθμισης που θα λαμβάνει υπόψη τις προσδοκίες του λαού». Ο Βανάκερε έκανε επίσης έκκληση στη Δαμασκό να σεβαστεί «τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού, ιδίως την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου».