Η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αποτελεί το θέμα συνέντευξης που παραχώρησε στο Focus Money Οnline ο οικονομικός αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Fitch, Paul Rawkins. Οι περισσότεροι επενδυτές φαίνεται να αμφιβάλλουν ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να μειώσει το χρέος της και στηρίζουν το σενάριο ότι η χώρα θα ζητήσει τελικά από τους πιστωτές της να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους εν μέρει. Σύμφωνα, όμως, με τον κ. Rawkins, «η αναδιάρθρωση δεν θα λύσει τα προβλήματα της Αθήνας».

Ads

Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης:

Έχει επιτευχθεί πρόοδος στην Ελλάδα, από την οικονομική βοήθεια που λαμβάνει τον τελευταίο χρόνο;

Το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει μειωθεί και η κυβέρνηση έχει προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, οι οποίες παλαιότερα θα θεωρούνταν ανέφικτες. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η κυβέρνηση φτάνει σε οριακό σημείο. Οι πολίτες έχουν αγανακτήσει με τις μεταρρυθμίσεις. Επίσης, πολλοί νέοι νόμοι είτε παραμένουν ανεφάρμοστοι είτε καθυστερούν να εφαρμοστούν, λόγω των αντιδράσεων στον κυβερνητικό μηχανισμό.

Ads

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει νέες περικοπές. Τις θεωρείτε σωστή κίνηση, δεδομένης της κακής οικονομικής κατάστασης;

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την κυβέρνηση, καθώς τα δάνεια χορηγούνται υπό συγκεκριμένους όρους. Πρέπει να τους τηρήσει για να λαμβάνει τα χρήματα.

Έστω κι αυτό σημαίνει τη συνέχιση της ύφεσης;

Είναι σαφές ότι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Τι να κάνει, όμως, η Ελλάδα; Εάν το πρόγραμμα λιτότητας επιβραδυνθεί, με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας, θα απαιτηθούν πρόσθετα δάνεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα γινόταν με πιο αργούς ρυθμούς.

Η αναδιάρθρωση θα βοηθούσε;

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στο σύνολο των κρατών που παρακολουθούμε. Το 2014 εκτιμούμε ότι θα πρέπει να διαθέσει το 20% των εσόδων της για πληρωμή τόκων. Η αναδιάρθρωση δεν θα είναι απαραίτητη, αν ξεκινήσει να υπάρχει ανάπτυξη της οικονομίας. Είναι όμως δύσκολο. Τα κράτη που τα κατάφεραν είναι λίγα. Εάν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε είναι η αναδιάρθρωσή του αποτελεί τη μοναδική δυνατότητα αντιμετώπισης του προβλήματος.

Πόσο θα πρέπει να μειωθεί το χρέος;

Μία μικρή μείωση χρέους δεν θα καταφέρει κάτι. Το χρέος θα πρέπει να μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ. Θα πρέπει, ωστόσο, να γίνει σαφές ότι μία αναδιάρθρωση δεν θα λύσει τα προβλήματα της Αθήνας. Η αναδιάρθρωση δεν θα δώσει τέλος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά μόνο χρόνο για να λύσει προβλήματα που έχουν βαθιές ρίζες.

Η αναδιάρθρωση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε άλλες χώρες;

Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, καθώς θα κλονιζόταν η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Επιπλέον, όμως, η αναδιάρθρωση θα αποτελούσε ισχυρό πλήγμα στις ελληνικές τράπεζες, εφόσον τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν αγγίζουν σε αξία τα 40 δισ. ευρώ. Θα απαιτηθεί διάσωση των τραπεζών –κάτι που θα κοστίσει πολλά χρήματα.

Είναι ρεαλιστικό το σενάριο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το 2012;

Ως τώρα, αυτό δεν μοιάζει πιθανό, καθώς δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στη χώρα από την πλευρά των επενδυτών. Επομένως, υπάρχουν δύο δυνατότητες: Να λάβει η Ελλάδα νέα δάνεια για να «κλείσει η τρύπα» ή να υπάρχει αναδιάρθρωση. Σε αυτή την περίπτωση, πάντως, η αναδιάρθρωση θα πρέπει να προκύψει έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. Διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα έχει δυνατότητα να διαθέσει τα ομόλογά της.

Πόσο πιθανή θεωρείτε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;

προς το παρόν, εκτιμούμε ότι αυτή δεν είναι πιθανή. Η Ελλάδα χρηματοδοτείται για το 2011 και, αν υπάρξει αναδιάρθρωση, θα λάβει χώρα το 2012.