Νέα μέθοδος για την έγκαιρη διάγνωση ορισμένων μορφών καρκίνου παρουσιάστηκε από Ισραηλινούς επιστήμονες. Η μέθοδος βρίσκεται σε αρχικά στάδια ενώ υπάρχει αισιοδοξία ότι σε αρκετά χρόνια θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ιατρική κοινότητα.

Ads

Πρόκειται για μια «ηλεκτρονική» μύτη που θα μπορεί, μετά από αρκετά χρόνια ερευνών, να διαγνώσει μερικές μορφές καρκίνου (στόματος, οισοφάγου, πνευμόνων κ.α.) στην ανάσα των ασθενών. Η συσκευή διάγνωσης ονομάζεται «νανο-τεχνητή μύτη» και ανιχνεύει μόρια που υπάρχουν σε περιπτώσεις καρκίνων.

Η έρευνα παρουσιάστηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ (Technion) με επικεφαλής τον καθηγητή Χοσάμ Χαϊκ στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Journal of Cancer». Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε περίπου 80 εθελοντές, υγιείς και καρκινοπαθείς, και εντόπισαν χημικά ίχνη του καρκίνου στην αναπνοή μερικών απ’ αυτούς.

Θα χρειαστούν, ωστόσο αρκετά χρόνια ερευνών και δοκιμών ακόμη έως ότου η νέα χημική μέθοδος διαπιστωθεί ότι είναι αξιόπιστη προς ιατρική χρήση. Πρέπει να προηγηθεί δοκιμή της σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Ads

Το τεστ αναπνοής, που δοκιμάζουν οι Ισραηλινοί επιστήμονες, εκτιμάται πως θα είναι ιδιαίτερο σημαντικό, όταν εφαρμοστεί ευρέως, καθώς μέχρι τώρα οι καρκίνοι στόματος, οισοφάγου, λάρυγγα κ.α. θεραπεύονται πιο δύσκολα επειδή συνήθως δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα.