Μία νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύθηκε σήμερα αναφέρεται στις κακοποιήσεις που σημειώνονταν επί πολλά χρόνια στις αιγυπτιακές φυλακές. «Τώρα είναι η ώρα για θεμελιώδεις αλλαγές», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία και τονίζει πως «Χρειάζονται συγκεκριμένα βήματα από τις αρχές ώστε όσοι είναι υπεύθυνοι για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να βρεθούν υπόλογοι». Την ίδια ώρα, δικαστής της επιτροπής που διερευνά τη βία κατά των διαδηλωτών στις πρόσφατες κινητοποιήσεις που ανέτρεψαν τον Μουμπάρακ χαρακτήρισε τον έκπτωτο πρόεδρο συνένοχο στις περισσότερες από 840 δολοφονίες πολιτών
Ads
Ο θάνατος του Χάλεντ Σαΐντ, ενός 28χρονου ακτιβιστή που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την αστυνομία τον Ιούνιο, προκάλεσε την κινητοποίηση χιλιάδων χρηστών του ίντερνετ και κατέληξε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην αποχώρηση από την εξουσία του Χόσνι Μουμπάρακ.
Στα μέσα Μαρτίου η Υπηρεσία Ερευνών Κρατικής Ασφάλειας (SSI), που φέρεται ότι είναι υπεύθυνη για το θάνατο και το βασανισμό του Σαΐντ αλλά και πολλών άλλων, διαλύθηκε και τη θέση της πήρε μία άλλη υπηρεσία, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, η οποία ασχολείται μόνο με υποθέσεις τρομοκρατίας.
Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι έχει ξεκινήσει να ερευνά τα έγγραφα της SSI και τις επιθέσεις εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 800 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 6.000.
«Οι στολές μπορεί να έχουν αλλάξει, όμως βλέπουμε ότι συνεχίζονται τα ίδια μοτίβα κακοποίησης», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σχετικά με τις κατηγορίες για κακοποιήσεις στα χέρια της στρατιωτικής αστυνομίας. «Οι Αιγύπτιοι πρέπει να δουν να αποδίδεται δικαιοσύνη για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παρελθόντος».
Η οργάνωση επισημαίνει επίσης ότι αν οι αιγυπτιακές αρχές δεν αντιμετωπίσουν την «κληρονομιά κακοποιήσεων» από τους πρώην αξιωματούχους της SSI και δεν προσαχθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη, δεν θα υπάρξουν εγγυήσεις ότι δεν θα επαναληφθούν οι κακοποιήσεις που παρατηρούνταν στη διάρκεια της προεδρίας του Μουμπάρακ.
Στην έκθεσή της με τίτλο «Ώρα για δικαιοσύνη: το σαθρό σύστημα κράτησης της Αιγύπτου» η Διεθνής Αμνηστία ζητεί επίσης να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την οποία Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου έχει δεσμευθεί ότι θα άρει κάποια στιγμή πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, η Διεθνής Αμνηστία προέτρεψε τις αιγυπτιακές αρχές να δημιουργήσουν ένα σώμα που θα επιβλέπει τις δυνάμεις ασφαλείας. «Αυτό το σώμα θα πρέπει να έχει έναν ανεξάρτητο, αποτελεσματικό και αμερόληπτο μηχανισμό που θα μπορεί να ασχολείται με τα παράπονα σχετικά με την ανάρμοστη συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας, περιλαμβανομένων και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Δικαστής χαρακτηρίζει συνένοχο τον Μουμπάρακ σε εκατοντάδες δολοφονίες
Ο επί 30 συναπτά έτη ηγέτης της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ χαρακτηρίστηκε χθες συνένοχος στις δολοφονικές επιθέσεις κατά των αντιφρονούντων διαδηλωτών που παρόλα αυτά κατόρθωσαν να ανατρέψουν το καθεστώς του με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις κατά τις οποίες 846 πολίτες έχασαν τη ζωή τους.
Συγκεκριμένα, ο δικαστής Ομάρ Μαρουάν γενικός γραμματέας της ερευνητικής επιτροπής που διόρισε η κυβέρνηση του Μουμπάρακ πριν την απομάκρυνσή του από την εξουσία, δήλωσε τα παραπάνω μιλώντας στον Τύπο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσής του όπου καταγγέλλει την συνενοχή του Μουμπάρακ στο θάνατο των 846 πολιτών.
Υπενθυμίζεται πως στις ταραχές που διήρκεσαν 18 ημέρες στην Αίγυπτο έχασαν τη ζωή τους και 26 αστυνομικοί, ενώ αστυνομία άσκησε υπερβολική και δυσανάλογη βία κατά των διαδηλωτών και πυροβολούσε κατευθείαν όσους πολίτες έβγαζαν φωτογραφίες ή βιντεοσκοπούσαν τα επεισόδια από τα παράθυρα ή τα μπαλκόνια των σπιτιών τους.
Αυτό και μόνο το γεγονός μαρτυρά την εμπλοκή του Μουμπάρακ γιατί για να χρησιμοποιηθούν πραγματικές σφαίρες κατά διαδηλωτών χρειάζονταν εξουσιοδότηση από τον ίδιο τον τότε πρόεδρο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >