Διέψευσε εκ νέου τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο έργο της, χωρίς να παρασύρεται από καθημερινές ή και ωριαίες κινδυνολογίες περί δήθεν αναδιάρθρωσης και περί δήθεν ειλημμένων αποφάσεων.
Ads
«Δεν μας αφορούν, εμείς συνεχίζουμε και υλοποιούμε το έργο μας, βάζουμε στόχους φιλόδοξους αλλά άκρως ρεαλιστικούς, δεν μας αφορά τίποτε άλλο και με την πορεία της χώρας μας δίνουμε απάντηση σε όσους καταστροφολογούν εδώ και ενάμιση χρόνο», είπε.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Επιτρόπου Ό. Ρεν, με τις οποίες «άφησε ανοιχτό παράθυρο για αλλαγή των όρων του μνημονίου», ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη και καμία τέτοια απόφαση».
Για το εάν ισχύει, ότι Έλληνας υπουργός μίλησε σε γερμανική εφημερίδα και τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «συνεντεύξεις από “ανώνυμο Έλληνα υπουργό” ή δηλώσεις που πλανώνται στον αέρα ή σενάρια καταστροφολογικά. Εμείς τα απορρίπτουμε» και ότι «δεν μας αφορούν οι φήμες περί ανωνύμου υπουργού που είπε “αυτά και τα άλλα”».
«Εάν η εφημερίδα που τα δημοσιεύει έχει να μας πει περισσότερα στοιχεία, πραγματικά να τα δεχτούμε και να βγει αυτός ο υπουργός που υποτίθεται ότι τα είπε και να δικαιολογήσει και την άποψή του», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «όσο παραμένουν ανώνυμα, τότε για εμάς δεν έχουν καμία ισχύ, το αντίθετο, εξυπηρετούν τα σενάρια καταστροφολογίας και σε κάτι τέτοιο είμαστε άκρως απέναντι».
Όχι σε αναδιάρθρωση του χρέους, τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας στο ρ/σ Flash και εξέφρασε τη διαφωνία του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. «Δεν θα έλεγα ότι συμφωνώ πάντα με τον κ. Σημίτη, αντίθετα διαφωνώ σε διάφορα που έχει πει, όπως, επίσης, διαφωνώ με το γεγονός ότι ένας πρώην πρωθυπουργός καταναλώνει από το πολιτικό του κεφάλαιο για μια τοποθέτηση, η οποία δεν ξέρω, αν αυτή τη στιγμή, του προσθέτει εκείνου τίποτα, ούτε ξέρω αν προσθέτει κάτι στη δημόσια συζήτηση, με δεδομένο ότι αυτές οι αποφάσεις είναι αποφάσεις οι οποίες πρέπει να ζυμωθούν, όχι μόνο κάπου αλλού και μέσα στην ελληνική κοινωνία. Απολύτως σεβαστή η άποψή του, αλλά από ‘κει και πέρα το πότε επιλέγεις να κάνεις μια τέτοια παρέμβαση είναι πια ευθύνη του ανθρώπου που την κάνει, δεν μπορώ να το σχολιάσω”, δήλωσε ο υπουργός.
O πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84, σημείωσε πως η έκβαση της υπόθεσης του χρέους θα κριθεί από το αν θα βγει η χώρα από την ύφεση. «Αν η οικονομία πηγαίνει καλά, τα έσοδα θα βελτιωθούν κι έτσι η εξυπηρέτηση του χρέους θα μπορέσει να γίνει πολύ πιο άνετα. Αν δεν πηγαίνει καλά και βυθίζεται στην ύφεση, τότε οι δημοσιονομικές προσαρμογές θα είναι όλο και πιο δύσκολες έως ανέφικτες και, εκ των πραγμάτων, θα τεθούν διάφορα τέτοια θέματα στο μέλλον. Άρα, θεωρώ ότι πριν απαντήσουμε σε αυτό το θέμα – βεβαίως πρέπει να αναλύεται αυτό και να συζητείται – θα πρέπει να δώσουμε μια αποφασιστική απάντηση (στο)πώς θα αναπτυχθεί η οικονομία στο επόμενο διάστημα…».
Στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου επιμένει η ΝΔ, τονίζοντας ότι η αναθεώρηση των όρων του είναι και αναγκαία και εφικτή. «Εμάς στόχος μας είναι η δραστική αλλαγή των όρων του μνημονίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο έχει ζητήσει πολλές φορές ο Αντώνης Σαμαράς.
Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5, σημείωσε: «Η αναδιάρθρωση δεν είναι επιλογή, ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη. Και τέτοιες συζητήσεις δεν βοηθούν τη χώρα. Τα σενάρια μπορεί να επιμένουν, αλλά θεωρώ ότι το συμφέρον της χώρας είναι να δει ποια θα είναι η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική για να βγούμε στις αγορές και όχι εμείς, που είμαστε σε δύσκολη θέση, να μιλούμε για αναδιάρθρωση. Η αναδιάρθρωση δεν είναι επιλογή».
Τόνισε ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες για παροχές αυτή την περίοδο, αλλά «υπάρχει δυνατότητα να κάνεις μια άλλη πολιτική και να άρεις αδικίες που υπήρχαν στο παρελθόν, όπως για τους χαμηλοσυνταξιούχους και να κάνεις πιο αποτελεσματικό το μείγμα της οικονομικής πολιτικής. Διότι, για παράδειγμα, όταν αυξάνεις μόνο τους φόρους και έχεις λιγότερα έσοδα, αυτό σημαίνει οικονομική αναποτελεσματικότητα». Σημείωσε ακόμη ότι η ιρλανδική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε από την πρώτη στιγμή τους όρους του μνημονίου και πέτυχε σημαντικούς στόχους.
Από την πλευρά του, ογραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος μιλώντας επίσης στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99.5, επισήμανε πως «Η κυβέρνηση κάνει αναδιανομή της φτώχειας. Εμείς πιστεύουμε στην αναπτυξιακή διάσταση της πολιτικής και επιμένουμε σ’ αυτό. Πιστεύουμε ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος αυτήν την ώρα – και δεν το λέμε εμείς, το λέει η αγορά – είναι η κινητροδότηση της αναπτυξιακής πρωτοβουλίας και προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Κάτι που δεν φαίνεται και δεν υπάρχει προοπτική, με την αναδιανομή της φτώχειας. Τι κάνει η κυβέρνηση; Κόβει μισθούς, συντάξεις, επιδόματα. Βάζει φόρους. Τι προσπαθεί να κάνει; Να τα βγάλει πέρα από εκεί που δεν έχουμε. Ε, δεν βγαίνει αυτή η πολιτική».
Επέμεινε στη θέση ότι μπορεί να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, σημειώνοντας ότι ορισμένες κυβερνήσεις διαπραγματεύονται και επιτυγχάνουν, σε ορισμένους τομείς, καλύτερους όρους.
Ο εκπρόσωπος του Λα.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε σχετικά: «Ποιος ο λόγος να μιλάμε εμείς για αναδιάρθρωση αφού στο τέλος θα μας το προτείνουν οι δανειστές μας; Σε τέτοιες στιγμές φαίνεται πόσο άπειροι είναι οι άνθρωποι των αποφάσεων…».
Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ αναφέρει πως «σε όποια μορφή αναδιάρθρωσης και αν καταλήξουν, τα τμήματα του κεφαλαίου, τα κόμματά του, μαζί με τους διεθνείς συμμάχους του, όποτε και αν την καταλήξουν, ο λαός θα είναι και πάλι το μεγάλο θύμα, παράλληλα με τα βάρβαρα μέτρα που θα κλιμακώνονται. Γι’ αυτό η μόνη γραμμή άμυνας και αντεπίθεσης του λαού είναι: Η αποφασιστική του άρνηση να υποστεί άλλες θυσίες για το χρέος και την κρίση που δημιούργησε η πλουτοκρατία, σε συνδυασμό με την πάλη του για λαϊκή εξουσία».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >