Άρματα μάχης αντίκρισαν μπροστά στα σπίτια τους το πρωί της περασμένης Δευτέρας κάτοικοι του χωριού Σιδηρούντα στη Δυτική Χίο. Χωρίς καμία ενημέρωση, ο στρατός αποφάσισε να πραγματοποιήσει στα αλιευτικά πεδία της ΒΔ Χίου στρατιωτική άσκηση, βομβαρδίζοντας θάλασσα και στεριά. Πέρα από την τρομοκράτηση των κατοίκων, όμως, η άσκηση απειλεί την ευρύτερη περιοχή και με εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή.
Ads
Το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε στην περιοχή Σιδηρούντα, της ΒΔ Χίου στρατιωτική άσκηση με τη χρήση βαρέων πυροβόλων όπλων και πραγματικά πυρά από χερσαίες μονάδες του στρατού ξηράς. Η άσκηση γίνεται από τη στεριά με στόχους στη θαλάσσια ζώνη, ενώ οι εκρήξεις που σημειώνονται από το πρωί έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση των κατοίκων που βλέπουν να καταστρέφονται τα ήδη υποβαθμισμένα αλιευτικά πεδία και να πλήττονται παραλίες που σε λίγες μέρες θα αποτελούν τουριστικά θέρετρα.
“Στη Χίο υπήρχε ένα πεδίο βολής – και όπως και τα περισσότερα πεδία βολής – δεν φρόντισαν ποτέ να το εκσυγχρονίσουν. Το άφησαν δίπλα σε κατοικημένη περιοχή, αντέδρασαν οι κάτοικοι, με αποτέλεσμα να κλείσει το πεδίο βολής. Σ’ αυτή την περίπτωση όχι μόνο δεν πήγαν στο πεδίο βολής, αλλά βγήκαν στην ύπαιθρο. Οι ίδιοι οι άνθρωποι τρόμαξαν που από το πουθενά είδαν το στρατό και τα άρματα μπροστά στα σπίτια τους. Είναι και ψυχολογικό κομμάτι, αλλά στην ουσία πρόκειται για μια αυθαιρεσία του ταξίαρχου. Τους είπαν θα πάτε στην τάδε περιοχή, δεν θα αντιδράσουν πιθανότατα οι κάτοικοι. Αλλά οι κάτοικοι όχι απλώς αντέδρασαν, τρομοκρατήθηκαν. Έχουν αποκλείσει τους ψαράδες από όλη την περιοχή, δεν έχουν καν στόχους στη θάλασσα, ρίχνουν βλήματα ακόμη και στη στεριά. Πράγματα που παραπέμπουν πολλές δεκαετίες πίσω“, εξηγεί στο tvxs.gr o διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Αρχιπέλαγος, Θοδωρής Τσιμπίδης.
Με επιστολή του προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Αρχιπέλαγος ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής άσκησης, η οποία έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή. Παλιότερη παρέμβαση του Αρχιπελάγους είχε καταφέρει να ακυρώσει προγραμματισμένη άσκηση βολής στις προστατευόμενες βραχονησίδες Άνυδρο και Πετροκάραβο (βόρεια της Πάτμου). Αυτή τη φορά, όμως, δεν ενημερώθηκε έγκαιρα για τα σχέδια της Στρατιωτικής Διοίκησης Χίου.
“Οι κάτοικοι είδαν τελευταία στιγμή, χωρίς καμία προειδοποίηση, άρματα μάχης στα πόδια τους. Γι’ αυτό κι εμείς δεν προλάβαμε να αντιδράσουμε εγκαίρως. Δεν υπάρχει καμία λογική σε όλο αυτό. Όλες οι διεθνείς συμβάσεις το απαγορεύουν και ούτε μέσα από το νόμο του ελληνικού κράτους μπορεί να δικαιολογηθεί. Αν πιάσουν ένα ψαρά με 10 γραμμάρια δυναμίτη που θα ρίξει στη θάλασσα, θα του πάρουν το καΐκι, θα συλληφθεί, θα καταστραφεί η οικογένειά του. Τι να πούμε δηλαδή τώρα στους ψαράδες;“, υπογραμμίζει ο κ. Τσιμπίδης.
Έντονη ήταν και η αντίδραση των ίδιων των κατοίκων του Σιδηρούντα, που απευθύνθηκαν στον αντιπεριφερειάρχη Χίου Κώστα Γανιάρη, ζητώντας να σταματήσουν οι ασκήσεις και τονίζοντας ότι η περιοχή ανήκει στη ζώνη NATURA και περικλείεται από αρχαιολογικά μνημεία. Η απάντηση του ταξίαρχου και του στρατού πάντως προς τις διαμαρτυρίες των κατοίκων ήταν πως τα βλήματα που χρησιμοποιούνται στην άσκηση είναι ασφαλή, καθώς δεν περιέχουν μόλυβδο(!) και πως… θα μαζέψουν όλα τα υλικά από την περιοχή αποχωρώντας.
“Σήμερα σειόταν ο κόσμος. Δεν υπάρχει ούτε ένα σκάφος στη θάλασσα… δεν υπάρχουν ούτε καν μέτρα ασφαλείας. Είναι προσβλητικό. Δεν αλλάζει τίποτα σε αυτή τη χώρα. Έχουν πάει μέσα σε μια κατοικημένη περιοχή, χτυπούν μέσα στα χωράφια, στις καλλιέργειες των ανθρώπων γιατί χτυπούν και στη στεριά και βομβαρδίζουν και τη θάλασσα στην τύχη χωρίς καν να υπάρχει στόχος. Κάπου πρέπει να σταματήσουν αυτά τα πράγματα. Το ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θεωρούν ότι μπορούν να αυθαιρετήσουν με αυτό τον τρόπο και να γυρνούν στο χωριό, λέγοντας ότι εμείς αγαπάμε το περιβάλλον και όταν φύγουμε θα τα μαζέψουμε… τι να πουν οι άνθρωποι;“, τονίζει ο διευθυντής του Αρχιπελάγους.
Με μια προσωπική του εμπειρία απαντά στα όσα υποστηρίζει ο στρατός ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης: “Ο τεράστιος πίδακας που έκανε 20 λεπτά της ώρας για να ξεθυμάνει χτες το μεσημέρι ανοιχτά της Σιδηρούντας είναι η προφανής απόδειξη της οικολογικής συνείδησης του στρατού και της Ταξιαρχίας Χίου που νομίζει ότι παίζει με κουβαδάκια στην άμμο και θα τα μαζέψει άμα φύγει, ως ευσυνείδητη μωραμάνα που μαζεύει τις χεσμένες πάνες του παιδιού της φεύγοντας από το μπάνιο. Έλεος κύριοι, μην παίζετε με τη νοημοσύνη μας, ούτε με την υγεία μας“.
Ο κ. Μακριδάκης, κάτοικος Χίου ο ίδιος, εξηγεί πως “η Ταξιαρχία και ο στρατός έχουν, όπως είπαν στην Επιτροπή κατοίκων Σιδηρούντας, οικολογική συνείδηση διότι θα μαζέψουν φεύγοντας όλα τους τα υλικά από την παραλία Τηγάνι! Παιδαριώδης προσέγγιση (διαβάστε την ανακοίνωση του Αρχιπελάγους περί ραδιενεργών υλικών στα βλήματα για να καταλάβετε). Επίσης, είπαν, ότι με την άσκηση αυτή εξοικονομούν περί τις 100.000 ευρώ επειδή δεν θα στείλουν τους εκπαιδευόμενους στην Ξάνθη αλλά θα τους εκπαιδεύσουν στη Σιδηρούντα! Εξαρτάται λοιπόν από την οπτική που βλέπει κανείς τα πράγματα. Διότι κάποιοι άλλοι αναρωτιούνται για το ποιος πληρώνει αυτή την πολυδάπανη μετακίνηση αρμάτων, πλοίων, ανθρώπων και τα έξοδα των πυρομαχικών που πέφτουνε αφειδώς στη Χίο“.
Ανεξέλεγκτες επιπτώσεις
Όπως σημειώνει το Αρχιπέλαγος, στη συγκεκριμένη στρατιωτική άσκηση:
– η χρήση βαρέων όπλων και οι βολές από ξηρά προς την παράκτια ζώνη με τη χρήση πραγματικών πυρών γίνεται σε ευαίσθητα οικοσυστήματα και σε κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας ανεξέλεγκτες συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
– Προκαλείται σημαντική καταστροφή σε ένα ζωτικό αλιευτικό πεδίο και σε παραλίες με έντονη τουριστική επισκεψιμότητα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
– Γίνεται διασκορπισμός βαρέων μέταλλων και άλλων τοξικών ουσιών, οι οποίες αναπόφευκτα θα βιοσυσσωρευθούν στην τροφική αλυσίδα, επιβαρύνοντας την υγεία των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των θαλάσσιων ειδών.
Κάνοντας λόγο για ανεξέλεγκτες επιπτώσεις, ο κ. Τσιμπίδης εξηγεί: “Πρώτα απ’ όλα η ίδια η έκρηξη μέσα στη θάλασσα είναι καταστροφική. Σκοτώνονται δισεκατομμύρια οργανισμοί. Φανταστείτε ότι ανά κυβικό νερό, οι ελληνικές θάλασσες έχουν 1 εκατ. οργανισμούς – πλαγκτόν και φυτοπλαγκτόν. Η καταστροφή από την έκρηξη σε μια περιοχή φτάνει σε απόσταση χιλιομέτρων. Αλλά και ως προς τη χρήση των υλικών, ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν τι χρησιμοποιούν. Γι’ αυτό αναφερόμαστε και στο προηγούμενο περιστατικό που χρησιμοποίησαν 20.000 βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, που τα είχαν ξεφορτωθεί οι Αμερικανοί και τους είπαν να μην τα κρατήσουν και να τα χρησιμοποιήσουν σε ασκήσεις. Πόσα νέα παιδιά ήρθαν σε επαφή με αυτά τα υλικά χωρίς να το ξέρουν και χωρίς να γνωρίζουμε τι προβλήματα υγείας τους έχουν δημιουργηθεί“.
Πέρα από το τυπικό της άσκησης, ο διευθυντής του Αρχιπελάγους τονίζει πως ο βασικός λόγος που πραγματοποιείται είναι “για να ξεφορτωθούν αυτά τα βλήματα“. Το θέμα είναι, όμως, ότι “οι περισσότερες ασκήσεις έχουν ανασταλεί. Και για λόγους οικονομικούς. Αυτό το παιχνίδι που παιζόταν τόσα χρόνια είναι μια καταστροφή οικονομική και περιβαλλοντική. Τώρα κάποιος ταξίαρχος αποφάσισε να εκπαιδεύσει τους φαντάρους. Τα περισσότερα από τα βλήματα αυτά είναι ληγμένα ή πλησιάζει η λήξη τους. Θα πρέπει βέβαια με μέριμνα να επιστρέψει στον κατασκευαστή γιατί όλα σχεδόν έχουν τοξικές ουσίες. Ακόμη και τα πιο απλά βλήματα έχουν μόλυβδο και νικέλιο. Είναι μια ανεξέλεγκτη κατάσταση που θα πρέπει να μας προσβάλει όλους“.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >