Αρκετές κυβερνήσεις χωρών της Ευρωζώνης δεν «αποκλείουν πλέον» το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική έκδοση των Financial Times. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους, γιατί πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το 2012. Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ενώ ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις». Από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν δήλωσε πως η Κομισιόν δεν έχει υπόψη της συζητήσεις που να αφορούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Ads

Όπως επισημαίνουν οι εν λόγω αξιωματούχοι, η αύξηση του πακέτου στήριξης της Ελλάδας, ύψους 110 δισ. ευρώ, θα ήταν αδύνατη πολιτικά και γι’ αυτό χρειάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο. To δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times υποστηρίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει την πίστη της στην Ελλάδα.

H εφημερίδα βλέπει «δραματική μεταστροφή» στην αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα από κάποια κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και επικαλείται εκπροσώπους ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, σύμφωνα με τους οποίους «μια αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι αδύνατη πλέον». «Θα πρέπει να ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις», φέρεται να δηλώνει στην εφημερίδα αξιωματούχος υπουργείου Οικονομικών μεγάλης χώρας-μέλους της Ευρωζώνης. «Θα πρέπει να έχουμε για την περίπτωση αυτή ένα σχέδιο στην τσέπη», φέρεται να δηλώνει στην εφημερίδα σύμβουλος πρωθυπουργού χώρας της ΕΕ που δεν κατονομάζεται.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έπληττε και άλλες προβληματικές χώρες, καθώς στις αγορές θα άρχιζαν οι εικασίες για το εάν θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. «Τα προβλήματα των τριών αυτών χωρών είναι αλληλένδετα. Το ζητούμενο είναι να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό», υποστηρίζεται στην Ευρωζώνη. Στη συνέχεια, αναφέρεται στις ενστάσεις που διατυπώνει στο ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων το στέλεχος του ασφαλιστικού ομίλου Generali Τόρστεν Ούτεχτ. Υπογραμμίζονται επίσης οι κίνδυνοι που συνεπάγεται ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται σχετική διαδικασία από την ΕΕ.

Ads

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο ισχυρισμός της εφημερίδας που θέλει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να είναι διατεθειμένος να σκεφτεί το ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Γ. Πεταλωτής: Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης

«Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι όσοι διακινούν τέτοια σενάρια δεν γνωρίζουν την κατάσταση και δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «ευφάνταστα σενάρια» και ανέφερε ότι αυτοί που εδώ και έναν χρόνο μιλούσαν για χρεοκοπία, τώρα «το γυρίσανε και μιλάνε για αναδιάρθρωση», επισημαίνοντας ότι όπως δεν χρεοκόπησε η χώρα έτσι και τώρα δεν πρόκειται να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους.

«Η κυβέρνηση αντί να συνωμοσιολογεί για “αναδιάρθρωση” δίνει προοπτική στη χώρα και αυτή θα φανεί και στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο που θα καταθέσει», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παπακωνσταντίνου: «δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις»

«Ηρεμήστε με το θέμα της αναδιάρθρωσης, δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις», είπε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, συζητώντας με δημοσιογράφους μετά το περας κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, είπε ότι η Κομισιόν δεν έχει υπόψη της συζητήσεις που να αφορούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο κ. Αλταφάζ δήλωσε ότι παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σωστή τροχιά και πως αυτό καταγράφεται και από τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις και τους ελέγχους που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η Επιτροπή στηρίζει απόλυτα τις ελληνικές αρχές στις προσπάθειες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους της χώρας και μεταρρύθμισης της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η Ελλάδα «να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στις αγορές, με λογικούς όρους δανεισμού». Τέλος, ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, τι σκοπεύει να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν μετά το 2012 η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές, αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας ότι οποιαδήποτε απάντηση συνιστά «σπέκουλα» και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα, από τη δική της πλευρά, εκπληρώνει τα συμφωνηθέντα».

Η Γερμανία δεν έχει μεταβάλει τη θέση της έναντι της Ελλάδας, δήλωσε εκπρόσωπος του Βερολίνου.
«Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχουν εργαλεία για μια αναδιάρθρωση. Από το 2013, με τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης θα υπάρχουν τέτοια εργαλεία… αλλά όχι έως τότε», επεσήμανε ο Στέφεν Σέϊμπερτ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Κατηγορηματικά απέρριψε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος. «Σε καμία περίπτωση» τόνισε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον ομόλογό του πρόεδρο της Γερμανικής βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά τέτοιο ενδεχόμενο», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: