Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας υπέγραψαν η ΔΕΠΑ και η αζερική SOCAR κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια στο Αζερμπαϊτζάν. Στις δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ, ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε εξαιρετικές τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Αζερμπαϊτζάν τονίζοντας παράλληλα ότι μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω, ιδίως στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

Ads

To Aζερμπαϊτζάν, που έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε σημαντικό προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σκοπεύει να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές του πηγές προκειμένου να απεξαρτηθεί από μεσάζοντες, όπως η Τουρκία και η Ρωσία. Οι ποσότητες αερίου που αφορά η συμφωνία δεν διευκρινίστηκαν. Αζέροι επίσημοι πάντως δήλωσαν τον Φεβρουάριο ότι σκοπεύουν να πωλούν 0,7 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ελλάδα. Επιπλέον, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πότε θα ξεκινήσουν οι απευθείας προμήθειες αερίου, ενώ δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες τις συμφωνίας.

«Το Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρεται να αυξήσει τις ποσότητες που προμηθεύει την Ελλάδα και θέλει να χρησιμοποιήσει στο μέλλον τις δυνατότητες διαμετακόμισης αερίου μέσω της Ελλάδας» δήλωσε ο Αζέρος πρόεδρος μετά τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. «Το έγγραφο αυτό θα αποτελέσει σοβαρό κίνητρο για να συνεργαστεί το Αζερμπαϊτζάν και με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, καθώς το Αζερμπαϊτζάν θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, διμερής Συμφωνία για τις Θαλάσσιες Μεταφορές υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Ιωάννη Διαμαντίδη και τον Αζέρο ομόλογό του.

Ads

Τα κύρια σημεία της Ναυτιλιακής Συμφωνίας εστιάζονται στην:

  • Προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών στο ναυτιλιακό τομέα
  • Αύξηση της συμμετοχής των πλοίων των συμβαλλομένων μερών στο μεταξύ τους εμπόριο με βάση τις αρχές του ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού
  • Παροχή αμοιβαίων διευκολύνσεων τόσο στα πλοία όσο και στους ναυτικούς των δύο χωρών
  • Συνεργασία των δύο κρατών για την εξάλειψη των εκάστοτε παρουσιαζόμενων εμποδίων στις ναυτιλιακές μεταφορές.