Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Δημοσίευμα με θέμα τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας φιλοξενεί η αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Zaman, όπου επισημαίνει την επιμονή της γείτονας χώρας για κατασκευή εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας παρά τις αντιδράσεις των γειτονικών της χωρών, οι οποίες την επαύριο του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα, ανησυχούν ότι η κατασκευή τέτοιων υποδομών σε σεισμογενή περιοχή προκαλεί κινδύνους για όλη την ευρύτερη περιοχή,
Ads
Οι ελληνικές και κυπριακές θέσεις για το θέμα είναι ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να επιφέρει καταστροφή, ενώ Ελλάδα και Κύπρος επιθυμούν να ερευνήσει διεξοδικά η ΕΕ τα πυρηνικά σχέδια της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.
Η ΕΕ επαναθεωρεί την ενεργειακή της πολιτική και ερευνά το ρόλο της πυρηνικής ενέργειας σε μια ήπειρο που έχει ήδη πληγεί από το πυρηνικό ατύχημα στο Cernobyl. Η Τουρκία όμως, επιμένει να κατασκευάσει τρία εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, το ένα εκ των οποίων στη σεισμογενή περιοχή του Akkuyu, κοντά στο ρήγμα του Ecemiş, που σύμφωνα με σεισμολόγο, θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμό μεγέθους έως 7 ρίχτερ.
Οξεία είναι η αντίθεση της Ελλάδας μέσα τους κόλπους της ΕΕ για την κατασκευή των εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, η οποία εγκάλεσε «τον ιστορικό της αντίπαλο» στις Βρυξέλλες. Ενδεικτική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου ότι «η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί επιλογή επειδή είμαστε σε μια περιοχή με υψηλή σεισμικότητα».
Είναι γεγονός πως υπάρχει ένα ιστορικό υπόβαθρο εδαφικών διαφορών, στις ελληνικές και κυπριακές αντιδράσεις, όπως φανερώνουν και σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Κυπρίου προέδρου Χριστόφια. Παράλληλα, όμως, διαδηλώσεις εναντίον των σχεδίων της τουρκικής κυβέρνησης για την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας σημειώθηκαν και στην Κωνσταντινούπολη από Τούρκους ακτιβιστές.
Αν και η Αρμενία και η Βουλγαρία διαθέτουν ανάλογες υποδομές, οι αντιδράσεις εστιάζονται στην Τουρκία. Σημειώνεται πως το Akkuyu βρίσκεται σε απόσταση μόλις 100 χιλιομέτρων από το νησί της Κύπρου, το οποίο είναι διηρημένο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.
Αξίζει να επισημανθεί ωστόσο πως η τεχνολογία ρωσικής προέλευσης που προτίθεται να χρησιμοποιήσει η τουρκική κυβέρνηση πολύ πιο ανεπτυγμένη από εκείνη της Φουκουσίμα.
Όσο για την οξεία αντίδραση του Τούρκου Πρωθυπουργού Erdoğan στις επικρίσεις και την τακτική του να υποβαθμίζει τους ενδεχόμενους κινδύνους από την κατασκευή μιας ανάλογης υποδομής, αυτό εστιάζεται στις δηλώσεις του ότι «όλες οι επενδύσεις ενέχουν κινδύνους».
Αποψη του σεισμολόγου Mustafa Erdik πάντως είναι ότι οι ανησυχίες για μια σεισμική δόνηση υψηλής έντασης ίσως είναι υπερβολικές. Σημειώνει όμως παράλληλα, ότι και η περιοχή της Σινώπης, στην οποία σχεδιάζεται η κατασκευή ενός δεύτερου εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας βρίσκεται κοντά σε ενεργό σεισμικό ρήγμα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >