Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Ιαπωνία μετά τον ισχυρό σεισμό, το φονικό τσουνάμι, τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, στο συγκρότημα Φουκοσίμα, τις χιλιάδες νεκρούς και τις τεράστιες καταστροφές σε υποδομές και κτήρια, μας έχουν αφήσει άναυδους. Βεβαίως οι εξελίξεις στους πυρηνικούς αντιδραστήρες είναι τέτοιες που κρατούν σε αγωνία την ανθρωπότητα ώστε να έχει ξεχαστεί ο σεισμός και να επικεντρώνεται το ενδιαφέρον στις εξελίξεις στους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Ads

Όμως αν και είναι κατανοητό να επικεντρώνεται εκεί το ενδιαφέρον και πραγματικά είναι αναγκαίο να διατηρείται σταθερό αυτό το υψηλό ενδιαφέρον ώστε να προκύψουν δράσεις , θα ήταν εγκληματικό λάθος να ξεχαστεί το θέμα του σεισμού. Ιδιαίτερα θα ήταν εγκληματικό λάθος να το ξεχάσουμε εμείς, εδώ στην Ελλάδα, όταν γνωρίζουμε την ιδιαίτερα έντονη σεισμικότητα όλης της χώρας.

Αντισεισμική θωράκιση της χώρας, εγκατάλειψη των πυρηνικών


Δεν έχουμε δικαίωμα
να ξεχνούμε το πρόβλημα των σεισμών, αφού ζούμε σε μια περιοχή με την μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ευρώπη. Η συχνότητα σεισμών είναι μεγάλη και μόλις πριν δύο μέρες είχαμε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης που έγινε ιδιαιτέρα αισθητή στη Βόρεια Κρήτη.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη η άποψη, ότι παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις στα γεωτεκτονικά χαρακτηριστικά, δεν υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που να μην έχουν σεισμικό κίνδυνο. Δεν πρέπει λοιπόν να εφησυχάσουμε αλλά αντίθετα να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να μας ενημερώσει τι γίνεται με την αντισεισμική θωράκιση της χώρας.

Ads

Η κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει αξιοποιώντας τις προτάσεις των αρμόδιων φορέων ΟΑΣΠ, ΙΤΣΑΚ, ΤΕΕ κλπ. να προχωρήσει σε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από κάποιο ισχυρό σεισμό.

Είναι γνωστό,
σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε το ΤΕΕ το 2007 ότι το Εθνικό Πρόγραμμα για την Αντισεισμική Ενίσχυση των Υφισταμένων Κατασκευών (ΕΠΑΝΤΥΚ), βρίσκεται ουσιαστικά σε τέλμα, γιατί οι κυβερνήσεις δεν επιδεικνύουν διαχρονικά κανένα ενδιαφέρον. Με βάση το πρόγραμμα αυτό, έπρεπε να ερευνηθούν το 75% των ιδιωτικών κτιρίων, το 65% των δημοσίων κτιρίων και το 45% των σχολείων που έχουν χτιστεί πριν το 1985 και κατά προτεραιότητα τα δημόσια κτίρια, αλλά και τα ιδιωτικά όπου συχνάζει ιδιαίτερα η νεολαία.

Να θυμίσουμε εδώ, ότι σε ερώτηση που είχε υποβάλλει στα μέσα του 2009 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ι.Σκουλάς αναδείκνυε το οξύ πρόβλημα σεισμικής θωράκισης της χώρας, καθώς το 65% από τα συνολικά 80.000 δημόσια κτίρια δεν ανταποκρίνονται στους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς, καθώς το 29% των δημοσίων κτιρίων κατασκευάστηκε προ του 1959, άρα χωρίς αντισεισμικό σχεδιασμό, 36% κατασκευάστηκε μεταξύ 1960-1984, με βάση τις προβλέψεις του αντισεισμικού κανονισμού τού 1959 (παλιάς γενιάς), ενώ 32% κατασκευάστηκε μετά το 1985, με σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς. Για τα ιδιωτικά κτίρια τα αντίστοιχα ποσοστά είναι χειρότερα: 33%, 47%, 19%». Το πρόβλημα είναι οξύτατο και με βάση την ενημέρωσή μας ελάχιστα βήματα έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, οφείλει να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί τα τελευταία χρόνια για την αντισεισμική αυτή θωράκιση και για ποιες ενέργειες σχεδιάζει το επόμενο διάστημα τόσο από άποψη πρόληψης και ενημέρωσης του πληθυσμού όσο και από άποψη ετοιμότητας και μέτρων για την περίπτωση που εκδηλωθεί ένας ισχυρός σεισμός.

Στο θέμα των σεισμών, με τα μέτρα πρόληψης και επιμέλειας στις κατασκευές, έχει να μας διδάξει πολλά η Ιαπωνία, σε αντίθεση με το θέμα της επιλογής της για κατασκευή και λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων. Η επιλογή αυτή είναι εγκληματική για το λαό της Ιαπωνίας και όχι μόνο και γι’ αυτό επιβάλλεται άμεση αναθεώρηση της στάσης της. Άμεση ενεργοποίηση όλων των λαών απέναντι στο πυρηνικό λόμπυ και στην πυρηνική ενέργεια. Για να μπει φρένο στα πυρηνικά εργοστάσια και τους πυρηνικούς εξοπλισμούς.

ΓΕ_ΝΙΚΟΣ