Ξεκινά τη Δευτέρα η διαδικασία ίδρυσης επιχείρησης σε μία ημέρα, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, «διαρκεί περίπου μία ώρα, εξασφαλίζει τη σύσταση επιχείρησης και την άμεση έναρξη οικονομικής δραστηριότητας σε 1 ημέρα ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη και θα επιτυγχάνεται μέσω της Υπηρεσίας μιας Στάσης».

Ads

Σε πρώτη φάση, τη διαδικασία θα αναλάβουν 59 καταστήματα εμπορικών επιμελητηρίων και 3.200 συμβολαιογραφικά γραφεία. Στην επόμενη φάση, από 52 επιλεγμένα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών θα διεκπεραιώνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για να αποκτήσουν οι εμπορικές εταιρείες νομική προσωπικότητα και οικονομική δραστηριότητα.

Μοναδική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι οι ιδρυτές της εταιρίας να μην έχουν εκκρεμότητες με το ελληνικό δημόσιο.

Υπηρεσία Μιας Στάσης

Σε αρχικό στάδιο, η Υπηρεσία Μιας Στάσης (ΥΜΣ) αφορά Ανώνυμες Εταιρίες και Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης, οι οποίες θα απευθύνονται στους συμβολαιογράφους, καθώς και Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρίες, οι οποίες θα μπορούν να απευθύνονται κατευθείαν στα Επιμελητήρια και τα ΚΕΠ.

Ads

Σύμφωνα με το υπουργείο, για την εφαρμογή της ΥΜΣ ήταν απαραίτητη η ολοκλήρωση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου(ΓΕΜΗ), μιας μεγάλης βάσης ηλεκτρονικών δεδομένων που καταγράφει τα στοιχεία και την εξέλιξη κάθε μορφής εμπορικής οντότητας. Μέσα από τη ηλεκτρονική διασύνδεση των Υπηρεσιών μιας στάσης με το ΓΕΜΗ, όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις αποκτούν για πρώτη φορά έναν μοναδικό αριθμό μητρώου -τον αριθμό ΓΕΜΗ-, που θα αποτελεί την ταυτότητά τους και θα τις ακολουθεί σε όλο τον κύκλο ζωής τους.

Από την εφαρμογή της ΥΜΣ, αναφέρει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, αποτελεί σημαντικό όφελος για τον πολίτη, τον επιχειρηματία, τη δημόσια διοίκηση, καθώς «μειώνεται η γραφειοκρατία και τις διοικητικές επιβαρύνσεις, μειώνεται το κόστος σύστασης για τις επιχειρήσεις, αναδιοργανώνεται ο δημόσιος τομέας και περιορίζεται το διοικητικό κόστος, περιορίζεται η διαφθορά και η κακοδιοίκηση που ταλαιπωρούν τους πολίτες λόγω των πολύπλοκων και αδιαφανών διαδικασιών, ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας».

Παράλληλα, στο προσεχές διάστημα ολοκληρώνονται και περαιτέρω βήματα, όπως ένταξη στις ΥΜΣ και των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, η ένταξη και των ατομικών επιχειρήσεων στις ΥΜΣ, η επέκταση της υπηρεσίας σε όλα τα ΚΕΠ καθώς και η δημιουργία διαδικτυακής υπηρεσίας μιας στάσης για τη σύσταση εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις ΥΜΣ και το ΓΕΜΗ, ο κάθε επιχειρηματίας θα μπορεί να ενημερώνεται από την ιστοσελίδα που προετοιμάζεται και θα τηρείται στην Κεντρική Υπηρεσία ΓΕΜΗ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.