Μείωση των αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων που θα ξεκινάει από 5% και θα αυξάνεται για τα υψηλότερα κλιμάκια, ζήτησε η Ένωση Τραπεζών από την ΟΤΟΕ-Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών οργανώσεων Ελλάδος-κατά τη χθεσινή συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της Eurobank, επικαλούμενη τους όρους του μνημονίου.

Ads

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών πρότειναν μείωση της τάξεως του 5% στα κλιμάκια του ενιαίου μισθολογίου και έθεσαν θέμα αλλαγής στον χρόνο και τρόπο καταβολής των επιδομάτων και των αυξήσεων που υπολογίζονται με βάση την ωρίμανση. Αλλαγές που σίγουρα αναμένεται να επιβαρύνουν περισσότερο την μείωση των μισθών των τραπεζοϋπαλλήλων.

Συγκεκριμένα πρότειναν το 1,85% της ωρίμανσης, που σήμερα προστίθεται ανά έτος, να γίνεται ανά τριετία, εφαρμόζοντας τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ένταξη των κλαδικών συμβάσεων στο ενιαίο μισθολόγιο. Για το επίδομα πολυετίας, που σήμερα καταβάλλεται από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους υπηρεσίας, οι τράπεζες ζητούν να παρέχεται και αυτό ανά τριετία αφού όμως πρώτα έχουν συμπληρωθεί τρία χρόνια εργασίας στην τράπεζα. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των τραπεζών διαβεβαιώνουν τους υπαλλήλους ότι θα ληφθούν υπόψιν οι τυχόν προϋπηρεσίες.

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την ΟΤΟΕ, η οποία τη χαρακτήρισε «προκλητική και επικίνδυνη». Οι βασικές αποδοχές των εργαζομένων στις τράπεζες αφορούν τα ελάχιστα επίπεδα των αποδοχών που καθορίζονται από την κλαδική συλλογική σύμβαση, τα οποία δεν επιδέχονται περαιτέρω μείωση, διαμηνύει η ΟΤΟΕ.

Ads

Σύμφωνα μάλιστα με την ΟΤΟΕ, οι εκπρόσωποι των τραπεζών ζήτησαν την παραπάνω µείωση των βασικών αποδοχών επικαλούμενοι τις ανάγκες των τραπεζών σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο, χωρίς ωστόσο να παρέμβουν ουσιαστικά στις µονοµερείς παροχές και τα µπόνους που χορηγούν στα στελέχη και στους συµβούλους των τραπεζών, που ανέρχονται σε 450 εκατοµµύρια ευρώ τον χρόνο.

Αν και δεν βρέθηκε κάποια λύση ανάμεσα στις δύο μεριές, συμφωνήθηκε ωστόσο να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με στόχο την από κοινού εξεύρεση συμφωνίας που θα οδηγήσει στην υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών χρησιμοποιώντας ένα εκβιαστικό επιχείρημα, προειδοποίησαν την ΟΤΟΕ πως αν δεν βρεθεί μία κοινή γραμμή πλεύσης, θα χρειαστεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια στις ανατροπές σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο και αφορά στις εργασιακές σχέσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η εφαρμογή μέτρων όπως η μείωση των δαπανών για την εργασία, η διευκόλυνση των απολύσεων, η δημιουργία ενός πιο ευέλικτου ωραρίου και άλλα πολλά, συνθέτουν ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για τις συνθήκες και τους όρους απασχόλησης που αφορούν στην μισθωτή εργασία.