Νέους δημιουργικούς τρόπους προκειμένου να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα -μεταξύ των οποίων κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων όσων έχουν πεθάνει και δεν έχει γίνει αποδοχή της κληρονομιάς τους και επιβολή νέων φόρων στα ανθρακούχα ποτά- εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Wall Street Journal.

Ads

Ακολουθούν αποσπάσματα του άρθρου:

Πριν από την επίσκεψη των διεθνών πιστωτών της, τη Δευτέρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει περίπου 22 δισ. ευρώ από επιπλέον περικοπές δαπανών και φορολογικά μέτρα για τα επόμενα τρία χρόνια, όπως επιβάλλει το μνημόνιο.

«Η συλλογή των φόρων δεν προχωρά όπως αναμενόταν, έτσι η κυβέρνηση πέρα από το να πιέσει σε αυτό το μέτωπο, θα προσπαθήσει να αναζητήσει νέους τρόπους για να περιορίσει το έλλειμμα», ανέφερε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος. Επιπλέον, δήλωσε ότι με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση υπολογίζει να συγκεντρώσει περίπου 15 δισ. ευρώ από τις περικοπές και 7 δισ. από την αύξηση των εσόδων, στόχοι που όπως τόνισε όμως είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν.

Ads

Η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει το πακέτο των περικοπών και των φορολογικών μέτρων μέχρι το τέλος του μήνα, το υπουργικό συμβούλιο να το εγκρίνει μέχρι τα μέσα Απριλίου και η Βουλή να το ψηφίσει μέχρι τα μέσα Μαίου. Όμως στα σχέδια της κυβέρνησης υπάρχει αντίδραση τόσο από μερικά υπουργεία και εργατικά συνδικάτα, όσο και από την επιχειρηματική κοινότητα και το λαό.

Κάποια υπουργεία υποστηρίζουν ότι περαιτέρω περικοπές στον προϋπολογισμό τους θα θέσουν σε κίνδυνο της κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρουν. Συγκεκριμένα, τα υπουργεία παιδείας και δημόσιας τάξης αντιδρούν σθεναρά σε περαιτέρω περικοπές ενώ τα υπουργεία εργασίας, υγείας και γεωργίας έχουν ζητήσει πιο χαλαρούς δημοσιονομικούς στόχους.

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι τα νέα μέτρα θα τη βοηθήσουν να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους πιστωτές της και να μειωθεί το κόστος δανεισμού της στις αγορές.

Δεύτερο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε ότι εάν η κυβέρνηση δεν πετύχει, τότε ίσως χρειαστεί να προσφύγει τον επόμενο χρόνο, στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να συγκεντρώσει τα 27 δισ. ευρώ που χρειάζεται το 2012.