Σήμερα, Πέμπτη 31 Μαρτίου, θα κοινοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) τα τελικά στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2010 το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεπερνά το 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας. Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, των πρόσθετων μέτρων ύψος 1,8 δισ. ευρώ το 2011, αλλά και των τελικών στοιχείων για το έλλειμμα του 2010, αναβάλλει και την άφιξη της τρόικας των δανειστών στην Αθήνα για λίγες ημέρες.

Ads

Κάθε έξι μήνες η Ελλάδα, μέσω της ανεξάρτητης πλέον ΕΛΣΤΑΤ, στέλνει απολογιστικά στοιχεία προηγούμενων ετών. Για πρώτη φορά θα πρέπει να δώσει και τα ποσά του 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) θα αναθεωρούν το έλλειμμα υψηλότερα του 10% του ΑΕΠ, εξέλιξη που συνδέεται με την αναπροσαρμογή των στοιχείων για το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων.

Και το πρακτορείο Dow Jones Newswires επικαλείται δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, ο οποίος επισημαίνει ότι το έλλειμμα του 2010 πιθανότατα θα αναθεωρηθεί ανοδικά, στο περίπου 10% του ΑΕΠ. «Το έλλειμμα μπορεί να είναι λίγο υψηλότερο, κοντά στο 10%», σχολίασε ο Έλληνας αξιωματούχος. Το πρακτορείο επισημαίνει ακόμη ότι η αναβάθμιση του ελλείμματος σε συνδυασμό με την υστέρηση των εσόδων από την έναρξη του έτους, μπορεί να σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να λάβει περαιτέρω μέτρα λιτότητας για να πετύχει το στόχο της για το έλλειμμα φέτος.

Οι εμπειρογνώμονες της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat
κατέληξαν στο ότι τα ασφαλιστικά ταμεία πέρυσι κατέγραψαν συνολικά έλλειμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι πλεονάσματος 900 εκατ. ευρώ που εκτιμούσε η κυβέρνηση.

Πάντως, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών
δεν συμμερίζεται απόλυτα την εκτίμηση αυτή και διατείνεται πως η όποια αναθεώρηση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του 0,3% του ΑΕΠ, ήτοι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 δεν ξεπέρασε το 9,9% του ΑΕΠ. Η τρόικα των ελεγκτών της οικονομίας είχε επισημάνει από την πλευρά του τις αποκλίσεις από την αξιολόγηση που έκανε τον περασμένο Φεβρουάριο για την τέταρτη δόση του δανείου, αλλά έμεινε στην επίσημη πρόβλεψη για το έλλειμμα που υπήρχε στο μνημόνιο.

Τα ίδια στελέχη που επικαλείται ο Τύπος
εκτιμούν πως και η ύφεση το 2010 ήταν ελαφρά χειρότερη απ’ ό,τι είχε υπολογιστεί και αυτό είχε και εξακολουθεί να έχει επιπτώσεις σε μια σειρά από δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα. Οι επίσημες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 αναμένονται στα τέλη Απριλίου.

Σε περίπτωση πάντως που το έλλειμμα του 2010
υπερβεί τελικά το 10% του ΑΕΠ, τότε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα κληθεί να λάβει ακόμη περισσότερα πρόσθετα μέτρα φέτος, πέραν του πακέτου του 1,7 δισ. ευρώ, το οποίο θα ληφθεί ούτως ή άλλως και οριστικοποιείται αυτές τις μέρες.

Ads

Αναβολή επίσκεψης της τρόικας

Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, των πρόσθετων μέτρων ύψος 1,8 δισ. ευρώ το 2011, αλλά και των τελικών στοιχείων για το έλλειμμα του 2010, αναβάλλει για λίγες ημέρες την άφιξη της τρόικας των δανειστών της Ελλάδας στην Αθήνα για τον τακτικό έλεγχο της οικονομίας.

Οι τρεις διεθνείς οργανισμοί που δανείζουν την Ελλάδα ζήτησαν να έχουν και ενημέρωση για τη βάση της επόμενης φάσης του μνημονίου, που είναι η δημοσιονομική προσαρμογή για το 2011. Ταυτόχρονα επιθυμούν το «κλείσιμο» των νέων μέτρων ύψους 1,8 δισ., που ζητούν να ληφθούν «προληπτικά» οι δανειστές οι οποίοι ζήτησαν να έχουν και μια πρώτη γραπτή ενημέρωση για όλα, πριν την έλευσή τους στην Ελλάδα.

Ως γνωστόν, όμως, το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο βρίσκεται ακόμη σε διαβούλευση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των υπόλοιπων υπουργείων που θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα μέτρα της τριετίας. Από την άλλη μεριά, ο δημοσιονομικός σχεδιασμός για το τρέχον έτος καθυστερεί για δύο λόγους: επειδή ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τις πηγές των νέων εσόδων ή περικοπές δαπανών ύψους 1,8 δισ. που ζητούν οι δύο βασικοί δανειστές της Ελλάδας και επειδή αναμένεται να αλλάξει έστω και λίγο η «βάση» προσδιορισμού δεδομένων, λόγω αναθεώρησης προς τα πάνω του ελλείμματος του προηγούμενου χρόνου.