Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου το ενδεχόμενο επαναγοράς χρέους με τα έσοδα που θα αντλήσει η χώρα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Εν τω μεταξύ, στις 15 Απριλίου αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα περιλαμβάνει ζητήματα αποκρατικοποιήσεων, το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής σταθερότητας καθώς και δημοσιονομικές διορθώσεις για το 2011.
Ads
«Εάν έχουμε σημαντικά ποσά από αποκρατικοποιήσεις μπορεί να κάνουμε κάποια επαναγορά χρέους», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM. «Επαναγορά χρέους μπορεί να κάνει κανείς οποιαδήποτε στιγμή φθάνει να έχει τα χρήματα», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας πάντως ότι η επαναγορά χρέους δεν αποτελεί πανάκεια. «Το πρόβλημα είναι πολύπλοκο, δεν λύνεται με ένα εργαλείο λύνεται με πάρα πολλά εργαλεία», είπε.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα περιλαμβάνει ζητήματα αποκρατικοποιήσεων, το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής σταθερότητας καθώς και δημοσιονομικές διορθώσεις για το 2011, αναμένεται να κατατεθεί στα μέσα Απριλίου. Μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει έως τις 15 Απριλίου τις διαρθρωτικές αλλαγές για το 2011, τα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων και ανάπτυξης καθώς και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας. Σε αυτό θα υπάρχει συγκεκριμένη καταγραφή των προς ιδιωτικοποίηση τομέων ανά έτος. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παραμένει στη θέση της για στρατηγική συμμετοχή στις επιχειρήσεις των βασικών υποδομών της χώρας.
Παράλληλα, στο υπουργικό συμβούλιο αποφασίσθηκε να ενισχυθεί ο ρόλος του επιτρόπου των τραπεζών, πρώτον, μέσω της απόκτησης του δικαιώματος πρόσβασης στις πληροφορίες των τραπεζών, με τις τελευταίες να υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες, εφόσον ζητηθούν, και, δεύτερον, μέσω της ενίσχυσης του δικαιώματος αρνησικυρίας (βέτο) του επιτρόπου σε στρατηγικές αποφάσεις των τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέστειλε σήμερα επιστολές προς τις διοικήσεις των τραπεζών σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των πιστωτικών ιδρυμάτων ζητώντας αναλυτική παρουσίαση του τρόπου αξιοποίησης των μορφών ενίσχυσης.
O Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην συνεδρίαση της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι «οι πρόσφατες αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο όσο αφορά το δημοσιονομικό πλαίσιο όσο και το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας είναι προς την θετική κατεύθυνση, δεν αρκούν όμως να κινητοποιήσουν τους αναπτυξιακούς ρυθμούς που απαιτούνται», ενώ αναφερόμενος στην κρίση σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, επισήμανε ότι «δεν διδαχθήκαμε από τα αίτια της». Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως στόχος της Ελλάδας είναι η επιστροφή στις αγορές κάνοντας αναφορά για το 2012.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συνέστησε στα μέλη της κυβέρνησης να οπλιστούν με υπομονή και αποφασιστικότητα, καθώς όπως είπε «τρέχουμε σε μαραθώνιο». Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως ο ίδιος «είναι οπλισμένος με τα δύο αυτά χαρακτηριστικά» και ζήτησε από τους υπουργούς και υφυπουργούς να κάνουν το ίδιο αλλά και «να τα μεταλαμπαδεύσουν και στους πολίτες».
Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι «βαδίζουμε προς το τέλος της ύφεσης» επισημαίνοντας ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει και το τέλος της κρίσης και των προβλημάτων». «Είναι ένα σημαντικό βήμα ανακούφισης ώστε να δώσουμε τις μάχες από καλύτερες θέσεις», πρόσθεσε. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο δημόσιος διάλογος και δη μέσω των ΜΜΕ, τονίζοντας ότι «η παραπολιτική παίρνει το προβάδισμα», ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει στρέβλωση όσων γίνονται ή λέγονται».
Σχετικά με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Standard and Poor’s, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι «οι οίκοι αυτοί από την ευφορία που επεδείκνυαν εμπιστοσύνη στα τοξικά ομόλογα, πέρασαν στην τυφλή απαισιοδοξία, στο φόβο και στον πανικό». «Αλλά, όπως διαψεύστηκαν στις μέχρι τώρα προβλέψεις τους για την Ελλάδα θα διαψευστούν και τώρα», πρόσθεσε.
Τέλος, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «αλλάζει το πρότυπο διακυβέρνησης της χώρας με διάλογο που γίνεται μεταξύ των μελών της κυβέρνησης, αλλά και της κυβέρνησης με την κοινωνία». «Προκύπτουν δημοσιονομικοί στόχοι, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και στόχοι αναπτυξιακοί, στόχοι δικαιοσύνης και πρόνοιας. Προχωράμε, είπε, με σχέδιο, πρόγραμμα και αξιολογηση της πορείας μας», σημείωσε και τόνισε σχετικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία πως «έχουμε μπει στον πυρήνα του προβλήματος και αυτό που πρέπει να γίνει είναι αφενός εξυγίανση και αφετέρου καταπολέμηση της σπατάλης».
«Οι αλλαγές δεν είναι εύκολες γιατί δεν έχουμε τεχνοκρατικές υπηρεσίες. Παρόλα όσα λέγονται οι υπουργοί είναι έτοιμοι για μεγάλες αλλαγές και τομές. Εγώ είμαι δίπλα τους για να στηρίζω», κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου και τους συνέστησε να αποφεύγουν να αποφεύγονται οι δηλώσεις που δίνουν εικόνα δυσαρμονία στην κυβέρνηση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >