Τη συμμετοχή και τη στήριξη των κοινωνικών εταίρων μέσω της ενεργούς δραστηριοποίησής τους ζήτησε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων επαφών, με αντικείμενο σήμερα την ενημέρωση για το πρόγραμμα της κοινωνικής εργασίας, τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ), καθώς και για τα πλεονεκτήματα της νέας ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ads

«Όλα τα μέρη αναγνωρίζουν την ανάγκη στήριξης της απασχόλησης το 2011, ενεργά, με την ένταξη ανέργων σε όλες τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας» υπογράμμισε η κ. Κατσέλη, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση. Όπως τόνισε «το ανθρώπινο δυναμικό της πατρίδας μας πρέπει να προετοιμαστεί για τις αναπτυξιακές δράσεις, οι οποίες σε περιφερειακό επίπεδο πρέπει να υλοποιηθούν το γρηγορότερο δυνατόν». Στο μεταξύ σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων εξέφρασαν το ζωηρό ενδιαφέρον τους για το πρόγραμμα της κοινωνικής εργασίας.

Στη νέα ρύθμιση για τις επιχειρήσεις και τους οφειλέτες προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης. Επεσήμανε την ανάγκη ενημέρωσης των οφειλετών, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση, αφού αυτή έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε δε ότι οι επιχειρήσεις που δεν θα υπαχθούν στο νέο διακανονισμό αποπληρωμής θα υποστούν τις συνέπειες των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Από τη μεριά των κοινωνικών εταίρων, ο Βασίλης Κορκίδης της ΕΣΕΕ, χαρακτήρισε τη ρύθμιση κρίσιμη για την βιωσιμότητα των ταμείων και εκτίμησε τα προς είσπραξη ποσά στα 10 δις. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δ. Ασημακόπουλος, της ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος πρόσθεσε πως εάν δεν ρυθμίσει τουλάχιστον ένας στους δύο επιχειρηματίες, τα ταμεία θα κινδυνεύσουν με κατάρρευση.

Παναγόπουλος: «Στο στόχαστρο της τρόικας οι κλαδικές συμβάσεις»

Ads

Την πεποίθηση ότι οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας «που είναι το τελευταίο ανάχωμα των εργαζομένων» βρίσκονται στο στόχαστρο της τρόικας και των εργοδοτών, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος μετά τη συνάντηση. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε μάλιστα πως «αν επιχειρήσουν να καταστρατηγήσουν την νομοθετική πρόβλεψη που θέλει να επεκτείνονται και να κηρύσσονται υποχρεωτικές οι κλαδικές συμβάσεις, τότε η σύγκρουση θα είναι πολύ μεγάλη».

Στη σημερινή συνάντηση, ο Γιάννης Παναγόπουλος πρότεινε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ως έσχατη λύση. «Με το πιστόλι στον κρόταφο των εργαζομένων, με το πιστόλι στον κρόταφο των ασφαλιστικών ταμείων επιχειρείται μια πιο αναλυτική, πιο ευέλικτη δυνατότητα να ρυθμιστούν οι ασφαλιστικές οφειλές και ας ελπίσουμε να είναι η τελευταία φορά που τέτοιες έκτακτες διαδικασίες επιχειρούν να λύσουν προβλήματα ρευστότητας και συμπεριφορών των εργοδοτών» υποστήριξε. Όπως τόνισε, η ΓΣΕΕ ζητά «ως έσχατο μέτρο για την εφαρμογή αυτής της ρύθμισης να υπάρχουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους ξανακάνουν το γνωστό τέχνασμα να ενταχθούν στη ρύθμιση, να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και μετά να στρίψουν και να μην πληρώνουν». «Τότε θα πρέπει αμέσως να κινούνται οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης που σημαίνει κατασχέσεις πλειστηριασμοί ,δήμευση περιουσιών αυτών που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία» κατέληξε.

Επιπλέον, ο κ. Παναγόπουλος, σχετικά με την κοινωνική οικονομία, εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΓΣΕΕ σε «κάθε προσπάθεια που θα δημιουργήσει πραγματικές θέσεις απασχόλησης, που θα ενισχύσει με πόρους τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και θα εκκινήσει έστω και σε μικρή κλίμακα μια αναπτυξιακή διαδικασία σε δήμους και κοινότητες για κοινωφελείς δραστηριότητες, κοινωφελείς δράσεις, που μπορούν να βοηθήσουν και τους ανέργους και τις τοπικές κοινωνίες».

Πάντως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, δέχτηκε την έντονη κριτική του ΠΑΜΕ. «Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ απαντώντας σε ερώτηση για τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που βρίσκονται στα χέρια της Υπουργού Εργασίας και δεν τις κηρύσσει υποχρεωτικές, για άλλη μια φορά ως καλός ντελάλης της κυβερνητικής πολιτικής κάλυψε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και έριξε την ευθύνη στην Τρόικα» αναφέρει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του. «Αποτελεί κοροϊδία προς τους εργαζομένους αφού είναι γνωστή η κοινή επιδίωξη της κυβέρνησης-ΕΕ-Τρόικας για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και προώθηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας» επισημαίνεται.

«Όσον αφορά τις δηλώσεις περί κοινωνικής οικονομίας και της αλληλεγγύης της ΓΣΕΕ σε τέτοιες προσπάθειες κανένας εργαζόμενος να μην ξεγελαστεί. Αποτελεί πεδίο εγκλωβισμού ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων που η ανεργία τσακίζει κοκάλα. Είναι μοχλός πίεσης προς τα κάτω των αποδοχών, των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών, χτυπάει συνολικά την εργατική τάξη. Είναι επιπλέον δώρο στην εργοδοσία, αποτελεί ένα από τα όπλα τους για την επέκταση της μερικής, ελαστικής, ωρομίσθιας απασχόλησης» καταλήγει το ΠΑΜΕ.