Σάλο προκάλεσε στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αποκάλυψη του Guardian για την κακοποίηση των μεταναστών από τις αρχές της Τυνησίας, οι οποίες χρηματοδοτούνται από τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο αντιμεταναστευτικής συμφωνίας με την Τύνιδα.

Ads

«Οι καταγγελίες για βιασμούς και ξυλοδαρμούς από τις δυνάμεις ασφαλείας (σσ: της Τυνησίας) που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ προκαλούν αλλαγή των μεταναστευτικών ρυθμίσεων» σχολιάζει η εφημερίδα και προσθέτει:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί εκ βάθρων τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιεί πληρωμές στην Τυνησία, αφού έρευνα του Guardian αποκάλυψε μυριάδες καταχρήσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης σεξουαλικής βίας κατά μεταναστών.

Οι αξιωματούχοι καταρτίζουν “συγκεκριμένους” όρους για να διασφαλίσουν ότι οι μελλοντικές ευρωπαϊκές πληρωμές προς την Τυνησία θα μπορούν να προχωρήσουν μόνο εάν δεν έχουν παραβιαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ads

Οι όροι θα επηρεάσουν πληρωμές ύψους δεκάδων εκατομμυρίων λιρών για τα επόμενα τρία χρόνια.

Πέρυσι, ο Guardian περιέγραψε λεπτομερώς τους ισχυρισμούς ότι η εθνική φρουρά της Τυνησίας είχε βιάσει εκατοντάδες μετανάστες, είχε ξυλοκοπήσει παιδιά και είχε συνεργαστεί με διακινητές ανθρώπων.».

Ουσιαστικά, η αναθεώρηση της ΕΕ για την χρηματοδότηση της Τυνησίας, συνιστά παραδοχή, ότι η  συμφωνία Τυνησίας- ΕΕ το 2023 έθεσε ως προτεραιότητα τη μείωση της μετανάστευσης προς την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μέχρι τώρα, αναφέρει η εφημερίδα, η ΕΕ απέρριπτε τις κατηγορίες για αδικήματα στις συναλλαγές της με την Τυνησία, υποστηρίζοντας ότι διαθέτει ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αξιωματούχοι, ωστόσο, επιβεβαιώνουν τώρα ότι προετοιμάζονται νέες ρυθμίσεις για τη σχέση της με το κράτος της Βόρειας Αφρικής κατά τα «επόμενα χρόνια».

Εκπρόσωπος της Επιτροπής περιέγραψε την επαναφορά ως «επαναδραστηριοποίηση» της σχέσης, προσθέτοντας ότι κατά τους επόμενους τρεις μήνες θα συσταθεί μια σειρά υποεπιτροπών για να διασφαλιστεί ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συναλλαγών της με τη χώρα από τώρα έως το 2027.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές αρχές βρίσκονται στο επίκεντρο των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες εταίρους», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Έμιλι Ο’Ράιλι, η διαμεσολαβητής της ΕΕ, της οποίας η πρόσφατη έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Επιτροπή δεν ήταν διαφανής όσον αφορά τις πληροφορίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που είχε στην κατοχή της για την Τυνησία, δήλωσε: «Υπήρξαν εξαιρετικά ανησυχητικές αναφορές σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τυνησία».

Η ίδια δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης έρευνας σχετικά με τους ισχυρισμούς για καταχρήσεις γύρω από τη συμφωνία της ΕΕ με την Τυνησία – η οποία περιελάμβανε περίπου 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των συνόρων της ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας – είχε ζητήσει επιτακτικά τη θέσπιση όρων για την ανάκτηση των κονδυλίων της ΕΕ σε περιπτώσεις παραβιάσεων της νομοθεσίας περί καταχρήσεων.

«Ζήτησα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καθορίσει σαφή κριτήρια για την αναστολή των κονδυλίων της ΕΕ λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε.

Το δημοσίευμα του Guardian του περασμένου Σεπτεμβρίου προκάλεσε εκκλήσεις της ΕΕ προς την Τύνιδα να διερευνήσει τους ισχυρισμούς, αν και έκτοτε δεν έχει δημοσιοποιηθεί τίποτα.

Οι αναφορές δείχνουν ότι η Τυνησία έχει γίνει ολοένα και πιο κατασταλτική από τότε που ο Σαΐντ εξασφάλισε δεύτερη θητεία τον περασμένο Οκτώβριο, προκαλώντας την καταστολή ακτιβιστών που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των μεταναστών, καθώς και μερίδας των μέσων ενημέρωσης.


Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιστεύουν ότι η αυστηρότερη στάση της ΕΕ έναντι του Σαγιέντ θα μπορούσε να επισπεύσει παρόμοια μέτρα έναντι άλλων χωρών στις οποίες έχει συνάψει συμφωνίες για τη μείωση της μετανάστευσης προς την Ευρώπη.