Έντονη ανησυχία προκαλεί η επίμονη εξαγγελία του νέου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για επιβολή δασμών στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Ads

Βασικό στόχο του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα φαίνεται να αποτελούν τόσο η Κίνα όσο και η ΕΕ, ενώ παράλληλα έχει ήδη ανακοινώσει επιβολή επιπλέον τελωνειακών δασμών 25% στα προϊόντα που εισάγονται στη χώρα από τους δυο γείτονές της, τον Καναδά και το Μεξικό, την 1η Φεβρουαρίου.

Από την άλλη, «κόκκινο χτυπάει» η αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, με την πίεση στις τιμές του πετρελαίου να αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανησυχίας που προκαλεί ο κυοφορούμενος «εμπορικός πόλεμος» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Δασμοί Τραμπ: Γιατί πρέπει να ανησυχούν τους Αμερικανούς καταναλωτές

Από τη μεριά του, μιλώντας στο tvxs ο Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και Διεθνών Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Περικλής Γκόγκας, εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο η νέα αυτή στρατηγική Τραμπ μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς ουσιαστικές συνέπειες και στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Ads

«Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ και όταν είχε εκλεγεί το 2016, παρ’ όλα αυτά δεν προχώρησε σε τόσο δραστικά μέτρα. Συγκρατήθηκε γιατί ίσως να αντιλήφθηκε πως θα ήταν λάθος και για τις ίδιες τις ΗΠΑ. Τώρα μιλάει πάλι για δασμούς 10% στα ευρωπαϊκά προϊόντα και 60% στα κινέζικα» αναφέρει αρχικά και συνεχίζει:

«Μπορεί να πληγούν οι χώρες στις οποίες θα επιβληθούν οι δασμοί -καθώς θα μειωθούν οι εξαγωγές τους στις ΗΠΑ-, όμως κάτι τέτοιο παράλληλα συνεπάγεται πως θα υπάρχουν και λιγότερα αλλά και ακριβότερα αγαθά για τους ίδιους τους Αμερικάνους. Ας μην ξεχνάμε πως ιδιαίτερα από την Κίνα οι εισαγωγές που κάνουν οι ΗΠΑ έχουν να κάνουν με ηλεκτρικά, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, μηχανήματα, έπιπλα, πλαστικά και πολλά ακόμη προϊόντα. Αντιλαμβάνεστε πως πρόκειται για πολύ σημαντικά προϊόντα, τα οποία εφόσον με την επιβολή δασμών αυξηθούν κατά 60% θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα για πολλούς Αμερικάνους. Κι αυτό γιατί όταν μια επιχείρηση στις ΗΠΑ υλικά από την Κίνα για τη δική της παραγωγή, το τελικό κόστος μεταφέρεται στον καταναλωτή. Με άλλα λόγια, επηρεάζεται και η εγχώρια παραγωγή στις ΗΠΑ».

Δασμοί Τραμπ: Η Γερμανία το κύριο θύμα στην ΕΕ

Αναφερόμενος στις ενδεχόμενες συνέπειες στις χώρες-μέλη της ΕΕ ο κ. Γκόγκας σημειώνει αρχικά πως «σε πρώτη ανάγνωση, για την Ελλάδα άμεσες επιπτώσεις δεν θα υπάρξουν, καθώς το εξωτερικό εμπόριό μας με τις ΗΠΑ βρίσκεται κινείται μεταξύ 3% και 4% του συνολικού μας εξωτερικού εμπορίου».

Συνεχίζοντας υπογραμμίζει ότι «εκείνες που θα αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες συνέπειες είναι χώρες όπως η Γερμανία, που αποτελεί και τον κύριο εταίρο των ΗΠΑ στην Ευρώπη, η οποία θα δει να μειώνονται οι εξαγωγές της. Ας μην ξεχνάμε πως η Γερμανία ήδη αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια με την ενέργεια και βρίσκεται σε μια γενικότερη υφεσιακή κατάσταση. Υπολογίζεται πως τυχόν επιβολή τέτοιων δασμών θα πλήξουν 0,5% του γερμανικού ΑΕΠ για τα επόμενα δύο χρόνια».

«Αντίστοιχες επιπτώσεις θα υπάρξουν και για άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Μιλάμε όμως περισσότερο για τη Γερμανία, γιατί όχι μόνο έχει το μεγαλύτερο όγκο εμπορίου με τις ΗΠΑ αλλά έχει και αυτή την ιδιαιτερότητα, ότι βρίσκεται σε ήδη υφεσιακή κατάσταση με συνέπεια να κινδυνεύει να πληγεί περισσότερο. Η Γαλλία για παράδειγμα βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, οπότε θα υποστεί λιγότερες και μικρότερες επιπτώσεις από τη νέα κατάσταση» επισημαίνει ο κ. Γκόγκας.

Δασμοί Τραμπ: Τα αντίμετρα της Κίνας και οι επιπτώσεις στους Αμερικανούς αγρότες

Σε ότι αφορά δε την αντίδραση του Πεκίνου στην νέα οικονομική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, ο ίδιος διευκρινίζει: «Είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρχουν αντίμετρα εκ μέρους της Κίνας. Δεν μπορεί να είναι μονομερείς αυτές οι κινήσεις εκ μέρους του Τραμπ. Σίγουρα η Κίνα θα αντιδράσει επιβάλλοντας και από τη δική της την πλευρά δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα. Θα πρέπει να επισημάνω σε αυτό το σημείο πως οι κύριες εισαγωγές της Κίνας από τις ΗΠΑ αφορούν αγροτικά προϊόντα. Είναι οξύμωρο κατά συνέπεια το γεγονός πως εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο από αυτή την πολιτική του Τραμπ είναι οι Αμερικανοί αγρότες, οι οποίοι τον στήριξαν σε μεγαλύτερο βαθμό για την επανεκλογή του στην προεδρία».

«Επομένως είναι σχεδόν βέβαιο πως μια τέτοια ενδεχόμενη στρατηγική εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ θα εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για τον ίδιο και τις ΗΠΑ. Ο λόγος άλλωστε που υπάρχει το διεθνές εμπόριο, ο λόγος που δεν υπάρχουν δασμοί και δεν απαγορεύονται οι εξαγωγές, είναι πως οι χώρες μπορεί να εισάγουν προϊόντα από κάποιες άλλες που έχουν την δυνατότητα να τα παράγουν με πιο ανταγωνιστικό τρόπο. Αν κλείναμε δηλαδή τα σύνορα μας στην Ελλάδα, θα βλέπαμε να τριπλασιάζονται οι τιμές πολλών αγαθών» τονίζει ο κ. Γκόγκας και καταλήγει:

Κατά συνέπεια το διεθνές εμπόριο διεξάγεται προς όφελος όλων των χωρών, ακόμη κι εκείνων που έχουν ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο.