To «κουμπί πανικού» είναι μία από τις νέες τεχνολογίες που προωθεί το υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής με στόχο, όπως το ίδιο δηλώνει, να εξοπλιστούν με χρήσιμα εργαλεία οι «ακτιβιστές που αγωνίζονται για την ελευθερία και τη δημοκρατία ενάντια στις καταπιεστικές κυβερνήσεις» των χώρων που εκτείνονται από τη Μέση Ανατολή προς την Κίνα.

Ads

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters «σύντομα, όταν η αστυνομία θα κατάσχει τα κινητά τηλέφωνα των ακτιβιστών που υπερασπίζονται την δημοκρατία, θα υπάρχει η δυνατότητα για τους δεύτερους να πατάνε το κουμπί πανικού», μιας ειδικής εφαρμογής που, αφενός, θα σβήνει τις κλήσεις και το τηλεφωνικό κατάλογο που είναι αποθηκευμένος στη συσκευή, αφετέρου, θα εκπέμπει σήμα κινδύνου σε άλλους ακτιβιστές.

«Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο παρακολούθησης αυτών των εφαρμογών καθώς υπάρχουν πολλοί συνεργάτες μας που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με αυταρχικές κυβερνήσεις», δήλωσε ο Michael Posner, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εργασία.

Το διαδίκτυο, ένας παγκόσμιος ιστός ενημέρωσης, είναι σίγουρο πως μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση οποιονδήποτε πολιτικών και κατευθύνσεων επιδιώκει μία χώρα, με έναν αθόρυβο και έμμεσο τρόπο που μοιάζει περισσότερο επικίνδυνος και αποτελεσματικός από οποιονδήποτε άλλο. Είναι σαν μία διπλωματική σκακιέρα πάνω στην οποία παίζονται πολλά παιχνίδια. Εκεί στοχεύει και η Αμερική που στο όνομα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας προσπαθεί να ανοίξει μία δίοδο επικοινωνίας με τα αποκομμένα τεχνολογικά καθεστώτα της Ανατολής.

Ads

Οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει από το 2008 περίπου 50 εκατ δολάρια στη προώθηση νέων τεχνολογιών για τους «ακτιβιστές», όπως υποστηρίζουν, επικεντρώνοντας την προσοχή στην προστασία των προσωπικών επαφών και δεδομένων από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Πρώτη φορά που η Αμερική άρχισε να επεμβαίνει στις τεχνολογίες του διαδικτύου ήταν το 2009 όταν ζήτησε από το Twitter να καθυστερήσει μια προγραμματισμένη αναβάθμιση της εφαρμογής της, καθώς κάτι τέτοιο θα έκοβε την επικοινωνία με τους Ιρανούς ακτιβιστές, που ετοίμαζαν εκείνη την περίοδο μαζικές διαδηλώσεις για στις αμφισβητούμενες εκλογές.

Από τότε το υπουργείο Εξωτερικών έχει θέσει αυτή τη πολιτική της συνεχούς παρακολούθησης και διάδοσης των νέων τεχνολογιών ενημέρωσης ως το βασικό προσανατολισμό της στρατηγικής της. Με αυτό το τρόπο προσπαθεί να αντιμετωπίσει το κλίμα της έντονης λογοκρισίας και υπονόμευσης της ελεύθερης πληροφόρησης που επικρατεί στη Κίνα αλλά και σε άλλες χώρες.