Ο Τραμπ ανέθεσε στον απόστρατο υποστράτηγο Keith Kellogg τη «δουλειά» να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε εκατό ημέρες, από ένα 24ωρο που υποσχόταν προεκλογικά, αλλά σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει, ειδικά οι Ρώσοι, όπως σχολιάζει το σχετικό δημοσίευμα της
The Wall Street Journal.

Ads

Αντίθετα, λένε ότι ο ρόλος του Kellogg ως ειδικού απεσταλμένου στην Ουκρανία, ο οποίος έρχεται εν μέσω ενός καταιγισμού τέτοιων διορισμών, είναι ένα εναρκτήριο παιχνίδι στις ειρηνευτικές συνομιλίες που ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να ελέγξει ο ίδιος. Αλλά η σύναψη συμφωνιών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι πολύ πιο δύσκολη από ό,τι υποσχέθηκε ο Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία, όταν είπε ότι θα τερμάτιζε τη σύγκρουση πριν αναλάβει τα καθήκοντά του.

Αυτό δεν συνέβη και την ημέρα της ορκωμοσίας του Τραμπ, ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν βιάζεται να διευθετήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο στόχος των όποιων επικείμενων συνομιλιών «δεν θα πρέπει να είναι μια σύντομη εκεχειρία, ούτε κάποιου είδους ανάπαυλα για την ανασύνταξη δυνάμεων και τον επανεξοπλισμό με σκοπό την επακόλουθη συνέχιση της σύγκρουσης, αλλά μια μακροπρόθεσμη ειρήνη βασισμένη στον σεβασμό των νόμιμων συμφερόντων όλων των ανθρώπων, όλων των λαών που ζουν στην περιοχή», δήλωσε ο Πούτιν σε βίντεο που κυκλοφόρησε από το Κρεμλίνο αυτή την εβδομάδα.

Ο Τραμπ απάντησε επικρίνοντας την εισβολή της Ρωσίας, λέγοντας ότι ο Πούτιν «καταστρέφει τη Ρωσία με το να μην κάνει συμφωνία». Ερωτηθείς από δημοσιογράφο την Τρίτη εάν θα επέβαλε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία εάν ο Πούτιν αρνιόταν να διαπραγματευτεί, ο Τραμπ είπε ότι «ακούγεται πιθανό».

Ads

Διαβάστε: Αρχηγός ουκρανικού στρατού / «Όσο κι αν αμύνεσαι, θα υποχωρείς»

Ο «μυστήριος» και «σιωπηλός» Κέλογκ

Ως απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, ο Kellogg θα τον συμβουλεύει στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είναι σαφές ότι ο Τραμπ ζητάει πολλές συμβουλές.

Ο Τζον Μπόλτον, ο οποίος συγκρούστηκε με τον Τραμπ όταν διετέλεσε σύμβουλός του στον Λευκό Οίκο για θέματα εθνικής ασφάλειας το 2018 και το 2019, δήλωσε ότι άκουσε κάποτε τον Τραμπ να λέει ότι του αρέσει ο Κέλογκ επειδή «δεν προσφέρει ποτέ τη γνώμη του εκτός αν του τη ζητήσω».

Ο Κέλογκ περιέγραψε τον εαυτό του ως ακλόνητο υποστηρικτή του Τραμπ το 2015, όταν είπε ότι έγινε αρεστός στον Τραμπ, προσφερόμενος εθελοντικά ως άμισθος σύμβουλος. Υπηρέτησε για τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο του Τραμπ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, όπου οι συνάδελφοί του λένε ότι ήταν ένα μόνιμο στοιχείο στο Οβάλ Γραφείο, ακούγοντας συχνά τις συζητήσεις, αλλά σπάνια συμμετέχοντας σε αυτές.

Όπως ορισμένοι από τους άλλους ειδικούς απεσταλμένους του Τραμπ, φαίνεται ότι ορίστηκε παρά την έλλειψη σχετικής εμπειρογνωμοσύνης. Η προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία του Κέλογκ θα μπορούσε να είναι σημαντική για τον πρόεδρο καθώς ζυγίζει τις συνέπειες της επέκτασης ή της παρακράτησης της βοήθειας προς την Ουκρανία, λένε πρώην συνάδελφοί του.

Όμως δεν έχει υπηρετήσει ποτέ ως διπλωμάτης, και αν η εμπειρία του στον Λευκό Οίκο αποτελεί ένδειξη, δεν θα συμμετάσχει σε πραγματικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, λένε πρώην συνάδελφοί του.

Ο Κέλογκ, παρασημοφορημένος βετεράνος της εποχής του Βιετνάμ, ο οποίος έφτασε να γίνει υποστράτηγος, υποστηρίζει τελευταία δημοσίως την άποψη ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει στο πεδίο της μάχης έναντι της Ρωσίας με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Έχει επαινέσει την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να δώσει πιο ισχυρά όπλα στην Ουκρανία, λέγοντας ότι δίνει στον Τραμπ μοχλό πίεσης στις επερχόμενες συνομιλίες, και πρότεινε ότι περισσότερος οπλισμός στην Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ρόπαλο για να πείσει τη Μόσχα να διαπραγματευτεί.

«Κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου»

Η Ρωσία, στο μεταξύ, δεν έχει εκφράσει κανένα ενδιαφέρον για την εμπλοκή του Κέλογκ. Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η χημεία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ υπό την προεδρία του Τραμπ, αλλά έχει επίσης συμπεράνει ότι ο Τραμπ μπορεί να πέσει στα «μάγια» του φοβερού βαθύ κράτους της Αμερικής, το οποίο εξελέγη με την υπόσχεση να ξεριζώσει.

Τόσο ο Τραμπ όσο και το Κρεμλίνο έχουν αρνηθεί να μιλήσουν προσωπικά εδώ και μήνες, αλλά έχουν υποσχεθεί να το κάνουν σύντομα.

Ο Μπόλτον φοβάται ότι ο Τραμπ στις επερχόμενες συνομιλίες θα μπορούσε να αναγκάσει το Κίεβο σε καταστροφικές παραχωρήσεις προς τη Μόσχα «επειδή νομίζω ότι ο Πούτιν ξέρει πώς να παίζει με τον Τραμπ» και ο Κέλογκ είναι απίθανο να χρησιμεύσει ως έλεγχος κατά της επιρροής του Πούτιν. «Θα κάνει απλώς ό,τι του λέει ο Τραμπ να κάνει», δήλωσε ο Μπόλτον για τον Κέλογκ. «Μπορεί να διαμαρτυρηθεί για λίγο, αλλά ο Τραμπ δεν επέλεξε τον Κέλογκ για την ανεξάρτητη κρίση του».

Πρώην συνεργάτες του Κέλογκ λένε ότι διορίστηκε ως απεσταλμένος για την Ουκρανία με αφορμή ένα προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο που συνέγραψε πέρυσι και το οποίο ήταν βαθιά επικριτικό για την κυβέρνηση Μπάιντεν, κατηγορώντας την ότι επιβράδυνε τη στρατιωτική βοήθεια και ταυτόχρονα προκαλούσε τη Μόσχα με το να τραβήξει το Κίεβο προς την ένταξη στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Το σχέδιο, που δημοσιεύθηκε από το φιλο-Τραμπικό think tank, America First Policy Institute, ζητούσε κατάπαυση του πυρός και διευθέτηση με διαπραγματεύσεις, χρησιμοποιώντας καρότα και μαστίγια για να πείσει τους Ρώσους και τους Ουκρανούς να διαπραγματευτούν.

Σε μια παραχώρηση προς τη Ρωσία, το σχέδιο συμβούλευε το ΝΑΤΟ να αναβάλει την αποδοχή της Ουκρανίας στη συμμαχία του και να προσφέρει στη Ρωσία κάποια ελάφρυνση των κυρώσεων σε αντάλλαγμα για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας. Το σχέδιο απείλησε επίσης με διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, εάν η κυβέρνηση εκεί δεν συνέχιζε τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Στη Μόσχα, αξιωματούχοι του Κρεμλίνου χλεύασαν τον παραπάνω «οδικό χάρτη», με την φιλική προς το Κρεμλίνο εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» να τον αποκαλεί  Pravda αποκάλεσε το σχέδιο έναν συνδυασμό «τζίντζερμπρεντ και μαστιγίων», κανένα από τα οποία δεν φοβίζει ούτε δελεάζει ιδιαίτερα τη ρωσική πλευρά.

Η εφημερίδα επιτέθηκε επίσης κατά του Κέλογκ, αποκαλώντας τον κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου του αμερικανικού στρατιωτικού βιομηχανικού συμπλέγματος.

«Είναι σάρκα και αίμα του Πενταγώνου. Σάρκα και αίμα Ρεπουμπλικάνων. Και λατρεύει το χρήμα», σχολίασε η εφημερίδα τον περασμένο μήνα.

Ρώσοι σχολιαστές θεωρούν ότι η πίστη του Κέλογκ στην Ουκρανία και η εχθρότητα προς τη Ρωσία μπορεί να είναι ακόμη και οικογενειακή. Η κόρη του, Meaghan Mobbs, είναι συνταξιούχος στρατιωτικός καριέρας και πρόεδρος μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία από έναν κόμβο logistics στη Ρουμανία.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS της Ρωσίας σημείωσε ότι η ΜΚΟ, το Ίδρυμα Weatherman, έχει επαναπατρίσει νεκρούς Αμερικανούς εθελοντές που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, και κάποτε οργάνωσε μια επίσκεψη του Κέλογκ στην Ουκρανία «μετά την οποία κάλεσε τη Γερουσία να στείλει άμεση θανατηφόρα βοήθεια στο Κίεβο.

«Αυτό σημαίνει ότι σαφώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη αμεροληψίας», συμπέρανε το TASS.