Με τις υποβαθμισμένες κατηγορίες της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία για τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου, ο οποίος συνελήφθη αναίτια και βίαια από αστυνομικούς στις 13 Ιουνίου του 2020, έξω από τα δικαστήρια του Βόλου και πέθανε έναν μήνα μετά, δικάζονται σήμερα οι τρείς αστυνομικοί, παρά το ότι, πρόσφατα, η εισαγγελέας Πρωτοδικών, πρότεινε την αναβάθμιση των κατηγοριών σε βασανιστήρια και την εμπλοκή ακόμη τριών αστνομικών.

Ads

Έξω από τα δικαστήρια του Βόλου συγκεντρώθηκαν πολίτες που φωνάζουν συνθήματα κατά της αστυνομίας, του Αχιλλέα Μπέου και της ΑΓΕΤ.

Η οικογένεια του Βαίλη υπέβαλε αίτημα αναβολής, καθώς ο αριθμός των κατηγορούμενων αστυνομικών αυξήθηκε από τρεις σε έξι και οι κατηγορίες άλλαξαν από πλημμελήματα σε κακουργήματα.

Ωστόσο, το δικαστήριο μετά από ολιγόλεπτη διακοπή, αποφάσισε να μην κάνει δεκτό το αίτημα της αναβολής.

Ads

Οι τρεις αστυνομικοί, καθώς και άλλοι τρεις, εφόσον το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών κάνει δεκτή την εισήγηση της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Βόλου, θα δικαστούν στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας.

Παρά την εξέλιξη αυτή ο εισαγγελέας έδρας δεν έκανε δεκτή την συνάφεια των υποθέσεων.

Όπως είχε ενημερώσει τότε ο Γιάννης Μάγγος, πατέρας του Βασίλη, η εισαγγελική πρόταση περιλαμβάνει τέσσερις αστυνομικούς της ΟΠΚΕ και δύο της Ασφάλειας Βόλου, οι οποίοι, όπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση που επικαλείται ο πατέρας στην ανάρτησή του, «κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους: α) υπέβαλαν σε βασανιστήρια τον Βασίλειο Μάγγο με σκοπό να τον τιμωρήσουν, (η παραπάνω κατηγορία είναι κακουργηματικού χαρακτήρα), β) προέβησαν στην τέλεση της αξιόποινης πράξης της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία. Ενεργώντας με πρόθεση, από κοινού και κατόπιν συναπόφασής τους, προκάλεσαν σωματική κάκωση και βλάβη της υγείας του, γ) τον κατέστησαν αβοήθητο, μολονότι είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να αποτρέψουν το αποτέλεσμα αυτό, δ) ενεργώντας με πρόθεση, από κοινού και κατόπιν συναπόφασης, τον κατακράτησαν χωρίς τη θέλησή του και του στέρησαν την ελευθερία της κίνησής του».

Η κατάθεση του Γιάννη Μάγγου

Όπως αναφέρει το gegonota.news, ο Γιάννης Μάγγος κατέθεσε στο δικαστήριο με λεπτομέρειες πώς βρήκε το παιδί του διαλυμένο από το ξύλο, μετά την επίθεση που δέχτηκε από αστυνομικούς έξω από τα δικαστήρια του Βόλου.

Η έδρα δεν επέτρεπε στον Γιάννη Μάγγο να αναφερθεί στο πώς ξεκίνησαν όλα, δηλαδή από το συλλαλητήριο κατά της ΑΓΕΤ, τις συλλήψεις νεαρών για συγκρούσεις με την αστυνομία και το Αυτόφωρο στο οποίο θέλησε να παραβρεθεί ο Βασίλης, αλλά διαπληκτίστηκε έξω από τα δικαστήρια με αστυνομικούς που τον χτύπησαν άγρια.

«Όταν έγινε το σκηνικό ήμουν στο χωριό μου στην Ελάτια Λάρισας. Είχα την μάνα μου βαριά άρρωστη και τα σαββατοκύριακα ήμουν εκεί. Το απόγευμα με πήρε η σύζυγος μου που επέστρεφε με λεωφορείο από Αθήνα και είχε μάθει από νωρίτερα το σκηνικό αλλά δεν ήθελε να με ανησυχήσει.

Όταν διασταύρωσε το περιστατικό με πήρε, τακτοποίησα την μητέρα μου και έφυγα για Βόλο. Μπήκα σπίτι, είδα ένα αποτροπιαστικό θέαμα

Το παιδί μου διπλωμένο στα δύο, το πρόσωπο αλλοιωμένο, σπασμένο από τους πόνους, δεν είχε χρώμα στο πρόσωπο του, δεν μπορούσε να σταθεί πουθενά και ένιωθε τους πόνους κυρίως στη κοιλιά και στον θώρακα. Έδινε την εντύπωση ανθρώπου τρομοκρατημένου και πανικοβλημένου.

Σοκαρίστηκα ο ίδιος με αυτό που είδα. Αισθάνθηκα ντροπή γι’ αυτην την εικόνα που τον οδήγησαν αστυνομικοί του υπόγειου προστασίας του Πολίτη.

Με πολύ δυσκολία μου έλεγε, “με χτύπησαν οι αστυνομικοί, με βασάνισαν οι μπάτσοι. Μπροστά στα δικαστήρια, μέσα στο αυτοκίνητο και μέσα στην ασφάλεια”.

Παρόλο που δεν χρειάζεται κανείς να γνωρίζει πρώτες βοήθειες, κατάλαβα από την εικόνα που αντίκρισα ότι αν μη τι άλλο, το παιδί μου είχε σπασμένα πλευρά

Κάλεσα το ασθενοφόρο στις 20:19μμ όπως λέει το βιβλίο κίνησης και 20.34 μμ ήταν σπίτι. Πήραν το παιδί και το πήγαν νοσοκομείο, κατέβηκα μαζί τους, μπήκα μέσα. Στις 20:48 μμ τον παρέδωσαν στα Επείγοντα και όχι στις 20:04 μμ που γράφει στην δικογραφία.

Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις, αποδείχθηκε ότι είχε βαριές κακώσεις. Αυτό απέδειξε και η κατάθεση της γιατρού κ. Δημοπούλου που του έδωσε τις πρώτες βοήθειες και κατέθεσε για την κατάσταση που βρήκε το παιδί. Προκύπτει και από τον κ. Γαλεντερη τον ιατροδικαστή που εξέτασε το παιδί.

Μου είπε το παιδί μου ότι άρχισαν να το χτυπάνε με γκλομπ και κλωτσιές αλύπητα. “Με ξάπλωσαν κάτω, τους έλεγα πονάω δεν μπορώ να αναπνεύσω”, μου είπε.

“Τον χτυπούσαν ο Μ. και ο Σ. με γκλομπ από την ΟΠΚΕ και του έδινε κλωτσιές ο Μ».

Ο δικηγόρος των αστυνομικών κ. Σκαλίμης θέλησε να δώσει την εικόνα ότι ο Βασίλης Μάγγος έξω από τα δικαστήρια το μεσημέρι του ξυλοδαρμού του κινήθηκε προς τους αστυνομικούς.


Σκαλίμης: Οτι είδατε και ότι καταθέτετε είναι από διηγήσεις του γιου σας;

Μάγγος: Ναι. Τις κατήγγειλε δημόσια. Εχει αναγνωριστεί η ορθότητα της καταγγελίας του στο Εφετείο Λάρισας

Σκαλιμης: Πρώτη φορά καταθεσατε στην ΕΔΕ. Γιατί δεν καταθέσατε νωρίτερα κάτι, κάπου;

Μαρία Μπέτα δικηγόρος Μάγγου: μην απαντάτε κ. Μάρτυρα

Σκαλιμης: Μπορείτε να επαναλάβετε τον τόπο που έλαβε τρόπο το περιστατικό;

Μάγγος: Το έχω σε φωτογραφίες

Σκαλιμης: Κινήθηκε προς του συγκεντρωμένους;

Μάγγος: Δεν ξέρω ακριβώς αν κινήθηκε προς τους αστυνομικούς, προς τους συγκεντρωμένους, δεν ξέρω προς τα πού κινήθηκε.

Σκαλιμης: Με ποιον τρόπο διαμαρτυρήθηκε

Μάγγος: Φώναξε “τι κάνετε ρε” στους αστυνομικούς ο γιος μου. Κατέθεσαν οι αστυνομικοί ότι φορούσε μπουφάν και υπήρχε υποψία ότι κάτι έκρυβε. Δεν τον έλεγξαν ποτέ όμως.

Σκαλιμης: Η γιατρός Δημοπούλου παρατήρησε ότι στις κατώτερες θωρακικες πλευρές είχε εκδορές. Δεν είχε θηλαστικά τραύματα ή μώλωπες. Ήθελε να πάει νοσοκομείο;

Μάγγος: Δεν ήθελε να πάει στο νοσοκομείο, ήταν τρομοκρατημένος. Όταν τον βρήκαν έξω από την ασφάλεια τέσσερις μάρτυρες του είπαν να τον πάνε στο νοσοκομείο και είπε “όχι από το ένα φρενοκομείο στο άλλο”. Το μόνο που ζητούσε ήταν λίγο νερό μέσα στην ασφάλεια, δεν ήθελε τίποτα άλλο.

Σκαλιμης: Ο γιος σας έχει ξανά απασχολήσει τις αρχές;

Μάγγος: Βεβαίως, ήταν εξαρτημένος χρήσης ουσιών. Τότε, Απρίλιο Μάιο 2020, εγώ με το παιδί μου πεζοπορούσαμε, έκανε μια τεράστια προσπάθεια απεξάρτησης, βγαίναμε και περπατούσαμε μαζί. Ο τρόπος με τον οποίο σκοτώθηκε το παιδί μου ήταν ηρωίνη. Ο ψυχικός και σωματικός βιασμός του παιδιού ήταν τα αίτια του θανάτου του.