Το TikTok ανακοίνωσε την Παρασκευή (17/1) ότι θα αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία του για τους 170 εκατομμύρια Αμερικανούς χρήστες του την Κυριακή (19/1), μετά την καθοριστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Ads

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου επικύρωσε νόμο που είχε ψηφίσει το Κονγκρέσο το 2023 ουσιαστικά καθιστά παράνομη τη λειτουργία της εφαρμογής στην αμερικανική επικράτεια, εκτός εάν πωληθεί σε μη κινεζικό ιδιοκτήτη.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, που δημοσιεύθηκε στους New York Times, «δυστυχώς το TikTok θα αναγκαστεί να σβήσει στις 19 Ιανουαρίου», εκτός εάν υπάρξει άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης Μπάιντεν που θα διασφαλίζει ότι εταιρείες όπως η Apple και η Google δεν θα υποστούν κυρώσεις για τη συνέχιση της διάθεσης της εφαρμογής.

Οι νομικές επιπτώσεις της απόφασης είναι εξαιρετικά σοβαρές, με τις εταιρείες που θα συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες στο TikTok να αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους 5.000 δολαρίων για κάθε χρήστη που αποκτά πρόσβαση στην εφαρμογή μετά την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης.

Ads

Το μέγεθος αυτών των προστίμων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστρονομικά ποσά, δεδομένης της τεράστιας βάσης χρηστών της πλατφόρμας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, που βρίσκεται στις τελευταίες ημέρες της θητείας της, έχει επιδείξει μια σχετικά διστακτική στάση ως προς την άμεση εφαρμογή των κυρώσεων.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, υπογράμμισε ότι η ευθύνη για την εφαρμογή του νόμου θα μεταβιβαστεί στην επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα τη Δευτέρα (20/1).

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, παρά την προηγούμενη υποστήριξή του προς το TikTok, έχει δηλώσει ότι χρειάζεται χρόνο για να επανεξετάσει την κατάσταση, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ανάγκη σεβασμού της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου βασίστηκε σε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια, με την πλειοψηφία να τονίζει «την κλίμακα και την ευαισθησία του TikTok στον έλεγχο ξένων αντιπάλων, σε συνδυασμό με τις τεράστιες εκτάσεις ευαίσθητων δεδομένων που συλλέγει η πλατφόρμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το TikTok αντιμετωπίζει τέτοιου είδους απαγόρευση. Το 2020, η Ινδία, με 200 εκατομμύρια χρήστες, απαγόρευσε επίσης την εφαρμογή επικαλούμενη παρόμοιους λόγους εθνικής ασφάλειας.