Την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ads

Στην κριτική του, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως η επιλογή Μητσοτάκη είναι σαφώς μονοκομματική, ενώ χαρακτήρισε την «συμπεριφορά» του πρωθυπουργού ως «αυτοκρατορική».

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη

«Χθες ο πρωθυπουργός παραβίασε μια πολιτική παράδοση 10ετιών. Μια πολιτική παράδοση που ήθελε να υπάρχει συναίνεση στον ύψιστο θεσμό του ΠτΔ. Αξιοποίησε τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 που τη στηρίξαμε όλοι μας όχι για να έχουμε κομματικές επιλογές, αλλά για να αποφεύγουμε παιχνίδια με τον θεσμό αυτόν που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αστάθεια και να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές.»

Μάλιστα, ο ίδιος είχε πει τότε ότι το πνεύμα του συντάγματος παραμένει και θα πρέπει να εργαζόμαστε για τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις που αφορούν το πρόσωπο του ΠτΔ. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται αναξιόπιστος.

Ads

Για σας οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους. Η συναίνεση μετατρέπεται σε μονοκομματική επιλογή. Το άπλετο φως σε μια σειρά σκανδάλων, απόλυτο σκοτάδι. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι ακρίβεια παντού.

Πριν από λίγο ακούσαμε ότι δεν είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των Σπαρτιατών αλλά ήταν ευπρόσδεκτες στον προϋπολογισμό. Μα καλά ποιον κοροϊδεύετε; Η επιλογή του κ. Τασούλα είναι μια μονοκομματική επιλογή.

Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος, η άλλη όχι είναι η αυτοκρατορική συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη που περιφρονεί τους θεσμούς και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Σήμερα εμείς προσπαθήσαμε από τη δική μας μεριά, έχοντας θεσμική στάση. Άκουσα από στελέχη σας να λένε κομματική επιλογή η συναίνεση αφορούσε το κυβερνητικό κόμμα. Η παράδοση δεν είναι η αντιπολίτευση να προτείνει πρόσωπο από την κυβέρνηση, άλλα η κυβέρνηση από τον χώρο της αντιπολίτευσης ή με ευρύτερους συμβολισμούς.

Εμείς τιμώντας το σύνταγμα και το πνεύμα του, προτείναμε τον κ. Γιαννίτση ο οποίος συμβολίζει την Ελλάδα της προόδου της συνέπειας και της προνοητικότητας. Που αν έκανε ο,τι έπρεπε να κάνει στο σωστό χρόνο να μην χρειαζόταν να ζήσει τη μνημονιακη καταστροφή. Την Ελλάδα που πορεύεται ενωμένη, χωρίς διχασμούς, λαϊκισμούς και ευχολόγια. Μια υποψηφιότητα με Ισχυρό ιστορικό και θεσμικό συμβολισμό.

Σημαντικός συμβολισμός όμως και της Λούκας Κατσέλη. Σημαντικός ο συμβολισμός όμως και του νόμου ΠΑΣΟΚ που προστάτευσε την πρώτη κατοικία. Ένα νόμο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο δεν το ψήφισε αλλά μετά τον κατήργησε. Για να θυμόμαστε ποιος, που, πότε, πως και γιατί. Ισχυροί οι συμβολισμοί αλλά να μην παίζουμε με την πρόσφατη ιστορία. Έχουμε μνήμη.»