Το Ισραήλ καθυστερεί να εγκρίνει τη συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγής ομήρων με την Χαμάς, κατηγορώντας την Παλαιστινιακή οργάνωση ότι αθετεί «τις λεπτομέρειες».

Ads

Εν τω μεταξύ, η προγραμματισμένη για το πρωί της Πέμπτης (16/1) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ για την ψήφιση της συμφωνίας αναβλήθηκε.

Το γραφείο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η ξαφνική διαφωνία προέκυψε από τις ταυτότητες των Παλαιστινίων κρατουμένων ασφαλείας που θα απελευθερωθούν, ενώ η Χαμάς αρνείται την υπαναχώρηση που της προσάπτεται, ότι δηλαδή δημιούργησε «κρίση» στην οριστικοποίηση της συμφωνίας.

«Η Χαμάς υπαναχωρεί από τις συμφωνίες και δημιουργεί μια κρίση της τελευταίας στιγμής που εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας», ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τόσο στα αγγλικά όσο και στα εβραϊκά. «Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο δεν θα συνέλθει έως ότου οι διαμεσολαβητές ενημερώσουν το Ισραήλ ότι η Χαμάς έχει αποδεχθεί όλα τα στοιχεία της συμφωνίας».

Ads

Σύμφωνα με όλα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων αλλά και ισραηλινά μέσα ενηέρωσης, το Ισραήλ εξακολουθούσε να απέχει το απόγευμα της Πέμπτης από το να δηλώσει επίσημα ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων που ανακοινώθηκε μια μέρα νωρίτερα από τους διαμεσολαβητές είχε όντως επιτευχθεί με τη Χαμάς, επιμένοντας ότι οι λεπτομέρειες απομένουν να οριστικοποιηθούν, και πως η Χαμάς ρίχνει «σφήνες» της τελευταίας στιγμής στις διαπραγματεύσεις.

Μετά τη δήλωση της ισραηλινής κυβέρνησης, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Ιζάτ ελ Ρισέκ, δήλωσε ότι η οργάνωση είναι προσηλωμένη στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε από τους διαμεσολαβητές την Τετάρτη.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ισραήλ που στάλθηκε στη Ντόχα το βράδυ του Σαββάτου, βρισκόταν ακόμη στην πρωτεύουσα του Κατάρ το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει τις συνομιλίες.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Κατάρ – που μεσολάβησαν για τη συμφωνία – διακήρυξαν το βράδυ της Τετάρτης ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τον τερματισμό του 15μηνου πολέμου στη Γάζα, αλλά ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέφυγε – από την πρώτη στιγμή – να σχολιάσει δημοσίως, λέγοντας ότι θα το κάνει μόνο όταν οριστικοποιηθούν οι όροι.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το πρωθυπουργικό γραφείο διευκρίνισε ότι η διαφωνία αφορούσε την απελευθέρωση παλαιστίνιων κρατουμένων ασφαλείας, περιγράφοντας «μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς να αποσυρθεί από μια ρήτρα της συμφωνίας που παρέχει στο Ισραήλ δικαίωμα βέτο για την απελευθέρωση μαζικών δολοφόνων που αποτελούν σύμβολα της τρομοκρατίας». Είπε ότι η Χαμάς «απαιτούσε να υπαγορεύσει την ταυτότητα αυτών των δολοφόνων», σε αντίθεση με τους συμφωνηθέντες όρους.

Ένα αντίγραφο της συμφωνίας που διέρρευσε , η αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε αργότερα στους Times of Israel, ανέφερε ότι οι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν «με βάση τους καταλόγους που συμφωνήθηκαν από τις δύο πλευρές».

Άλλες αναφορές στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης προσέφεραν μια άλλη εξήγηση, πως η καθυστέρηση στη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου οφειλόταν σε προσπάθειες να κερδηθεί η υποστήριξη του ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ, ο οποίος έχει απειλήσει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση μαζί με τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν Γκβίρ, εάν τερματιστεί ο πόλεμος.