Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Με την στρατιωτική επιχείρησης της Δύσης κατά του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη, υπό τον τίτλο «Αυγή της Οδύσσειας» ασχολείται σε πλήθος άρθρων του ο διεθνής Τύπος, με άλλα μέσα να επαινούν και άλλα να καταδικάζουν την ανάληψη δράσης από τη Δύση.
Ads
Η βρετανική εφημερίδα Independent γράφει ότι η Δύση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στην αντιμετώπιση της προπαγάνδας του Μουαμάρ Καντάφι που απαντά στις επιδρομές των Γάλλων και των Βρετανών, διοχετεύοντας αμέσως πληροφορίες για θανάτους αμάχων. Τέτοιου είδους πληροφορίες – καίτοι ακόμα ανεπιβεβαίωτες – θα μπορούσαν να αποδειχθούν στον αραβικό κόσμο, «λόγω της ιστορίας των παρεμβάσεων της Δύσης εκεί», πολύ πιο «τοξικές» από ότι στην περίπτωση του Κοσόβου. Η εφημερίδα εκφράζει ανησυχία και για τα σχόλια του Αραβικού Συνδέσμου, για τα οποία επισημαίνει ότι κατάφεραν «σοβαρό πλήγμα» και ότι υπονομεύουν τη νομιμότητα της επέμβασης.
Η επίσης βρετανική εφημερίδα Telegraph σε κύριο άρθρο της υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει πλέον γυρισμός» και εξαίρει τις «παθιασμένες διπλωματικές προσπάθειες» του Βρετανού πρωθυπουργού David Cameron χωρίς τις οποίες – όπως σημειώνει – δεν θα μπορούσε να έχει αναληφθεί δράση τόσο γρήγορα. Η εφημερίδα επιμένει στη στάση του Αραβικού Συνδέσμου, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι σαφές υπό ποιες συνθήκες θα συμφωνήσει με τους βομβαρδισμούς – ειδικά εάν αρχίσουν να προβάλλονται καθημερινά εικόνες από νεκρούς αμάχους. Το δημοσίευμα της Telegraph επισημαίνει τους κινδύνους για τη Βρετανία – «δεδομένου ότι οι προθέσεις του αμερικανού προέδρου δεν είναι σαφείς» όπως αναφέρει – και κλείνει με την παρατήρηση ότι παρά το γεγονός ότι τα γεγονότα πίεζαν προς την κατεύθυνση της ανάληψης στρατιωτικής δράσης, εντούτοις θα πρέπει ο Cameron να σκεφτεί πολύ καλά τις θυσίες με τις οποίες ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη η Βρετανία προκειμένου να απομακρύνει τον Καντάδι, αλλά και το τι θα γίνει μετά, στην μετά-Καντάφι εποχή.
Οι Financial Times σε κύριο άρθρο τους κάνουν λόγο για «εντυπωσιακή ταχύτητα» με την οποία αντέδρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και υπογραμμίζουν ότι οι επιθέσεις είναι δικαιολογημένες, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Καντάφι απέδειξε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να τηρήσει τη δέσμευσή του για κατάπαυση του πυρός, αλλά ότι ήταν απλώς ένα τέχνασμα για να κερδίσει χρόνο. «Οι σύμμαχοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για έναν μακροχρόνιο πόλεμο και θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι» υπογραμμίζει η βρετανική οικονομική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι έχουν ήδη αρχίζει να διαφαίνονται ρήγματα στον συνασπισμό, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του Amr Moussa «λάθος» και «ανεύθυνες». Κλείνει τονίζοντας ότι ο αραβικός κόσμος θα πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια για την ανατροπή του Καντάφι δίνοντας «την πλήρη στήριξή του υλική και ηθική».
Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica σε σχετικό της άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι διχασμένη σε αντίθεση με το σύνολο της αντιπολίτευσης που παραμένει ενωμένη στηρίζοντας το ρόλο που διαδραματίζει η Ιταλία σε συντονισμό με την πρόσφατη απόφαση του ΟΗΕ. Ο υπουργός Roberto Calderoli τάθηκε κατά μιας «νεο-αποικιακής παρέμβασης» και ζήτησε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στη Βουλή, διαχωρίζοντας τη θέση του από την κυβέρνηση. Η άποψη για υιοθέτηση περισσότερο προσεκτικής στάσης προτείνεται και από την συντηρητική Λέγκα του Βορρά η οποία έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις πιθανές απώλειες της χώρας που θα προκαλέσουν οι βομβαρδισμοί σε ενεργειακό επίπεδο (η εξάρτηση της Ιταλίας από τη Λιβύη ανέρχεται στο 14% για το φυσικό αέριο και στο 26% για το πετρέλαιο). Στον αντίποδα βρίσκεται τόσο ο υπουργός Άμυνας Ignazio La Russa όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Giorgio Napolitano που έκανε λόγο για «αποστολή με ειρηνευτικό σκοπό» η οποία πηγάζει από τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας. Ο ίδιος τόνισε πως η Ιταλία «δεν έχει εισέλθει σε πόλεμο» και συνέστησε την αποφυγή καταστροφολογιών.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας δεν είχε την πρόθεση άμεσης συμμετοχής της χώρας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά η Γαλλία «ξάφνιασε με τη στάση της και με το γεγονός ότι δεν υπήρξε διαβούλευση πριν τη λήψη απόφασης». Ως εκ τούτου, « θα ήταν αδύνατον να παραμείνει η Ιταλία εκτός μια παρέμβασης που εξελίσσεται σε απόσταση αναπνοής από τη χώρα». Μάλιστα o Silvio Berlusconi, μετά το πέρας της έκτακτης συνόδου κορυφής για τη Λιβύη, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Sarkozy προσπάθησε απεγνωσμένα να αναλάβει αποκλειστικά το συντονισμό των επιθέσεων, αλλά κανείς δεν συμφώνησε. Τουλάχιστον, αυτό δεν το κατάφερε».
Η γαλλόφωνη Le Temps υπογραμμίζει ότι «ο πόλεμος θα είναι αιματηρός και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα του. Φαίνεται όμως ότι η έκβαση του θα εξαρτηθεί από το αν ο Λίβυος ηγέτης θα εγκαταλείψει ή όχι την εξουσία και αν έτσι θα υπάρξει αλλαγή καθεστώτος. Επί του παρόντος πάντως κανείς στο συνασπισμό δεν έχει προσδιορίσει επακριβώς τον επιθυμητό σκοπό , οπότε η επιτυχία της αποστολής κινδυνεύει να τορπιλισθεί».
Η Tribune de Genève διαβλέπει πρόβλημα «αν οι σύμμαχοι χρειασθεί να προσφέρουν στους επαναστάτες βοήθεια στο έδαφος, γιατί τότε αυτή η βοήθεια θα εκληφθεί ως ένα είδος εισβολής ή σύγκρουσης για τα πετρέλαια. Τότε η αραβική άνοιξη υπέρ της δημοκρατίας και ελευθερίας , θα μετατραπεί σε ένα βαρύ χειμώνα».
Η γερμανόφωνη ελβετική Tages –Anzeiger αναφερόμενη στην εμπλοκή των ΗΠΑ γράφει ότι «η αμερικανική κυβέρνηση αναλαμβάνει μία τολμηρή αποστολή σε μία μουσουλμανική χώρα , πολύ γρήγορα μετά το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά τουλάχιστον αυτή την φορά ο πρόεδρος Ομπάμα μπορεί να επικαλεσθεί ένα καθαρό ψήφισμα του ΟΗΕ και ένα συνασπισμό που περιλαμβάνει και τον Αραβικό Σύνδεσμο. Πρέπει όμως να αναρωτηθεί κανείς πόσο μακριά θέλει να προχωρήσει ο Ομπάμα στην περίπτωση της Λιβύης. Θέλει να ανατρέψει τον Kαντάφι και να χρησιμοποιήσει το ρόπαλο κατά της Λιβύης , αλλά όχι κατά της Υεμένης και του Μπαχρέιν;»
Η κυριακάτικη Sonntag επέκρινε τη συμπεριφορά της Δύσης, «καθώς στο παρελθόν ερωτοτροπούσε με τον Καντάφι, παρότι ο ηγέτης της Λιβύης είχε διαπράξει τρομοκρατικές πράξεις. Τώρα δραστηριοποιούνται οι ίδιοι πολιτικοί που μέχρι πρόσφατα αγκάλιαζαν τον Καντάφι».
Αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Ελλάδα
Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ και ΡΙΑ-Νόβοστι, με τηλεγραφήματά τους από την Αθήνα αναφέρονται στην αντιπολεμική διαδήλωση που οργανώθηκε από το ΚΚΕ, την «τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, που τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη».
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα «οι Έλληνες κομμουνιστές δεν εξέφρασαν ανοιχτά την υποστήριξή τους στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, απλά καταδικάζουν την «ιμπεριαλιστική» στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι δεν στρέφεται εναντίον του καθεστώτος, αλλά εναντίον του λαού της χώρας. Το ΚΚΕ κατακρίνει, επίσης, τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία υποστήριξε την επιχείρηση στη Λιβύη, με τη διάθεση ναυτικών βάσεων, αεροδρομίων και τεχνικά μέσα».
Τηλεγράφημα του πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι, αναφέρεται και στην διαδήλωση που έγινε έξω από την αμερικανική ναυτική βάση στη Σούδα της Κρήτης, απ’ όπου, σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, σημειώθηκαν πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών των συμμάχων. «Σημειώνεται, ότι στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Σούδα, που οργανώθηκε από αριστερές πολιτικές δυνάμεις και από αντιπολεμικές κοινωνικές οργανώσεις, συμμετείχαν και ακτιβιστές από 11 χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >