«Το τραπεζικό λόμπι βάζει στο στόχαστρο τρεις Ευρωβουλευτές» είναι ο τίτλος άρθρου του Leigh Phillips στη διαδικτυακή πύλη Euobserver το οποίο αναφέρεται στην απόφαση της ηγεσίας του Ευρωκοινοβούλιου για διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί η αλήθεια αναφορικά με τις εξεταστούν οι κατηγορίες εναντίον τριών Ευρωβουλευτών για δωροδοκία.

Ads


Πρόκειται για
τον Αυστριακό πρώην Υπουργό Εσωτερικών E. Strasser, τον Ρουμάνο πρώην αναπληρωτή Πρωθυπουργό A. Severin και τον Σλοβένο πρώην υπουργό Εξωτερικών Z. Thaler.

Και οι τρεις κατηγορούνται ότι δέχτηκαν ποσά ύψους 100.000 ευρώ,
ενώ σε αντάλλαγμα δέχτηκαν να κάνουν ενέργειες για να γίνουν πιο «μετριοπαθείς» οι νομοθετικές προτάσεις που αφορούν την ρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα.

Άρθρο της εφημερίδας Sunday Times υποστηρίζει ότι δημοσιογράφοι της, προσποιούμενοι τους εκπροσώπους μεγάλων τραπεζικών λόμπι, επικοινώνησαν συνολικά με περίπου 60 Ευρωβουλευτές σε διάστημα οκτώ μηνών, προσπαθώντας να τους δελεάσουν με μεγάλα χρηματικά ποσά έναντι μιας πιο «ελαστικής συμπεριφοράς» κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για αυστηρότερες διατάξεις στη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, στον απόηχο της οικονομικής κρίσης.

Ο Thaler υποστήριξε ότι γνώριζε εξαρχής ότι πρόκειται για «στημένη» προσπάθεια δωροδοκίας και εξαπέλυσε επίθεση κατά της εφημερίδας, κατηγορώντας τη για «ευρωσκεπτικισμό». Όπως δηλώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε στην προσωπική του ιστοσελίδα «από τον Δεκέμβριο του 2010 γνώριζα ότι επρόκειτο για ανήθικη πρόταση, ότι ήταν μια προσπάθεια δυσφήμισης μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ads

Συνεχίζει προσθέτοντας ότι «οι Sunday Times είναι γνωστοί στο κοινό για την αντιευρωπαϊκή τους στάση». Ο Thaler υποστηρίζει ακόμα ότι δεν δέχτηκε τα χρήματα που του προσέφεραν και ότι δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση στο μέλλον.

Ο Thaler απέστειλε επιστολή
στην διαδικτυακή πύλη EURACTIV όπου υποστηρίζει ότι εξαρχής γνώριζε ότι δεν υπήρχε πραγματικά η «εταιρεία» η οποία επικοινώνησε μαζί του.

Επισημαίνει μάλιστα ότι καθώς είχε προηγηθεί απόπειρα της κυβέρνησης της «Μακεδονίας» να σπιλώσει τη φήμη του, ήταν πολύ σημαντικό για αυτόν να ανακαλύψει ποιος κρυβόταν πίσω από αυτές τις ενέργειες. Τονίζει ότι ουδέποτε δέχτηκε λεφτά, ούτε υπέγραψε το «συμβόλαιο συνεργασίας» που του προσέφεραν.