Η Ελλάδα θα έπρεπε να προσπαθήσει να παρεμποδίσει τη διεθνή εκστρατεία κατά της Λιβύης και όχι να συμμετάσχει σε αυτή, δήλωσε η ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real. «Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο» ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει πως «Η χώρα δεν πρέπει να πρέπει να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις».Η κυβέρνηση στο ζήτημα της Λιβύης τηρεί ισορροπημένη στάση που καλύπτει πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.

Ads


Η γενική γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας
επεσήμανε ότι η επίθεση δεν πραγματοποιείται μόνο για τα πετρέλαια της Λιβύης αλλά και επειδή η χώρα προσπάθησε να παίξει ηγετικό ρόλο στην Αφρική. «Η Ελλάδα, δυστυχώς, έχει προσφέρει πάρα πολλά σε άδικους πολέμους και επιθέσεις και βέβαια συνεχίζει αυτή τη δραστηριότητα, διότι δεν έχει διαρρήξει τη σχέση της με αυτή την πολιτική. Άλλωστε, θα μπορούσε να αξιοποιήσει και τις διάφορες διχογνωμίες στο ΝΑΤΟ, που υπάρχουν για διάφορους και όχι για φιλειρηνικούς λόγους και να παρεμποδίσει αυτή τη διαδικασία», επεσήμανε η Αλέκα Παπαρήγα.

Εκτίμησε ότι «η επίθεση δεν έχει καμία σχέση ούτε με ανθρωπισμό, ούτε με δημοκρατία» αλλά έχει να κάνει με τα πετρέλαια της Λιβύης. «Και δεν είναι μόνο τα πετρέλαια της Λιβύης», δήλωσε και πρόσθεσε: «Είναι ότι η Λιβύη πήγαινε να παίξει κι ένα ρόλο, ενδεχομένως ηγετικό, στην Αφρική. Η Λιβύη ενδεχομένως είναι ένα προγεφύρωμα για μεγαλύτερη διείσδυση στην Αφρική. Δεν πρόκειται για καμία ανθρωπιστική επέμβαση».

ΣΥΡΙΖΑ: Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο

Ads

«Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο» ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την κυβέρνηση να κλείσει τα ελληνικά λιμάνια και αεροδρόμια για τα πολεμικά πλοία και τα αεροπλάνα των επιτιθέμενων. «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη σύμφωνη γνώμη της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ έχει ήδη εμπλέξει την Ελλάδα σε έναν άδικο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μπορεί να επεκταθεί», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Θέτουν», συμπληρώνεται, «σε κίνδυνο και τη διεθνή ειρήνη, αλλά και την ασφάλεια του ελληνικού λαού». «Καμία συμφωνία, καμία διεθνής συνθήκη δεν υποχρεώνει την Ελλάδα να συμμετάσχει στον πόλεμο εναντίον της Λιβύης ούτε με άμεση εμπλοκή ελληνικών δυνάμεων στις επιθέσεις από αέρα και από θάλασσα ούτε με την παροχή διευκολύνσεων στους επιτιθέμενους», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση και τα κόμματα που την υποστηρίζουν γίνονται συνένοχοι σε έγκλημα εναντίον του λαού της Λιβύης και υπονομεύουν το μέλλον της χώρας μας».

«Είναι ολοφάνερο, και για τους πιο δύσπιστους, ότι οι βομβαρδισμοί δεν αποσκοπούν στην προστασία αμάχων, αλλά στρέφονται εναντίον αμάχων. Δεν έχουν σκοπό να εμποδίσουν το καθεστώς Καντάφι να πνίξει τη δημοκρατική εξέγερση στο αίμα, αποσκοπούν στον έλεγχο της Λιβύης και των δημοκρατικών εξεγέρσεων στις αραβικές χώρες», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΔΗΜΑΡ: Να μην εμπλακεί η Ελλάδα

«Η χώρα δεν πρέπει να πρέπει να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις», υπογραμμίζει η Δημοκρατική Αριστερά, σε ανακοίνωσή της για τις εξελίξεις στη Λιβύη. «Απαιτείται πραγματική κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση ειρηνικής λύσης για τη μετάβαση από το δικτατορικό καθεστώς Καντάφι σε δημοκρατική κατεύθυνση», σημειώνει το κόμμα.

Δρούτσας: Η Ελλάδα τηρεί ισορροπημένη στάση

Η κυβέρνηση στο ζήτημα της Λιβύης τηρεί ισορροπημένη στάση που καλύπτει πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας, επεσήμανε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό “Real Fm”, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ο οποίος τόνισε επίσης την ανάγκη να συνεχιστούν και οι διπλωματικές προσπάθειες για την αναζήτηση ειρηνικής λύσης, όπως εξ αρχής τόνισε ο Γ. Παπανδρέου κατά τη σύνοδο του Παρισιού υπό τον Σαρκοζί.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, παρά μόνο ανταποκρίνεται στα αιτήματα φίλων και συμμάχων για διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα. Τόνισε πως από την πρώτη στιγμή υπάρχει αγαστή συνεργασία των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, διαψεύδοντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπήρξαν και απόψεις για μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι όποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις δεν μπορεί να μην ανησυχεί, εκτιμώντας ότι η διεθνής κοινότητα δεν είχε άλλη επιλογή από το να στείλει ένα αποφασιστικό μήνυμα στον Καντάφι, ώστε να πάψει η βία στην περιοχή.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το συμφέρον της χώρας και κινείται σεβόμενη απόλυτα το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και παράλληλα σημείωσε ότι την Ελλάδα ενδιαφέρει και η επόμενη ημέρα, τονίζοντας, ότι η χώρα βρίσκεται στη διάθεση της διεθνούς κοινότητας, εάν χρειασθεί και της ζητηθεί, να παίξει έναν μεσολαβητικό ρόλο.

Είπε, τέλος, πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναλογιστεί τον τρόπο με τον οποίο θα χειρίζεται στο εξής ανάλογα θέματα, αξιολογώντας τις εξελίξεις και λαμβάνοντας κατά περίπτωση αποφάσεις, ενώ σε ότι αφορά τις ζώνες αποκλειστικής οικονομικής συνεργασίας, συμπλήρωσε πως τόσο η νυν, όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, έχουν ξεκινήσει τη συνεργασία για το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονες.

Από την κυβερνητική πλευρά και ο Γιώργος Πεταλωτής έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η χώρα δεν έχει εμπλακεί σε βομβαρδισμούς στη Λιβύη προσθέτοντας ότι οι έως τώρα παραχωρήσεις απορρέουν από υποχρεώσεις της χώρας μας.

Εν τω μεταξύ, εκτός αεροπορικής συμμετοχής στις επιχειρήσεις εναντίον του καθεστώτος Καντάφι έμεινε η Ελλάδα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει όλα τα πτητικά μέσα από τη λίστα των δυνάμεων που παραχωρήθηκαν στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα έβγαλε από τη λίστα των διατεθειμένων στο ΝΑΤΟ τα τέσσερα μαχητικά τύπου F-16 και τα δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα και στη θέση τους παραχώρησε προς χρήση το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις επιχειρήσεις, εφόσον υπάρξει απόφαση του ΝΑΤΟ, με τη βάση της Σούδας, συμπληρωματικά με το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, με μια φρεγάτα, ένα ιπτάμενο ραντάρ και ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης.