Παρά την θρυλούμενη «πρόοδο» των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στο Κατάρ, την Τρίτη, και την αισιοδοξία για συμφωνία εκατέρωθεν απελευθερώσεων ομήρων, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις στη Γάζα, βομβαρδίζοντας ένα σχολείο που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο και πολλά σπίτια σε όλη τη Λωρίδα και σκοτώνοντας τουλάχιστον 24 ανθρώπους από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Ads

Οι επιθέσεις έρχονται παρά το γεγονός ότι οι διαμεσολαβητές δήλωσαν ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι πιο κοντά από ποτέ, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να απευθύνουν κοινή έκκληση προς το Ισραήλ και τη Χαμάς να συνάψουν τη συμφωνία.

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ, ζητώντας μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, ενώ εκατοντάδες ακροδεξιοί σκληροπυρηνικοί διαδήλωσαν στην Ιερουσαλήμ, απαιτώντας τη συνέχιση του πολέμου.

Κοντά σε συμφωνία, αλλά ακόμη δεν κλείστηκε

Οι διαπραγματευτές ήταν κοντά στο να καθορίσουν τις τελικές λεπτομέρειες μιας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα την Τετάρτη μετά από μαραθώνιες συνομιλίες στο Κατάρ και οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Αιγύπτου υποσχέθηκαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για μια συμφωνία τις επόμενες ώρες.

Ads

Περισσότερες από οκτώ ώρες συνομιλιών στη Ντόχα είχαν τροφοδοτήσει την αισιοδοξία. Αξιωματούχοι των διαμεσολαβητών Κατάρ, Αιγύπτου και ΗΠΑ, καθώς και του Ισραήλ και της Χαμάς δήλωσαν ότι μια συμφωνία για εκεχειρία στον πολιορκημένο θύλακα και απελευθέρωση των ομήρων ήταν πιο κοντά από ποτέ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed Al-Ansari, δήλωσε νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου ότι και στις δύο πλευρές παρουσιάστηκε ένα κείμενο και οι συνομιλίες για τις τελευταίες λεπτομέρειες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όμως ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Reuters αργά την Τρίτη ότι η οργάνωση δεν είχε δώσει ακόμη την απάντησή της επειδή περίμενε ακόμη από το Ισραήλ να υποβάλει χάρτες που να δείχνουν πώς οι δυνάμεις του θα αποσυρθούν από τη Γάζα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η κυβέρνηση του οποίου συμμετέχει στις συνομιλίες μαζί με έναν απεσταλμένο του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι μια συμφωνία ήταν κοντά μετά τον πόλεμο που αποδεκάτισε τη Γάζα, σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και προκάλεσε συγκρούσεις στην περιοχή.

Ο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι μίλησαν για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων την Τρίτη.

«Και οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να παραμείνουν σε στενό συντονισμό άμεσα και μέσω των ομάδων τους τις επόμενες ώρες», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών.

Οι δύο πρόεδροι «υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη για την εφαρμογή μιας συμφωνίας».

Η Χαμάς δήλωσε ότι οι συνομιλίες έχουν φτάσει στα τελευταία βήματα και ελπίζει ότι αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει σε συμφωνία.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συνομιλίες έχουν φθάσει σε κρίσιμη φάση, αν και πρέπει να διευθετηθούν ορισμένες λεπτομέρειες: «Είμαστε κοντά, δεν είμαστε ακόμα εκεί».

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για τους ομήρους της Γάζας αυτή την εβδομάδα.

Επισκεπτόμενος τη Ρώμη, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ δήλωσε την Τρίτη ότι πιστεύει ότι η πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραήλ θα υποστηρίξει μια συμφωνία για τη Γάζα, αν τελικά συμφωνηθεί, παρά την έντονη αντίθεση των σκληροπυρηνικών εθνικιστικών κομμάτων του συνασπισμού.

Η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία είναι ξεχωριστή από τη Χαμάς και κρατά επίσης ομήρους στη Γάζα, δήλωσε ότι στέλνει μια ανώτερη αντιπροσωπεία που θα έφτανε στη Ντόχα την Τρίτη το βράδυ για να συμμετάσχει στις τελικές ρυθμίσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι ασχολούνται με την προετοιμασία για την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα στο πλαίσιο μιας πιθανής εκεχειρίας, αλλά η αβεβαιότητα γύρω από την πρόσβαση στα σύνορα και την ασφάλεια παραμένει εμπόδιο.


Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι στο πρώτο στάδιο της συμφωνίας θα απελευθερωθούν 33 όμηροι και ότι το Ισραήλ θα αποσύρει σταδιακά και μερικώς ορισμένες δυνάμεις.

Παλαιστινιακή πηγή δήλωσε ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους στην πρώτη φάση σε διάστημα 60 ημερών.