Ανοιχτή επιστολή, με την οποία ζητάει από τον πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει τις επιθέσεις που εξαπολύει ο Θόδωρος Πάγκαλος εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε στη δημοσιότητα ο Αλέξης Τσίπρας. Νωρίτερα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, με συνέντευξή του σε πρωινή εκπομπή του Mega, επέμεινε στις κατηγορίες κατά στελεχών του ΣΥΝ για τα γιαούρτια στα Καλύβια, κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα ότι προάγει την πολιτική “του μπάχαλου” και υποστήριξε ότι υποδεικνύει τη δολοφονία του.

Ads

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατήγγειλε “ψευδώς” ότι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ξυλοκόπησαν τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, άφησε “χυδαία υπονοούμενα” για συμμετοχή μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο φονικό εμπρησμό καταστήματος της Marfin στη Σταδίου, κατήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσχεδιάσει τις διαμαρτυρίες εναντίον του στο Παρίσι και ενέπλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ ” για διαμαρτυρίες των κατοίκων της Κερατέας εναντίον του”.

“Παρά τις διαψεύσεις και στα τέσσερα αυτά περιστατικά, ο κ. Πάγκαλος όχι μόνο δεν ζήτησε συγνώμη, αλλά επέμεινε να χυδαιολογεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, συγκρίνοντας τη δράση μας με αυτή των ναζί και καταλογίζοντάς μας σχεδιασμό ‘αντάρτικου πόλεων’ για τη κατάλυση της δημοκρατικής νομιμότητας“, επισημαίνει ο Αλ. Τσίπρας.

“Κατανοώ απολύτως ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, για να έχει τη πολυτέλεια η πολιτική ζωή, η κυβέρνηση και τα κόμματα, να ασχολούνται με τον χυδαίο και προβοκατόρικο ρόλο και λόγο του κ. Πάγκαλου”, γράφει. Χαρακτηρίζει “όνειδος για τη δημοκρατία” τη συμπεριφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και τονίζει οτί τη χρεώνεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από τη στιγμή που δεν την αποδοκιμάζει.

Ads

“Σας ενημερώνω ότι δεν σκοπεύουμε πλέον να ασχοληθούμε με τον κ. Πάγκαλο μεμονωμένα, αλλά όσο τον ανέχεστε να σας εκπροσωπεί, με τη κυβέρνησή και με εσάς προσωπικά. Οτιδήποτε συμβεί από εδώ και στο εξής, οποιαδήποτε συκοφαντική επίθεση ή προβοκάτσια στηθεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, θα θεωρήσουμε πως έχει την συμφωνία και την κάλυψή σας“, καταλήγει η επιστολή του προέδρου του Συνασπισμού.

Θ. Πάγκαλος: Ο Τσίπρας προάγει την πολιτική του μπάχαλου και υποδεικνύει τη δολοφονία μου

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, με συνέντευξή του σε πρωινή εκπομπή του Mega, επέμεινε στις κατηγορίες κατά στελεχών του ΣΥΝ για τα γιαούρτια στα Καλύβια, ενώ αναφέρθηκε και στην εκποίηση -αξιοποίηση κατά την κυβέρνηση- της δημόσιας περιουσίας που θα πρέπει να αποφέρει 50 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δημιουργήσει και προάγει την πολιτική του μπάχαλου, ενώ τον κατηγόρησε ότι «υποδεικνύει τη δολοφονία του». Ο Θ. Πάγκαλος πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταδικάσει ούτε μία φορά τις επιθέσεις κατά άλλων πολιτικών, τονίζοντας ότι δεν το κάνει γιατί «είναι οι ίδιοι που τα δημιουργούν αυτά».

Για το περιστατικό με τα γιαούρτια κατά του προσώπου του στα Καλύβια,
ο Θ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι αν και το αρνείται ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε αντισυγκέντρωση, ανθρώπων που τον στήριζαν. «Στην Κερατέα έχω και εγώ οπαδούς, ανθρώπους που πιστεύουν σε μένα», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν πάρει άσχημη τροπή, με συμπλοκές μεταξύ πολιτών. «Λαός είναι 100 άτομα από την Κερατέα και τα Καλύβια;», διερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υποστήριξε μάλιστα ότι ανάμεσα σε αυτούς είναι 20 περίπου Αλβανοί πολίτες που πληρώνονται από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Κερατέας για να συμμετάσχουν σε τέτοιου τύπου κινητοποιήσεις.

Ο Θ. Πάγκαλος επέμεινε και στις κατηγορίες κατά του πρώην δήμαρχου Κερατέας Σ. Ιατρού και καταφέρθηκε εναντίον του με βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην δημάρχου ότι βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη όταν σημειώθηκε το περιστατικό, τον χαρακτήρισε μεγάλο απατεώνα λέγοντας: «Εγώ δεν είπα ότι ήταν εκεί, είπα ότι τα οργανώνει και το επαναλαμβάνω».

Στο στόχαστρο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης βρέθηκαν και δημοσιογράφοι. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, στο οποίο εμφανίζονταν δηλώσεις ενός από αυτούς που πέταξαν γιαούρτι και οποίος υποστήριζε ότι ανήκε στον ΛΑΟΣ και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Θ. Πάγκαλος ανέφερε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά αγνώστου, προκειμένου η δικαιοσύνη να καλέσει τους δημοσιογράφους να καταθέσουν όσα γνωρίζουν. Όσον αφορά στο δημοσιογραφικό απόρρητο τόνισε ότι η δικαιοσύνη θα κρίνει αν είναι δημοσιογραφικό απόρρητο να ξέρεις ποιος έχει διαπράξει ενα αδίκημα και να τον καλύπτεις, ενώ σημείωσε: «Αν δεν το πούνε θα πάνε φυλακή οι δημοσιογράφοι».

Αναφορικά με την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας με στόχο την εξασφάλιση 50 δισ. ευρώ, ο Θ. Πάγκαλος σημείωσε: «Δεν πρόκειται να πουλήσουμε γη. Δεν είμαστε πωλητές οικοπέδων». Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε ορισμένες εκτάσεις που είναι γόνιμες για τουριστική αξιοποίηση ανεκμετάλλευτες.

Για το σχέδιο καταργήσεων-συγχωνεύσεων σχολείων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, ο Θ. Πάγκαλος τόνισε ότι υποστηρίζει ολόψυχα την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου, προσθέτοντας όμως ότι από τεχνική προσέγγιση δεν είδε το πρόβλημα ολοκληρωμένα.

Ο Θ. Πάγκαλος σχολίασε την κατάσταση στη Λιβύη, την οποία όπως τόνισε επισκέφτηκε πριν 4 μήνες, «δύσκολη». Σημείωσε δε ότι η ιδέα πως ο Μουαμάρ Κανταφι δεν έχει κανένα λαϊκό στήριγμα είναι λανθασμένη και τόνισε ότι δεν πρέπει να συγκρίνεται με τον Χόσνι Μουμπάρακ. Αναφορικά με τη στρατιωτική επέμβαση της Δύσης, τόνισε ότι καταρρακώνει την ανεξαρτησία της Λιβύης αλλά στόχος είναι να καταστραφεί η δυνατότητα του Καντάφι να κάνει αεροπορικές επιδρομές κατά πολιτών, σημειώνοντας ότι λέει ναι στους βομβαρδισμούς. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για αντίποινα κατά της Ελλάδας ενώ χαρακτήρισε «παράξενη» τη στάση της Γαλλίας.

Συγκρατημένη… κάλυψη Πεταλωτή σε Πάγκαλο

«Δεν θα σχολιάσω αυτά που ανέφερε ο κ. Πάγκαλος. Προφανώς έχει τους λόγους του, έχει τις προτάσεις του, έχει τους ισχυρισμούς του» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για όσα είπε το πρωί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Αλλά δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι ο κ. Πάγκαλος γίνεται δέκτης μιας επανειλημμένης απαράδεκτης συμπεριφοράς. Αυτό δεν έχει καμία σχέση, ούτε με την άσκηση πολιτικής, αλλά ούτε και με την ειρηνική και λογική διαμαρτυρία των πολιτών. Άρα, όποιοι καταφέρονται με τον τρόπο που καταφέρονται και εναντίον του κ. Πάγκαλου, εμπίπτουν σε όλα αυτά που ανέφερα προηγουμένως» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλώντας επιπλέον τα κόμματα της αντιπολίτευσης«κυρίως με πράξεις και χωρίς υποβολιμαίες ενέργειες να καταδικάσουν αυτά τα φαινόμενα και να περιφρουρήσουν την ομαλότητα στον πολιτικό βίο και την παρουσία πολιτικών σε οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις κρίνουν ότι θα πρέπει να παρίστανται».

Νέα κόντρα Πάγκαλου – ΝΔ με «αιχμή του δόρατος» το όνομα της ΠΓΔΜ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχολίασε και τη δημοσίευση απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων του Wikileaks, στα οποία ο πρώην Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτ αναφέρεται και στον ίδιο. «Είναι η άποψη του Σπέκχαρτ», εκτίμησε ο Θ. Πάγκαλος και σχολίασε τα όσα αναφέρονταν για το Σκοπιανό και τον Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με τα έγγραφα οι ΗΠΑ θεωρούν ότι «ο Σαμαράς είναι υπεύθυνος για την ανάδειξη του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων σε τρίτο πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Ο Θ. Πάγκαλος συμφώνησε με την παραπάνω άποψη, προσθέτοντας ότι είναι υπέρ της χρήσης του όρου Μακεδονία για τα Σκόπια και ότι ο Κ. Μητσοτάκης είπε την αλήθεια τότε.

«Του είπα να τους βάλει να έχουν ένα προσδιορισμό, να λέγονται Μακεδονία των Σκοπίων ή Βόρεια Μακεδονία. Αυτό δεν συζητάμε τώρα μετά από 20 χρόνια ταραχή; Αυτό είχα προτείνει» σημείωσε ο κ. Πάγκαλος, παραπέμποντας σε συζήτηση που είχε με τον κ. Σαμαρά την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Υποστήριξε ακόμη ότι η θέση που υιοθέτησε τότε ο κ. Σαμαράς να μην έχει η ονομασία των Σκοπίων τη λέξη «Μακεδονία» ή καμία αναφορά στη «Μακεδονία», ήταν μια θέση που, όπως είπε, δεν πέρασε στην διεθνή κοινότητα. «Δεν είναι κάτι που με τιμά, αλλά δυο άνθρωποι μίλησαν ανοιχτά πάνω στο Σκοπιανό, ο Μητσοτάκης και εγώ» πρόσθεσε.

Αποπομπή Παγκάλου ζητά η ΝΔ

Εν τω μεταξύ, την απομάκρυνση του Θόδωρου Πάγκαλου από την κυβέρνηση ζητά η ΝΔ. Οι επίμαχες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Να πάρει άμεσα θέση σχετικά με τις επίμαχες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, κάλεσε τον Πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης.

«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, με σημερινές δηλώσεις του, περηφανεύεται ότι ήταν από τους πρώτους που συνιστούσαν να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να ‘λέγονται όπως θέλουν’, δηλαδή ‘Μακεδόνες’» σχολίασε, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης «όπλο στην προπαγάνδα των Σκοπίων». «Μετά από αυτό και ιδίως στην κρίσιμη αυτή στιγμή, μπορεί ο κ. Πάγκαλος να παραμένει ακόμη στη θέση του αντιπροέδρου;» διερωτάται ο κ. Μιχελάκης.

Πάντως, ο Γιάννης Μιχελάκης, αρνήθηκε να σχολιάσει τα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας για τον Αντώνη Σαμαρά, που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας από το WikiLeaks.“Κανένα σχόλιο” ήταν η μονάδική του απάντηση για το θέμα.