H Ελλάδα είναι ασφαλής από τυχόν αντίποινα του Καντάφι, διαβεβαιώνει σε συνέντευξή του ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η χώρα μας δεν μετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που είναι τώρα σε εξέλιξη από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία, αλλά θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ, παρέχοντας κυρίως υποδομές και όχι μαχητικά F-16, αν αποφασιστεί εμπλοκή του.

Ads

Σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο κ. Βενιζέλος εξηγεί ότι στόχος της επιχείρησης στη Λιβύη είναι «η προστασία του άµαχου πληθυσµού, η διευκόλυνση της ανάπτυξης των αναγκαίων ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και η διαµόρφωση µιας κατάστασης που θα επιτρέψει στον ίδιο τον λιβυκό λαό να λάβει µε δηµοκρατικές διαδικασίες τις κρίσιµες ιστορικές αποφάσεις για το µέλλον της χώρας του. Γιατί το ίδιο το ψήφισµα του Συµβουλίου Ασφαλείας επιµένει στην ανάγκη να γίνει σεβαστή η ακεραιότητα, η εθνική ενότητα και η εθνική κυριαρχία της Λιβύης».

Ο υπουργός Άμυνας ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν μετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται τώρα εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα γίνεται αποδέκτης αιτηµάτων που υποβάλλουν φίλες και σύµµαχες χώρες για διευκολύνσεις από τη βάση της Σούδας ή από ελληνικά αεροδρόµια, π.χ. στον Άραξο έτυχε να βρίσκονται για συνεκπαίδευση βελγικά αεροσκάφη. Η Ελλάδα παρέχει τις διευκολύνσεις αυτές, οι οποίες είναι υποστηρικτικού χαρακτήρα, γιατί έχει τέτοια υποχρέωση κατά το ∆ιεθνές ∆ίκαιο, µετά την απόφαση 1973 που εξέδωσε το Συµβούλιο Ασφαλείας».

Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τυχόν αντίποινα του Καντάφι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ούτε η αντιαεροπορική άµυνα ούτε τα άλλα οπλικά συστήµατα ούτε τα αεροσκάφη που διαθέτει το καθεστώς στη Λιβύη µπορούν να πλήξουν την ελληνική επικράτεια και συγκεκριµένα την Κρήτη. Οι αποστάσεις είναι τέτοιες που παρέχουν πλήρη ασφάλεια. Η δε φρεγάτα µας που βρίσκεται την περιοχή είναι εξοπλισµένη µε πλήρη συστήµατα αυτοάµυνας».

Ads

Ο Ευ. Βενιζέλος προσθέτει ότι «το ΝΑΤΟ έχει μείνει ένα βήμα πίσω και γιατί είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ θέλουν η πρωτοβουλία των κινήσεων να αναληφθεί από ευρωπαϊκές δυνάμεις και γιατί υπήρξαν ευρωπαϊκές δυνάμεις που ήθελαν εμφανώς να αναλάβουν την πρωτοβουλία αυτή». Ο υπουργός Άμυνας καταλήγει σημειώνοντας πως υπάρχει πάντα περιθώριο για διπλωματικές πρωτοβουλίες στη Λιβύη και τονίζει ότι η ίδια η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στοχεύει σε μία διπλωματική διαμεσολάβηση και σε μία πολιτική λύση.