Ακτιβίστριες του Just Stop Oil (JSO) έγραψαν με σπρέι «1,5 is Dead» το πρωί της Δευτέρας (13/1) στον τάφο του Κάρολου Δαρβίνου, μετά την επιβεβαίωση ότι πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά που ξεπέρασε το σημαντικό όριο 1,5 βαθμών Κελισίου μέσης θερμοκρασίας της γης για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ads

Συγκεκριμένα, δύο γυναίκες χρησιμοποίησαν μπογιά από κιμωλία γράφοντας στον τάφο του Κάρολου Δαρβίνου στο Αβαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, περίπου στις 9.30 το πρωί της όπως έγραψε η ομάδα διαμαρτυρίας για το κλίμα “Just Stop Oil” και μεταφέρει ο Guardian.

Η Άλισον Λι, 66 ετών, συνταξιούχος βοηθός εκπαιδευτικού από το Ντέρμπι, και η Ντι Μπλάι, 77χρονη πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του συμβουλίου του Ρέντινγκ, από το Ροντ στο Σόμερσετ, συμμετείχαν στην ενέργεια, πρόσθεσε η JSO.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία επιβεβαίωσε ότι δύο γυναίκες συνελήφθησαν ως ύποπτες για πρόκληση εγκληματικών ζημιών «με κάτι που πιστεύεται ότι είναι μπογιά σε σκόνη στο Αββαείο του Ουέστμινστερ».

Ads

Η Λι δήλωσε: «Προσπαθούμε να πείσουμε την κυβέρνηση να δράσει για την κλιματική αλλαγή. Δεν κάνουν αρκετά».

Η Μπλάι δήλωσε ότι προχώρησαν σε αυτή την διαμαρτυρία επειδή «δεν υπάρχει καμία ελπίδα για τον κόσμο. Το κάναμε στον τάφο του Δαρβίνου, διότι θα στριφογυρνούσε στον τάφο του λόγω της έκτης μαζικής εξαφάνισης που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή».

Επίσης η Λι πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι θα το ενέκρινε επειδή ήταν καλός επιστήμονας και θα ακολουθούσε την επιστήμη και θα ήταν το ίδιο αναστατωμένος -όπως εμείς- με την κυβέρνηση που την αγνοεί».

 


Τι λέει το Αβαείο του Ουεστμίνιστερ

Εκπρόσωπος του Αβαείου του Ουeστμίνιστερ επιβεβαίωσε ότι πορτοκαλί κιμωλία ψεκάστηκε από ακτιβιστές του κλίματος στην ταφόπλακα του Δαρβίνου.

Πρόσθεσε: «Οι συντηρητές του αβαείου λαμβάνουν άμεσα μέτρα για να καθαρίσουν το μνημείο και δεν αναμένουν ότι θα υπάρξει μόνιμη ζημιά.

«Η αστυνομία κλήθηκε στο σημείο και αντιμετώπισε το περιστατικό. Το Αβαείο παραμένει ανοιχτό για επισκέψεις και λατρεία» ανέφερε κλείνοντας την ανακοίνωση.

Ξεπεράστηκε το όριο του 1,5°C για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ επιβεβαίωσε την Παρασκευή (10/1) ότι το 2024 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως και το πρώτο ημερολογιακό έτος κατά το οποίο η μέση θερμοκρασία ξεπέρασε τον 1,5 βαθμό Κελισίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η συνέχιση των προσπαθειών για την αποτροπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη περισσότερο από 1,5C σε σχέση με τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες είναι μία από τις βασικές δεσμεύσεις της παγκόσμιας συνθήκης του Παρισιού, στην οποία συμφώνησαν οι χώρες το 2015, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι επικίνδυνες επιπτώσεις της κλιματικής κατάρρευσης.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο ήταν ο κύριος παράγοντας που οδήγησε σε θερμοκρασίες ρεκόρ, ενώ και άλλοι παράγοντες, όπως το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο του Ειρηνικού Ωκεανού, το οποίο αυξάνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, είχαν επίσης επίδραση.