Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέδωσε την Παρασκευή (10/1) σαρωτικές παρατάσεις της προστασίας από την απέλαση για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από το Σουδάν, την Ουκρανία και τη Βενεζουέλα, σε μια κίνηση που καθιστά σχεδόν αδύνατο για τον επερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αφαιρέσει άμεσα την προστασία όταν αναλάβει τα καθήκοντά του, ανέφερε η εφημερίδα New York Times.
Η παράταση του καθεστώτος προσωρινής προστασίας, όπως ονομάζεται το πρόγραμμα, επιτρέπει στους μετανάστες να παραμείνουν στη χώρα με άδειες εργασίας και ασπίδα προστασίας από την απέλαση για άλλους 18 μήνες από τη λήξη της τρέχουσας προστασίας τους την άνοιξη. Στα τέλη του περασμένου έτους, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνέστησε την παράταση της προστασίας σε μια σειρά επιστολών.
Εδώ και δεκαετίες, Δημοκρατικές και Ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις έχουν ορίσει την προστασία για τους πολίτες χωρών που βρίσκονται σε αναταραχή και θεωρείται ότι δεν είναι ασφαλές να επιστρέψουν σε αυτές. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επέκτεινε το ποιος θα μπορούσε να λάβει το καθεστώς, καθώς ξέσπασε πόλεμος στην Ουκρανία και η αστάθεια κατέλαβε χώρες όπως η Βενεζουέλα και η Αϊτή.
«Αυτοί οι ορισμοί έχουν τις ρίζες τους σε προσεκτική εξέταση και διυπηρεσιακή συνεργασία για να διασφαλιστεί ότι όσοι έχουν πληγεί από περιβαλλοντικές καταστροφές και αστάθεια λαμβάνουν την προστασία που χρειάζονται, ενώ συνεχίζουν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στις κοινότητές μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας.
Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να τερματίσει το πρόγραμμα, τουλάχιστον για ορισμένες χώρες. Οι συνήγοροι των μεταναστών είχαν παροτρύνει την κυβέρνηση Μπάιντεν να το παρατείνει για πολλές από αυτές τις χώρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του.
Κατά την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ τερμάτισε το καθεστώς για περίπου 400.000 άτομα από το Ελ Σαλβαδόρ και άλλες χώρες, υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες εκεί είχαν αλλάξει και ότι η προστασία δεν ήταν πλέον δικαιολογημένη. Η κίνηση αυτή αμφισβητήθηκε στο δικαστήριο και δεν τέθηκε σε ισχύ, αλλά αναμένεται να προσπαθήσει ξανά κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, στο πλαίσιο της υπόσχεσής του να προβεί σε μαζικές απελάσεις.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες από χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής είχαν καθεστώς προσωρινής προστασίας από το 2024.
Η κίνηση αυτή καθιστά νομικά δύσκολο για τον Τραμπ να ανακαλέσει την προστασία για τους πολίτες των τεσσάρων χωρών, τουλάχιστον μέχρι να λήξει κάποια στιγμή το 2026.
«Επειδή ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει παρατείνει την προστασία για τους υπηκόους όλων αυτών των χωρών, ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα μπορέσει να απελάσει τα άτομα αυτά σύντομα», δήλωσε ο Στιβ Γιέιλ Λορ, μελετητής μετανάστευσης στη Νομική Σχολή του Κορνέλ.
«Ο Τραμπ δεν μπορεί να αγνοήσει αυτό που το Κογκρέσο έγραψε ως νόμο το 1990», όπως είπε.
Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες μπορούν τώρα να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους
Περίπου 600.000 κάτοικοι της Βενεζουέλας που έχουν σήμερα την προστασία θα μπορούν να την ανανεώσουν και να παραμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τον Οκτώβριο του 2026, ενώ περίπου 232.000 μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ θα μπορούν να το κάνουν. Περισσότεροι από 100.000 Ουκρανοί θα μπορούν επίσης να παραμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τον Οκτώβριο του 2026. Περίπου 1.900 άτομα από το Σουδάν θα μπορέσουν επίσης να ανανεώσουν το καθεστώς τους.
Το πρόγραμμα υπογράφηκε ως νόμος από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους για να διασφαλίσει ότι οι ξένοι πολίτες που βρίσκονται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να παραμείνουν στη χώρα εάν δεν είναι ασφαλές να επιστρέψουν στη χώρα τους λόγω φυσικής καταστροφής, ένοπλης σύγκρουσης ή άλλης αναταραχής.
Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Τζέι Ντι Βανς, ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος, χαρακτήρισε το πρόγραμμα παράνομο όταν επέκρινε τους Αϊτινούς που είχαν εγκατασταθεί στην πολιτεία του Οχάιο και επωφελήθηκαν από αυτό. Η Αϊτή βιώνει πολιτικές αναταραχές και βία από συμμορίες και περίπου 200.000 πολίτες της προστατεύονται από την απομάκρυνση στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας μέχρι τις αρχές του 2026.
«Θα σταματήσουμε να χορηγούμε μαζικά το καθεστώς προσωρινής προστασίας», δήλωσε ο Βανς τον Οκτώβριο.
Μετανάστες από διάφορες χώρες, όπως το Ελ Σαλβαδόρ, η Ονδούρα και η Νικαράγουα, είναι επιλέξιμοι για την προστασία για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Άλλες χώρες, όπως η Αιθιοπία, ο Λίβανος και η Συρία προστέθηκαν πιο πρόσφατα.
Εάν το καθεστώς καταργηθεί, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες θα γίνονταν αμέσως παράνομοι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτός εάν αναχωρούσαν αμέσως. Πολλοί από αυτούς έχουν παιδιά που έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ, επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας σε τομείς που βασίζονται στην εργασία των μεταναστών, όπως οι κατασκευές, η φιλοξενία και η υγειονομική περίθαλψη.
Σε πόλεις όπως το Ντένβερ, το προσωρινό καθεστώς επέτρεψε σε χιλιάδες Βενεζουελάνους, οι οποίοι έφτασαν τα τελευταία δύο χρόνια από τα νότια σύνορα με λεωφορεία που διέθεσε ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, να εργαστούν νόμιμα εκεί και να ενσωματωθούν στην οικονομία.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >