Διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία της Βρετανίας και της Λετονίας θα στείλει 30.000 νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη (9/1) ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.

Ads

Η ομάδα αυτή, που σχηματίστηκε στις αρχές του 2024, σύναψε μια σύμβαση ύψους 45 εκατομμυρίων λιρών (54 εκατ. ευρώ) για την αγορά αυτών των drones. Ο υπουργός Τζον Χίλι έκανε την ανακοίνωση από την αμερικανική βάση του Ραμστάιν, στη Γερμανία, όπου συνεδριάζει την Πέμπτη (9/1) η Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία, παρουσία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Το θάρρος του ουκρανικού λαού εξακολουθεί να εμπνέει τον κόσμο και αυτή η σύνοδος των 50 και πλέον χωρών στέλνει ένα σαφές μήνυμα στον Πούτιν», είπε ο υπουργός.

Ουκρανία: Νέες εισφορές ύψους 190 εκατομμυρίων λιρών

Η Βρετανία ανακοίνωσε επίσης ότι έξι χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Δανία, έκαναν νέες εισφορές στο Διεθνές Ταμείο για την Ουκρανία (IFU), συνολικού ύψους 190 εκατομμυρίων λιρών (227 εκατ. ευρώ).

Ads

Το Ταμείο αυτό διαθέτει πλέον αποθέματα 1,55 δισεκ. ευρώ, τα οποία προορίζονται να καλύψουν τις εξοπλιστικές ανάγκες του Κιέβου.

Ο συνασπισμός για τα drones, που θα οργανώσει την παραγωγή αυτών των μη επανδρωμένων αεροσκάφων «σε μεγάλη κλίμακα και σε προσιτές τιμές», αποτελείται από τη Βρετανία, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Λετονία και τη Σουηδία.

Σύμφωνα με το Λονδίνο, τα drones θα είναι υπερσύγχρονα και θα μπορούν να παρακάμπτουν τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα «για να στοχεύουν εχθρικές θέσεις και τεθωρακισμένα άρματα».

Η κυβέρνηση των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ έχει δεσμευτεί να χορηγεί 3 δισεκ. λίρες (3,6 δισεκ. ευρώ) σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία σε ετήσια βάση, μέχρι το 2030-31.