Το «ύστατο χαίρε» στο πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, είπαν νωρίτερα στην Μητρόπολη Αθηνών η οικογένειά του, οι φίλοι του και άνθρωποι από τον πολιτικό, διπλωματικό και πανεπιστημιακό χώρο.
Τιμές στον εκλιπόντα απέδωσαν αγήματα από τα τρία σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επικήδειο εκφώνησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρώην υπουργός, Τάσος Γιαννίτσης, και οι πανεπιστημιακοί, Γιάννης Βούλγαρης και Κώστας Τσουκαλάς.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Έβαλε ψηλά τον πήχη και υπηρέτησε το όραμα μιας ισχυρής Ελλάδας»
«Άφησε το αποτύπωμά του στη Μεταπολίτευση. Με κύρια αναφορά τον εκσυγχρονισμό, εισήγαγε μια νέα κουλτούρα. Τη συστηματική εργασία, μακριά από λαϊκισμού με ύφος δημοκρατικό. Το εκσυγχρονισμός ήταν μια συνεχής μέχρι σήμερα πρόκληση. Έβαλε ψηλά τον πήχη και υπηρέτησε το όραμα μιας ισχυρής Ελλάδας. Έφερε σπουδαία έργα υποδομών και επενδύσεις. Ενισχύθηκε η θέση της χώρας και της Κύπρου» επεσήμανε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και πρόσθεσε:
«Η δημόσια παρουσία του τελούσε παράλληλα με τον ιδιωτικό του βίο. Λιτός και αυτάρκης, αφοσιωμένος στην οικογένεια του, πιστός στους φίλους και συνεργάτες. Οι μαρτυρίες τους δείχνουν πόσο θα λείψει. Το υπόδειγμά του θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τη χώρα».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Βάδιζε συχνά κόντρα στο ρεύμα»
Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε «Ο Κώστας Σημίτης ανήκει στην ιστορία και θα κρίνει τη διαδρομή του. Άφησε παρακαταθήκη την πίστη του στον ευρωπαϊκό δρόμο της χώρας, τον τρόπο διακυβέρνησής του με το περίφημο μπλοκάκι και του πολιτικού που έβρισκε πάντα χρόνο να διαβάζει και να ακούει μουσική και να έχει τον ρόλο του συζύγου και του πατέρα».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε παράλληλα: «Πολλοί αναλυτές θα ασχοληθούν με το έργο του. Πρόκειται για τη διαχρονική μοίρα και το τίμημα όποιου δρα στη δημόσια σφαίρα. Θα σταθώ σε μερικά σημεία. Βάδιζε συχνά κόντρα στο ρεύμα. «Δεν πρέπει να διστάζουμε να έχουμε το θάρρος της γνώμης όταν πρόκειται για πρόοδο», έλεγε. Δύσκολα μπορεί κάποιος να διαφωνήσει. Πολλά απ’ όσα έκανε αποτελούν πυξίδες για το σήμερα με στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Είχε δημοκρατική συνέπεια και αγωνίστηκε με πάθος για να ανανεωθεί το κόμμα του. Ας κρατήσουμε τα καλύτερα από τη διαδρομή του. Δεν μπήκε ποτέ στον πειρασμό να μεταλλαχθεί. Διατήρησε τη διακριτική απλότητα για να επενδύσει στη ζωή του και μετά την απόσυρσή του. Είναι παράσημο αυτό και το κατάκτησε χωρίς να το διεκδικήσει. Έδειξε ότι μπορεί ένας πολιτικός να παραμένει ενεργός μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Επέλεξε έναν επίλογο με νόημα».
Νίκος Ανδρουλάκης: «Αγαπημένε μας πρόεδρε ήσουν πάντα παρών»
«Έκανε πράξη το όραμα του για μια ισχυρή Ελλάδα. Ο πολιτικός κόσμος της χώρας γίνεται φτωχότερος. Αγαπημένε μου πρόεδρε θυμάμαι το βιβλιαράκι που μου έδωσες. Με έκανες κοινωνό της σκέψης σου ενάντια στη μοιρολατρία. Όποιος το διαβάσει θα καταλάβει ότι δεν έγινε μάχες τακτικής. Ήταν διαρκής η μάχη του απέναντι στο κατεστημένο. Έκανες πράξη την Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εξωστρέφειας. Γι’ αυτές τις αξίες αγωνίστηκες. Έδωσες προοδευτικό περιεχόμενο στο έργο σου. Υποστήριζες ότι καμία μεταρρύθμιση δεν είναι πολιτικά ουδέτερη, πίστευες ότι ο εκσυγχρονισμός χρειάζεται και πολιτικό αγώνα. Ο πολίτης πρέπει να είναι συμμέτοχος. Στην κρίση αποδείχθηκαν όλα αυτά. Είχες προειδοποιήσει για την κρίση από το 2008. Από το 1996 μέχρι το 2004 η Ελλάδα συνδέθηκε με επιτυχία. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είχε έρθει», σημείωσε από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης και συνέχισε:
«Ο πολιτικός που έλεγε λίγα, αλλά έκανε πολλά. Ένωσε τα χέρια του με τον λαό και τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Ήταν διορατικός ηγέτης. Ήταν συνδιαμορφωτής της ιστορίας όχι παρακολούθημά της. Ισότιμος συνομιλητής των μεγαλύτερων ηγετών του κόσμου. Για την Ευρώπη των λαών. Το 2004 άφησε την Ελλάδα πιο ισχυρή από ποτέ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες το απέδειξε αυτό. Η Ελλάδα δεν ήταν καταδικασμένη στην υστέρηση. Το πίστευε αυτό. Πώς θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τα μεγάλα σοβαρά έργα στις υποδομές. Έδωσε πνοή στα πανεπιστήμια της χώρας και εφάρμοσε μόνιμες παρεμβάσεις στην Υγεία, ίδρυσε το ΚΕΠ και πλήθος άλλων που βελτίωσε τη ζωή των πολιτών. Ο εκσυγχρονισμός είναι ολικός. Σημαίνει αναβάθμιση του κράτους δικαίου. Σημαίνει δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Αξιοποίηση των κονδυλίων για την ανάπτυξη. Αυτά είναι η πολιτική παρακαταθήκη του Κώστα Σημίτη.
Αγαπημένε μας πρόεδρε ήσουν πάντα παρών. Ανήκεις πλέον στο πάνθεον των μεγάλων ευρωπαίων ηγετών. Στην προσωπική σου ζωή ήσουν διακριτικός, ήσουν αντίδοτο στην αλαζονεία της εξουσίας. Ότι ένας διαφορετικός δρόμος απέναντι στη συντήρηση είναι εφικτός. Η Ελλάδα υποκλίνεται σε έναν από τους μεγαλύτερους ηγέτες της ιστορίας».
Τάσος Γιαννίτσης: «Η Ελλάδα στάθηκε τυχερή που βρέθηκε στο τιμόνι της χώρας»
Από την δική του μεριά, ο Τάσος Γιαννίτσης είπε για τον Κώστα Σημίτη:
«Άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού και την τροχιά της ιστορίας της χώρας. Δεν έκανε τίποτα που να φέρει την Ελλάδα προς τα πίσω. Ήξερε τι έπρεπε να κάνει. Ήταν μια σπάνια πολιτική προσωπικότητα. Είχε σταθερή προσήλωση στο ΠΑΣΟΚ και στη Δημοκρατία. Η Ελλάδα στάθηκε τυχερή που βρέθηκε στο τιμόνι της χώρας. Έμεινε σταθερός στους στόχους του. Από το 1996 δημιούργησε την αναγκαία στροφή στην κοινωνία. Οικοδόμησε βήμα βήμα τις επιτυχίες του στην εξωτερική πολιτική. Τον τιμάμε για όσα έκανε και δίνουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του. Πρόεδρε, Κωνσταντίνε, θα σε θυμάμαι στη μη επίσημες συναντήσεις μας. Η Ελλάδα πενθεί για την απώλειά σου».
Γιάννης Βούλγαρης: «Έφερε την Ελλάδα κοντά στον πυρήνα της Ευρώπης»
Επικήδειο εκφώνησε ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Γιάννης Βούλγαρης, αναφέροντας:
«Το 2004 η Ελλάδα παρέδωσε μια καλύτερη Ελλάδα. Έζησε στους δύσκολους καιρούς του 20ού αιώνα. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα. Ο Σημίτης δεν υποτάχθηκε ποτέ. Η ηγεσία του ήταν καθοριστική. Κατάφερε πολλά παρά τις εθνικές μιζέριες. Έφερε την Ελλάδα κοντά στον πυρήνα της Ευρώπης. Αυτό ήθελε ο κόσμος κι αυτός ανταποκρίθηκε με συνέπεια.
Λοιδορήθηκε από συντηρητικές φωνές. Με απεχθή τρόπο. Έκανε τη δουλειά όμως και μετά αποσύρθηκε. Δεν ήταν μόνο Έλληνας πολιτικός, ήταν και ευρωπαίος πολιτικός. Συνένωσε τον ευρωπαϊσμό και τον πατριωτισμό με εξαιρετικό τρόπο. Τον μνημονεύουν διεθνείς προσωπικότητες. Υπηρέτησε την πατρίδα χωρίς παραχωρήσεις. Η πολιτική ήταν γι’ αυτόν αποστολή. Με σταθερή προσήλωση στον στόχο, με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα. Ήταν διανοούμενος με αυθεντική αγάπη για τη γνώση.
Είχε έναν ηθικό κώδικα συμπεριφοράς. Είχε ευγένεια και σεβασμό. Αυτή η αξιοπρέπεια βρήκε στήριγμα από τη Δάφνη Σημίτη κι αυτά μετέδωσαν στις κόρες τους. Αποχαιρετούμε τον πρόεδρο. Ο Σημίτης συνομιλεί τώρα με την ιστορία».
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Αποχαιρετώ μια ολόκληρη εποχή»
Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς στον επικήδειο του για τον επιστήθιο φίλο του Κώστα Σημίτη.
«Σε μια εποχή που όλα στο τέλος καταλήγουν σε μια εικόνα ή ένα ολόγραμμα εσύ ήσουν αλλού» τόνισε και πρόσθεσε:
«Αποχαιρετώ μια ολόκληρη εποχή. Ένα θυμάμαι με ακρίβεια, πως όταν σε πρωτογνώρισα Κωνσταντίνε, επίτρεψέ μου να σε αποκαλώ Κώστα όπως σε γνώρισα, ο αδελφικός μου φίλος Νίκος Πουλαντζάς και συμμαθητής του Κώστα Σημίτη ήρθε και με βρήκε και μου είπε έλα θα παίξουμε ποδόσφαιρο και θα γνωρίσεις ένα εξαιρετικό παιδί. Και παίξαμε ποδόσφαιρο στην πλατεία Δεξαμενής και έτσι άρχισα να συναγελάζομαι με τον Κώστα Σημίτη».
«Αυτό ήταν μια αρχή που δεν οδηγούσε πουθενά. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η υπό δημιουργία παρέα θα διαλυόταν κατά έναν περίεργο τρόπο. Ο μεν Πουλαντζάς αυτοκτόνησε από το σπίτι μου, ο Σημίτης έγινε πρωθυπουργός κι εγώ βρίσκομαι μετά από 50-60 χρόνια να τον αποχαιρετήσω αλλά μαζί και μια ολόκληρη εποχή και έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια» είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε:
«Δεν είναι τυχαίο ότι βρεθήκαμε ως ιδρυτικά μέλη του ομίλου Αλέξανδρος Παπαναστασίου σε γραφεία που μας παραχώρησε ο πατέρας του. Μαζί φτιάχναμε αυτοσχέδιες προκηρύξεις, μαζί οργανωθήκαμε στην Δημοκρατική Άμυνα. Μαζί εγκαταλείψαμε την Ελλάδα. Εσύ για την Γερμανία, εγώ για την Γαλλία. Δεν αρκέστηκες να γίνεις επιστήμονας. Αμέσως μετά την πτώση της Δικτατορίας επέστρεψες στην Ελλάδα και ασχολήθηκες με την πολιτική. Δεν έκανες ποτέ αυτό που ονομάζουν πολιτική καριέρα.
Ο Κώστας Σημίτης έκανε ό,τι είναι δυνατόν για να κάνει επάγγελμα την πολιτική. Ήταν έντονα προσανατολισμένος στην ανάγκη βελτίωσης της Ελλάδας. Εξέφραζε τη βαθιά πεποίθηση ότι η δημοκρατική Ελλάδα πρέπει να δρα μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι όχι με αναφορά στο παρελθόν αλλά με αναφορά στο μέλλον.
Οι πεποιθήσεις του ήταν αμετακίνητες γι αυτό δεν άφηνε τίποτα στην τύχη. Ίσως γιατί η τύχη δεν έχει κανόνες και συχνά είναι άδικη. Ο Σημίτης προσπαθούσε να καλλιεργήσει ορθολογικά να καλλιεργήσει τα αποτελέσματα της τύχης.
Ο εκλιπών δεν ταυτίζεται με κανέναν τρόπο με την πλημμυρίδα δημοσιευμάτων, εγκωμιαστικών ή μη, των τελευταίων ημερών. Παρέμεινε ένα ιδιωτικός, τρυφερός, συναισθηματικός άνθρωπος που ασχολούνταν με τον περίγυρο του χωρίς να φαίνεται δημόσια αυτό που έκανε».
Κηδεία Κώστα Σημίτη: Η πορεία προς το Α΄ Νεκροταφείο
Μετά την τελετή στη Μητρόπολη, η πομπή κατευθύνθηκε πεζή προς το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών για το τελευταίο κατευόδιο.
Διένυσε τη Μητροπόλεως, πέρασε από τη «Μεγάλη Βρεταννία», έκανε μια στάση στη Βουλή και στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, συνέχισε στην οδό Αμαλίας, έφθασε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και μετά συνέχισε στην οδό Αναπαύσεως.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >